Az ország móresre tanította a kormányt

2016. október 02. 21:11

Mi, magyarok egy nagyszabású és veszélyes politikai manőver szánalmas bukásának vagyunk ma tanúi.

2016. október 02. 21:11
Magyar Helsinki Bizottság

A mai népszavazáson győzött az emberség és a józanság a gyűlölet és a félelem felett. A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli ezt. A kormány hosszú hónapok óta mindent a kényszernépszavazásnak és az azt kísérő példátlan gyűlöletkampánynak rendelt alá. Mindez nem volt elég arra, hogy a szavazópolgárok többségét rábírja a választási részvételre. Az pedig, hogy a saját Alaptörvényét is semmibe véve érvényesnek tekinti a kormány az érvénytelen szavazást, igazolja eredeti kritikánkat: ennek a népszavazásnak semmi jelentősége nem volt. Figyelemreméltó, hogy mintegy 200 ezren szavaztak érvénytelenül, és utasították el tudatosan meg aktívan a kormány provokációját.

A mai érvénytelen népszavazás egyértelműen megmutatta, hogy az idegenellenesség felszítása mint elterelő hadművelet csak ideig-óráig működik. A végtelenségig azonban nem lehet az egészségügy, az oktatás, a korrupció, a szegénység és az elvándorlás kezelése helyett állandóan a migránsokkal riogatni. A magyar választópolgárok többsége megértette, hogy másfél éve folyamatosan félrevezetik. Ők méltán lehetnek magukra büszkék.

A kormány közel 12 milliárdnyi adóforintot költött propagandára, ezt tetézi a népszavazás 5 milliárdos szervezési költsége. Ehhez képest most már a kormányfő is arról beszél, hogy mindegy érvényes-e a népszavazás vagy sem, az általuk bevezetni kívánt törvényeket mindenképpen meghozzák. A Magyar Helsinki Bizottság a kezdetektől fogva ugyanezt mondta: nincs értelme és közjogi jelentősége ennek a népszavazásnak, ezért az visszaélés volt a demokrácia egyik legfontosabb intézményével. Érveinket akkor leseperték. Most a választók előtt kell elszámolnia a kormánynak, miért is kellett értelmetlenül 17 milliárdot – 100 ezer állampolgár átlagos havi bérét – elherdálnia a semmiért.

Mi, magyarok egy nagyszabású és veszélyes politikai manőver szánalmas bukásának vagyunk ma tanúi. Ennek maradéktalanul örülhetünk. Annak viszont már nem, hogy a kormány több millió tisztességes, a családjáért és hazájáért felelősséget érző magyar választót tévesztett meg, mondván, ők a »nem« szavazatukkal majd »megvédik az országot«, és »üzennek Brüsszelnek«. Az ő hazudozással megszerzett voksaikat úgy próbálja felhasználni a kormány, hogy azokkal sikeresnek állítsa be majd referendum eredményét. Ennél csak az az elképesztőbb, hogy a sok millió távolmaradó nem létező voksait is magának tulajdonítja annak érdekében, hogy az elbukott kezdeményezését utólag igazolja. Ez azonban éppúgy hazugság, mint amilyen hazugság lenne az ellenkezője. A nem szavazókról soha nem tudhatjuk meg, hogy mi volt az álláspontjuk.

A Helsinki Bizottság más civil szervezetekkel együtt arra hívta fel a választókat, hogy érvénytelen kérdésre adjanak érvénytelen választ. A mostani szavazáson mintegy 200 ezer szavazópolgár tett így. Más népszavazásokon még megközelítően sem voltak ennyi érvénytelen voks. Ez a lesajnált és démonizált civil csoportok nagy sikere.

A közpénzből felkorbácsolt gyűlölet azonban nem múlik el holnap reggelre – hiába terheli ezért a felelősség a kormányt, a következményekkel mindannyiunknak kell majd együtt élnünk. Családok, barátok vesztek már össze, aktivistákat vertek meg, fejkendős nőket aláztak meg. Ebből a gyűlöletből pedig nem lesz nemzet.

Itt az idő, hogy az eredmény láttán a kormány végre felhagyjon a gyűlöletpropagandával, és kezdjen el végre felelősségteljesen kormányozni. A nemzetközi migráció és a menekülők ügyében nincs értelme a külön utas megoldásoknak, partnerek és párbeszéd nélkül nem fog menni. Ezt a magyar választók megértették, erről is tanúskodik a mai eredmény.

*

Közlemény.

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2016. október 03. 19:58
Bennem nincs, soha nem is volt gyűlölt. Isten látja, a lelkemet, ha megharagudtam is valakire, rövid idő után, nem érdekelt, nem foglalkoztam vele. Viszont, mostanában észre vettem egyre gyűlik bennem a tehetetlen harag, amely lassan ténylegesen tömény gyűlöletté csap át! Nem, nem a migránsok ellen. Nem, nem a politikailag velem egyet nem értők ellen.Nem a vitapartnerek, vagy bármely nem, vagy nemzetbéli ellen. De megvan a gyűlöletem pontos okozója: az, aki mindig leírja, hogy itt nálunk idegen ellenes gyűlölet van! Na ezek ellen a gyűlölet keltők ellen horgad bennem a gyűlölet! Ezt ők váltják ki, ők provokálják ki belőlem! Szeretném is alkalom adtán a gyűlöletemet kifejezni, hogy beleverjem azt a mocsadék alattomos gondolatokat szülő fejét, a következőkbe: A két utcával arrébb lévő kínai bolt ajtajába,utána az orvosi rendelő ajtajában, ahol a szír orvos rendel. Utána elvinnám egy mérnöki irodába, ahol egy nigériai fekete fiú dolgozik, utána beleverném a fejét a török kebabos pultjába, aztán kivinném a piacra, ahol a vietnámi gyerek sátrának a rúdját tolnám fel a gyűlölködő mocsadékba! utána elvinném a perui zenészekhez, akiknél némi zenehallgatás után a falhoz verdesném a fejét a gyűlöletkeltőnek. Aztán az angol ismerősömhöz, aki egy elképesztő munkám dolgozik Itt immár 15 éve ( fél évre jött, itt ragadt!)Utána a német edzőhöz, aki már régen nem edz, de szintén itt maradt, aztán... de nincs idő elvinni azokhoz a tíz és tízezrekhez, aki "idegenként" jöttek, a határon, megkérdezve jöhetnek-e...s mondtuk: gyertek be! Lám senki nem gyűlöli őket! Tehát egy senkiházi liberális szemét, ne merje azt írni, hogy idegen gyűlölet van!Mert ha személyesen találkozom vele, na akkor lehet, hogy kitör belőlem a..nem, nem az idegen gyűlölet, hanem a gyűlöletkeltőkkel szembeni gyűlölet és jól beleverem a fejét valami keménybe! Mondjuk a gyűlöletébe!
atila68
2016. október 03. 18:28
A HB örömét fejezi ki, hogy a demokratikus értékrend egyik alappillérét sikerült meg'hack'elniük. Nem az, hogy az ország demokráciatudatos lakosságának közel 100 százaléka nem ért egyet velük.
Hora
2016. október 03. 12:02
2016 Nemesei. (A leadott érvényes szavazatok 98,33 százalékát, összesen 3 282 723 szavazatot kapott a "Nem". Ez több mint egymillióval több, mint amennyi szavazatot a Fidesz 2014-ben, az országgyűlési választáson, pártlistán szerzett, mivel akkor 2 264 780 szavazatot kapott Orbán Viktor pártja) :)) szóval...
Megtalálta
2016. október 03. 11:27
Én a világért sem akarnám elvenni senki örömét, de szerintem borzasztóan rossz precedens, hogy elvileg nonprofit alapítványok úgy politizálnak, mint valami balos underground mozgalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!