86 éves korában elhunyt Csoóri Sándor

2016. szeptember 26. 22:01

Az esszéista, a filmíró, az ország- és emberjobbító álmokat megvalósító, a Duna televíziót megálmodó, a széthúzók közt hidat verő Csoóri Sándor.

2016. szeptember 26. 22:01
Schäffer Erzsébet
NLCAFÉ

„Nincs két hete, hogy lakodalomban voltam. A vőlegény ördöngös muzsikus, hegedűje, furulyája ott az iszákjában. A sok vendég között összemosolyogtunk Csoóri Sándorral, az ifjabbikkal. Ő is zenész, táncházi mulatságok izgalmasan odaadó prímása, ma már az autentikus parasztzene hegedűtanára. Ott, az esküvői sokadalomban gondoltam az édesapjára, Csoóri Sándorra. Évek óta nem hallottam felőle, csak annyit, visszavonult, beteg. Akkor futott át az agyamon, kérhetnék- e egy Apám és én-beszélgetést tőlük…?

Már csak emlékezést kérhetnék. Múlt vasárnap éjjel, megszabadulva nagy betegségéből, elment, visszaadta lelkét a Teremtőjének a költő Csoóri Sándor. Az esszéista, a filmíró, az ország- és emberjobbító álmokat megvalósító, a Duna televíziót megálmodó Csoóri Sándor, a széthúzók közt hidat verő Csoóri Sándor. Nyolcvanhat évet élt. Egy Fejér megyei kis faluban, Zámolyon, református parasztcsaládban született, Pápán volt gimnazista, 1954-ben robbant be verseivel az irodalmi életbe. A benne élő költő hányszor háttérbe szorult a benne élő, társadalmi gondokat megoldani vágyó, közéleti sorsot vállaló emberrel szemben!”

(...)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!