Nagyhatalom lettünk

2017. január 04. 07:21

Kulturális életünkben vannak valóban fényes pillanatok, amikor akár olyan illúziókat is táplálhatunk magunkban, hogy versenyben vagyunk a nagy nyugat-európai városokkal.

2017. január 04. 07:21
Tölgyesi Gábor
Magyar Nemzet

Kultúrpolitikánk hangsúlyai láthatóan függetlenek a mindenkori kormányoktól: a pálya a hatalomban lévők szívének kedves szereplők felé lejt, s mindig akad valaki, aki bejár a miniszterhez, államtitkárhoz, kijár, kuncsorog, esetleg elvágja a pályatársait. Újdonság azonban, hogy a szakmai párbeszédre már csak a legritkább esetben van igény, a döntéshozók tényleg omnipotensnek hiszik magukat, az önkritikára való hajlam már-már árulás, az arrogancia erény, s hogy valóban az számít, a megfelelő ajtón kopogtasson be a – legalábbis ideológiailag – megfelelő ember. A kormányközeli Magyar Idők rovatvezetője, Orbán János Dénes nem is tagadta, hogy az általa gründolt Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. egy régi jóakarójának, Szőcs Gézának köszönheti 400 milliós költségvetését. Arról meg igazán nem ő tehet, hogy a hasonló elhivatottságú, nagy múltú írószervezetek – mint a József Attila Kör és a Fiatal Írók Szövetsége – néhány tízmillióból vegetálnak. A 400 millió forint persze kevesebb, mint a 600 millió: egy XIX. századi enciklopédia kiadására ugyanis ennyit szán a kormány, dőlt el az év végén.

Vannak ugyanis fontossági sorrendek. Fontos például, hogy a miniszterelnöki rezidenciának legyen erkélye, de kevésbé sürgető, hogy a műemléki karmelita kolostorból kizsuppolt Nemzeti Táncszínháznak megépüljön az új otthona a Millenárison. Fontos például, hogy giccses köztéri szobrokkal terítsék be az országot – a lényeg, hogy szakmai zsűri ne legyen –, kevésbé fontos azonban, hogy Kodály Zoltán szobra szem előtt legyen. Végül is zeneszerzőnk már ötven éve meghalt…

Tény, a szürrealizmus is egy művészeti irányzat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
74bro
2017. január 04. 18:27
Viszonylag sokáig bírtam, csak a giccses köztéri szobroknál röhögtem el magam. Eszembe jutottak a Demszky által preferált “to go“ müalkotások, amelyek a hányásukban fetrengö hajléktalanok mellett különösen ízlésesen mutattak.
Mich
2017. január 04. 10:19
Nem, G.Lali lett nagyhatalom - saját maga és csicskái szerint...
KannibálTatárÚr
2017. január 04. 09:19
Mi a fenét akarsz? Az alacsony képzettségű, de munkát végzőket arra akarod, akarjátok kínyszeríteni, hogy versenyezzenek és alacsony bérért dolgozzanak, ti a magas műveltségetekkel, akik egyedül képviselitek a kultúrát, pedig állami támogatáat követeltek. Márpedig a kultúra képviselőinek annyit kellene dolgozniok, hogy legalább önmagukat eltartsák, ne pedig az alacsony képzettségűek munkájáb´ol éljenek.
states
2017. január 04. 08:59
Na a simicskacsicska visszabüfizte a napi simicskabetevőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!