Torgyán József, a szegényember Donald Trumpja

2017. január 23. 09:41

Egész gyermekkorunk megszínesítette, hiszen a bohócpolitikus mind népszerűbb kategóriájának korát megelőző képviselője volt a kisgazda politikus, az első Orbán-kormány földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere, az FTC elnöke.

2017. január 23. 09:41
Page Not Found történelmi stúdióblog
Facebook

„Elhagyott minket Torgyán József, a szegényember Donald Trumpja. Egész gyermekkorunk megszínesítette, hiszen a bohócpolitikus mind népszerűbb kategóriájának korát megelőző képviselője volt a kisgazda politikus, az első Orbán-kormány földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere, az FTC elnöke. Szenvedélyesen szerette a magyarságot, nem csoda, hogy meg akarták állítani: mindannyian emlékezhetünk rá, hogy házánál még bomba is robbant 1998-ban, és ettől a terrorcselekménytől már csupán a híres kassai bombázás titokzatosabb a magyar történelemben. Egy felmosással el lehetett takarítani a robbanás nyomait a Torgyán-villában, szóval biztos nem ekkor durrant a kilencvenes évek elején eltűnt hatszáz kiló csehszlovák semtex.

Torgyán korszakos politikus volt, aki az emlékezetes »féregirtós« beszédével akkor az 1940-es évek óta nem látott módon tágította ki a politika diszkurzív kereteit. Márpedig ezen nincs is annyi nevetnivaló: igazából dölyfösebb és kártékonyabb volt, mint a Krumplibogár a »Maja, a méhecskében«. Egy időben mindenféle rokona jelent meg állami melókban mintegy a mocskos komcsi rezsim antitéziseként, a chilei cseresznye importjával helyezte volna új alapokra a magyar mezőgazdaságot, és bővítette volna tovább az őrültség fogalmi kereteit. Csak nézzük meg, mit tett a nagy hagyományú Független Kisgazdapárttal, és ezt vetítsük ki mindarra, amihez köze volt. Legenda volt, s bukása után is az maradt. A »Monnyon le!« című fölkiáltása ma is meghatározza a politikai életet és szinte életjáradékként húsz éven át garantált fellépést Éles István humoristának. Most magára hagyta őt is, és egykori elmaradhatatlan Gyagyás Tódiját, Szabadi Bélát is. Legyen neki könnyű a föld.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Toledo
2017. január 24. 04:28
Undorító ez az írás!
bölcsuhú
2017. január 23. 11:42
Nagy marha vagy te posztoló az fix, no meg a neked igazat adók is. Torgyán nem volt semmivel sem rosszabb vagy kártékonyabb mint egy átlagos politikus, ráadásul színesebb, szellemesebb is volt számos társánál. A kisgazdákat nem kellett szétverni, mert igazából tkp. nem is léteztek, javarészük vagy a politikában tapasztalan, naív volt, vagy szélhámos. Ami megdöbbentő ez a mitologéma felhánytorgatás a "chilei cseresznyéről". Mivel nem vagyunk azonos félgömbön, máskor érik nálunk s náluk. Ahogy számtalan déligyümölcsöt, zöldséget importálunk a déliektől, pont cseresznyét télen miért ne lehetne? A bunkóság, müveletlenség megnyilvánulása ez a kekeckedés is.
blackened
2017. január 23. 11:20
Én egyszer 1993-ban voltam egy gyűlésén és rengetegen voltak,egy gombostűt nem lehetett volna leejteni a teremben.Valóban demagóg populista politikus volt,értett ahhoz, hogy hogyan hasson az egyszerű vidéki emberekre. Tulajdonképpen a Jobbik elődje volt az akkori kisgazdapárt abban a tekintetben ,hogy populizmussal demagógiával próbált szavazókat szerezni.A kisgazdapárt ugyan arra a sorsra jutott,mint az mszdp,a két történelmi párt eltüntetésében érdekelt volt az mszp és a Fidesz is,hiszen veszélyt jelentettek rájuk,a szavazóbázisukra meg szükségük volt.Az EU csatlakozás előtt mindenképpen elakarták tüntetni Torgyánt és a pártját is,mert ők kemény feltételeket szabtak volna és attól is tartottak,hogy az EU támogatások révén a kisgazdapárt még erősebb lesz.Aki emlékszik arra az időkre az tudja ,hogy nem csak a kisgazda vezetők butasága kellet a párt felmorzsolódásához,hanem abban részt vállalt a jobb és baloldali média is,mert közös érdek volt a kisgazdapárt felszámolása.
Sörgyári megálló
2017. január 23. 11:06
Amikor az ELTE-n 60 ezer volt a havi professzori alapfizetés, a fia 80 ezret kért "jogi tanácsadás" címén óránként. Erről született egy kamarai etikai döntés is: az összeg mértékét nem találták etikátlannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!