Nem nehéz érvénytelenül szavazni, mutatjuk a megoldásokat!

2016. szeptember 20. 17:44

Vannak biztos módjai az érvénytelen szavazásnak, amelyeket utólagos beavatkozással vagy önkényes értelmezéssel is nehéz vagy egyszerűen lehetetlen érvényessé „varázsolni”. Íme, három könnyen kivitelezhető verzió.

2016. szeptember 20. 17:44
Magyar Helsinki Bizottság
Helsinki Figyelő

1. Tépjük le a szavazás helyét, és úgy dobjuk be a szavazólapot.

2. Satírozzuk tele a lapot ott, ahova az x-et kellene tenni.

3. Rajzoljunk, írjunk mindkét körbe pontosan, szépen egymást metsző vonalakat (x-et vagy keresztet).

Ezen esetekben gyakorlatilag nem lehet meghamisítani magát a szavazólapot. Egyéb megoldások is lehetségesek, lásd őket itt, de némelyik utólagosan akár érvényessé is tehető. Az azonban, és ez fontos, választási csalásnak minősülne, ami börtönnel büntethető.

Azoknak, akik semmiben nem bíznak, sajnáljuk, de nincs megoldás. Ha valaki azt gondolja, hogy a szavazatszámláló bizottságok bármire képesek, akár egy letépett szavazólap cseréjére is, akkor arra sincs garancia, hogy a meg nem jelent szavazót megjelentként nem regisztrálják és nem dobnak be szavazatot helyette. Nem nagyobb ennek a veszélye, mint annak, hogy egy leadott, totál érvénytelen szavazólap helyett betegyenek egy másikat.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 268 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 26. 17:58
Saját bevallásuk szerint "civil jogvédő szervezet, amely az emberi méltóságot védelmezi a jog és nyilvánosság eszközével. " Így????
Valodi
2016. október 15. 13:56
"Rendes diktatúrákban már elásták volna őket." Ami késik, nem múlik...
Revenant
2016. szeptember 30. 18:58
Te mit őrjöngsz, szőrtalp?
sersem4
2016. szeptember 30. 01:22
Levélszavazás. Az a tuti megoldás. Ausztriában jól bevált, a kurva anyátokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!