Majd ha fagy

2017. január 07. 10:45

Senki nem gondolja magáról huszonévesen, hogy ha konfliktusa támad az élettel, legföljebb hajléktalan lesz.

2017. január 07. 10:45
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

„Négy mezőtúri tizenéves folyamatosan terrorizált, majd úgy megrugdosott egy hajléktalant, hogy az kis híján belehalt sérüléseibe. Tegnap a Szegedi Ítélőtábla meghozta az ítéletet: a legsúlyosabb büntetés ötévi börtön, a legenyhébb több év javítóintézet, illetve felfüggesztett fogházbüntetés. Az elvetemült kamaszok nemcsak meglopták és megverték a kiszolgáltatott férfit, hanem arra akarták kényszeríteni, hogy 22 ezer forintos segélyéből ötezret adjon át nekik. Mindenfajta kiszolgáltatottság, akár a legenyhébb is kétféle reakciót vált ki embertársainkból: részvétet és segíteni akarást vagy diadalmaskodást, felülkerekedést, agresszivitást. Nem kell szélsőséges helyzetekre gondolni: elég átkerülni a napos oldalról az árnyékosra, és máris láthatjuk a tekintetekben a változást, az egyik ember szemében a jóindulatot és az emberséget, a másikéban a kárörömöt és a hirtelen támadt idegenséget. Normál esetben mindez kezelhető, s mintegy tapasztalati velejárója az életünknek.


A hajléktalan ember azonban sosem »normál eset«. Sokan megdöbbennek a fedélnélküliek élettörténetein. Azon, hogy egy ember, aki az utcán él, nem tud tisztálkodni, fagy idején is csak egy szakadt paplant húz magára; valamikor teljes életet élt, családja volt, munkahelye, ambíciói, céljai. Pedig az ellenkezőjén kellene csodálkozni. Azon, ha valaki úgy kezdené az életét, hogy elvégzi az általános iskolát, majd megágyaz magának a Nyugati téri aluljáróban. Senki nem gondolja magáról huszonévesen, hogy ha konfliktusa támad az élettel, legföljebb hajléktalan lesz. Ezért minden emberre úgy kell tekintenünk, hogy eredetileg és alapvetően ő is csodákra teremtődött. De abban a harcban, amelyet életnek hívunk, vannak, akik a tizedik vereség után, ezer sebből vérezve sem adják föl, mások pedig a harmadik kudarc után már föl sem állnak, vagy a pohárhoz nyúlnak.

Az idei keményebb tél Magyarországon eddig nyolcvan ember halálát követelte. Megfagytak, kihűltek. Hajléktalanok, alkoholisták és ami talán leginkább szívszorító, idősek, akiknél vagy tűzifa nincs, vagy a begyújtáshoz szükséges erő hiányzik, s akiknél segítség híján egy múló rosszullét is végzetessé válik.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. január 08. 07:28
Hajléktalan szállás van bőven, csak oda nem szeretnek járni, mert vannak higiéniai előírások is és nem lehet részegen randalírozni. Inkább megfagynak! És amikor a csöves érdekében fellépne az önkormányzat, akkor jönnek a jogvédők és kivívják a szarban fetrengés és a megfagyás jogát, hogy aztán cikkezhessenek, mint most.
Conduct
2017. január 07. 20:57
Honnan?
thymian
2017. január 07. 20:34
Érdekes, a fideszesek ismét az áldozatot hibáztatják. A másik, hogy ennek majdnem a fele a saját otthonában fagyott meg. Hogy lehet Európa közepén, a 21. században akkora szegénység, hogy valaki ne tudjon fűteni? Fő, hogy a stadionok épülnek, orbán meg a várba költözik.
Tündér_Lala
2017. január 07. 18:17
Százszor végig zongoráztuk. Olyan probléma, amelyet megoldani nem legfeljebb kezelni lehet. A segítséget fel lehet, kell kínálni, de rákéényszeríteni senkire nem hogy elfogadja. Sajnos akik régóta jutottak ebbe a helyzetbe vagy mentális betegek, azok különösen veszélyeztettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!