Az ÁVH tegye le a fegyvert – Harc a Körúton (1956. október 26.)

2016. október 26. 17:24

A József körúton hatalmas tankharc volt. A hatalmas légnyomás és harc következtében csaknem minden ablak betört a körúton. Az ablakok nálunk is rezegtek.

2016. október 26. 17:24
Kovács János
Magyar forradalom 1956 – napló

„Éjszaka 2 óra tájban a Nyugati pu.-nál volt egy hatalmas harc. Mivel az oroszok megadták magukat, most már csak az ávósok harcoltak a tüntetők ellen. Ezek nem pártoltak át a tüntetőkhöz.

Követelik az ÁVH-tól a fegyver letételét, ezt tanúsítja az a 6 pont, amit az írószövetség, és az a 4 pont, amit az Eötvös Loránd Tudományegyetem adott ki.

Délelőtt Gyuli nálunk volt, és egy város tervrajzát csináltuk. Ezután a József körúton hatalmas  tankharc volt. A hatalmas légnyomás és harc következtében csaknem minden ablak betört a körúton. Az ablakok nálunk is rezegtek. Kigyulladt a Technológia épülete, és kigyulladtak a Baross utcában a klinikával szembeni  házak. Előző  nap  délutánjára eloltották a  Nemzeti  Múzeum  tüzét.  De  az  Alkalmi  Áruház ugyanaznap kiégett. A Rökk Szilárd u. 21. sarokház belövést kapott. A kormány amnesztiát ad azoknak a felkelőknek, akik 10 óráig leteszik a fegyvert. 800-an le is tették a fegyvert, de sokan tovább harcoltak. Ma már megjelentek egyes újságok.” 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!