Játszótéri hiszti? Keresd az IDEKI manók leveles ládáját!

2016. szeptember 18. 21:21

A levelekben található üzenetek olyan helyzetek megoldására inspirálják a gyerekeket játékosan, mint egy-egy játszótéri civakodás, az unatkozás, a hazaindulás nehézsége. Interjú.

2016. szeptember 18. 21:21
Táncsics Judit
Családháló

„Különös dolgok történnek mostanában egyes játszótereken: manók hagynak leveleket titokzatos postaládákban a gyerekeknek, főleg olyanoknak, akik nem akarnak hazamenni, és emiatt duzzognak, hisztiznek. A Plukkido-project IDEKI nevű kezdeményezéséről Táncsics Judit pszichológussal, ötletgazdával beszélgettünk.

Családháló: Hogyan született meg az IDEKI ötlete?

Táncsics Judit: A gyereknevelést segítő eszközeink módszertanát szerettük volna kivinni szabadtérre is, hogy a játékos szemlélet az otthon falain kívül is segítse a szülőket és a gyerekeket egy-egy konfliktusos helyzet megoldásában. Emellett a Plukkido szakemberei nagyon fontosnak tartják a gyerekek szabad levegőn való mozgását, többek között a képernyő előtt eltöltött idő csökkentése érdekében. Ehhez a két célhoz kerestük a megfelelő eszközt. A játszótér mint helyszín ugyan egy véletlen folytán került szóba, de rövid időn belül beláttuk, hogy a legtökéletesebb helyszíne az első kültéri eszközünknek, ami napokon belül el is készült. A Programra a XV. kerület vezetése nagyon nyitott volt és szinte néhány hét alatt összeállt a megvalósítási terv is.

CSH: Kik az IDEKI Manók, és hogyan segítenek feloldani a konfliktusokat?

T.J.: Az IDEKI Manók a legügyesebbek a segítő manók nemzetségéből, akik a Plukkido szerzőinek tolmácsolásában a játszótereken egy oda telepített, gyönyörű postaládába helyezik leveleiket. A szülő dolga felismerni egy-egy konfliktusos helyzetet és a megfelelő levelek közül egyet felolvasni a gyermekének.

(...)

CSH: Hogyan működik gyakorlatban az IDEKI? (Milyen feladatok vannak a leveleken, hogyan gondoskodnak az utántöltésről, mennyi levél kerül a postaládákba, stb.)

T.J.: A levelekben található üzenetek olyan helyzetek megoldására inspirálják a gyerekeket játékosan, mint egy-egy játszótéri civakodás, az unatkozás, a hazaindulás nehézsége. Emellett egyes levelek a környéken tett sétákra invitálják a gyerekeket és kísérőiket. A kísérőket egy tájékoztató táblán vezetjük be a program használatába. Az IDEKI Manói egy hazaindulást például azzal tesznek vonzóvá a gyerekek számára, hogy egy mesés kalanddal megkérik őket valamire, amit útban hazafelé tudnak teljesíteni.

(...)

Az IDEKI Programba ezidáig bevont játszóterek listája a www.plukkido.hu/ideki oldalon található - írja a családháló.hu.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!