Musknak szüksége van némi fantáziára

2016. október 19. 09:00

Musk terve kicsit olyan, mint az 1920-as évek sci-fi kliséje a kisfiúról, aki holdrakétát épít a hátsóudvarban, kombinálva Werner von Braun tervével, ahogy azt az ötvenes évek Disney-műsoraiban elképzelték. Egy vicces, új történet. Interjú.

2016. október 19. 09:00
Kim Stanley Robinson
Bloomberg

2024 van, Musk mindent kitalál és szerez pénzt. Megépíti a rakétáját és száz ember elindul a Marsra. Pár hónappal később landolnak (valahogy) és neki kell állniuk átalakítani egy bolygót.

Meg kell jegyeznem, hogy ez az elképzelés nem hihető, ami nehézzé teszi, hogy továbbgondoljuk. A Mars-misszió sosem lesz egy egyemberes vagy egycéges projekt. Több ország fog benne részt venni, sok pénzt és sok évet fog igénybe venni.

Musk terve kicsit olyan, mint az 1920-as évek sci-fi kliséje a kisfiúról, aki holdrakétát épít a hátsóudvarban, kombinálva Werner von Braun tervével, ahogy azt az ötvenes évek Disney-műsoraiban elképzelték. Egy vicces, új történet. ()

Mit kell tenni, hogy a marsi kolónia fenntartható legyen, és egy oylan mentőhajó legyen az emberiség számára, amit Musk elképzel?

Fontos megjegyezni, hogy a »Mars, mint mentőhajó«-elképzelés gyakorlatilag és morálisan is rossz. Nincs B-bolygó, és nagyon valószínű, hogy a földi feltételekre van szükségünk, hogy hosszú távon megmaradjon az egészségünk. Ha nem veszed számba ezeket az új biológiai felfedezéseket az elképzelt jövődben, akkor rossz sci-fit csinálasz.

Egy olyan kultúrában, amiben ennyire elterjedt a szcientizmus és a vágykielégítés, egy kultúrában, amely még csak most fogja fel a klímaváltozás elképesztő kihívásait, egy kultúrában, ami éppen egy hatodik tömeges kihalási eseményt okoz a Földön, fontos, hogy a sci-fidet a jelenbe ágyazd, hogy az emberi gondolkozás hasznos eszközévé tegyed: a szórakoztatás mellett a komoly tervezés tárgyának.

Ezért kéne, hogy Musk frissítse a science-fiction történetét, és használjon benne némi valódi fantáziát a biológia és az ökológia friss fejleményeit felhasználva

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2017. május 19. 22:35
Musk Marsutazásos agymenése totál hülyeség. Musk egyre inkább emlékeztet valamiféle szemfényvesztő médiacelebre, mint sem egy tudománnyal komolyan foglalkozó befektetőre.
pinter.mate
2016. október 23. 13:25
Az lehet, hogy Robinson középszer, én sem azért olvasom, mert kiemelkedően szépek lennének a szövegei vagy jók a sztorijai. De az biztos, hogy nála alaposabb és tudományosan naprakészebb szerzőt nehéz mondani.
Wilbur Nárcisz-11 Swain
2016. október 23. 13:25
Vagyis a középszer írónak az a baja, hogy Musk nem az ő középszer ötletei alapján képzeli el a Mars-missziót.
drkovax
2016. október 19. 20:32
Musk, ha nem is szándékosan, egy piramis játékba keveredett (valószínűleg a Tesla és még néhány más cége veszteségei következtében), egyre több befektetői pénzre van szüksége és ehhez egyre nagyobbakat kell mondjon. Nem tudni mikor robban a botrány, de lehet, hogy hamarabb, mint ahogy valóságosan elindul bármi az ígért projektekből (a Tesla "önvezető autó" nem ér, arról a németek épp most mondták ki, hogy nem "önvezető" ...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!