Új csillag: Bencze Birtok, Badacsony

2016. december 08. 21:53

Vártuk már, hogy beérjenek Bencze István tervei, és a birtok nemrég forgalomba került boraival már szépen körvonalazódnak az elképzelések.

2016. december 08. 21:53
Nemes Richárd
Mitiszol

Rajnai rizling 2015

Már a borítás is minőséget sugall, kékes-zöld rizling palack, kigondolt és jól megvalósított megjelenés, rendhagyó de nem tolakodó, igényes címke, tudatalatt már elvárásokkal állsz az első találkozás elébe. A külcsín hasonlóan színvonalas belsőt, szimpatikus filozófiát rejt: organikus, részben már biodinamikus gazdálkodás, spontán erjesztés, edényzet alternatívák (amforák és Clayver gránitedények), moderált kénhasználat, mégsem megosztó, könnyen megközelíthető borok.

Gyümölcsös-virágos, vonzó és tiszta illattal nyit, és szerencsére ízben és érzetben is folytatódik az élmény. Mindene megvan, ami egy jó rizlinghez kell: remek szerkezet és szép egyensúly, ásványok, elegancia és precizitás, jó sav mellé incifinci maradék cukor. Jó alapanyagból jól elkészített bor, és ez a birtok alaprizlingje. A palackos érlelés talán még a lecsengését is tovább csiszolja, kerekíti majd – a korty végén érződik leginkább, hogy szinte még fiatal. Ez az a bor, amiért bármikor nyúlhatsz a borhűtőben: önmagában vagy ételhez, egyedül vagy társaságban, ebédhez vagy vacsorához, nehéz ülni rajta és gyorsan elfogy (nem lesz holnapi visszakóstolás sem).

A 2015-ös Rajnai nincsen egyedül, hiszen kapható már a Talált szőlő 2015 (a birtok első önálló Pinot Blanc-ja) és a Piros Bakator 2015 (2 hétig héjon erjedt amforában, majd gránitedényben érlelődött), ezeket is jó szívvel ajánlom. Más jellegű borok, de van közös nevező és összekötő erő.

Nagy szavak ezek, de talán nem túlzás: eggyel többen tolják már Badacsony szekerét, a Bencze borok új minőséget jelentenek a Szent-györgy hegyen, és ez a csodás termőtáj ezzel is egy lépéssel közelebb került ahhoz, ahová való: a világszínvonalhoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!