Kis kapuk, nagy forgalom

2017. február 01. 07:33

Matyi Dezső a jég hátán is megél, ha bedől az Alexandra, többi cége révén nem fog éhkoppra jutni. Amíg az állam minden hazardírozás sikerén szemet huny – a kiskapuk szárnyai szelet csapva csak úgy lengenek ide-oda a nagy forgalomban –, viszont minden hazardírozás bedőlésekor mélyen a zsebébe nyúl, addig ez az ország sosem jut egyről a kettőre.

2017. február 01. 07:33
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

„Nehezen felejthető élményem a frankfurti könyvvásárról: az egyik stand úgy volt fölépítve, hogy a határoló falakat tartó oszlopokat egymásra rakott könyvek képezték. A tervező bizonyára úgy gondolta, az elképesztően nagy választék miatt ez kifejezetten szellemes megoldás. Nem volt az, mert éppen az ellenkezőjét sugallta annak, amit a frankfurtiak a könyvkiállítás céljairól sajtótájékoztatójukon elmondtak. Az ötlet könyvellenes, emberiszellem-ellenes, alkotásellenes. Nem emlékszem, melyik kiadó standja volt, de ezer százalék, hogy nem jelentős, nem világhírű, fontos vállalkozásé, nem a Rowohlté, nem a Gallimardé. Ha tippelnem kellene, kiadónak, szerzőnek vagy terjesztőnek volt-e az ötlete a mintegy két és fél méteres, könyvekből fölhúzott oszlop, habozás nélkül a terjesztőt jelölném meg. Mindez a hatalmas könyvterjesztő (és még ezer más dologgal foglalkozó) cég, az Alexandra körüli botrányokról, csődbemenetelük fenyegető közelségéről jutott az eszembe.

Ha bemegyek az Alexandra könyváruházba, és zsebre teszek egy könyvet, biztonsági őrért kiáltanak, akár rendőrt hívhatnak, hiszen tolvajt fogtak. Ha ugyanez az Alexandra úgy árul könyveket, hogy a borsos nyomdaszámlákat és a szerzői honoráriumokat, jogdíjakat fedező kiadókat nem fizette ki, akkor az csak egy félmondat a bűnlajstromán. Senki nem kiált tolvajt, a mentségeket keresők a bizományosi rendszerre hivatkoznak (pedig annak is megvannak a szabályai), mert a könyvszakmában százból kilencvenkilenc esetben egyetlen elmarasztalható érintett sem kerül bíróság elé.

Pedig egy könyv nem csak fizikai értelemben háromdimenziós képződmény, szellemi értelemben is három összetevője van. Három szereplő kell ahhoz, hogy eljuthasson az olvasóhoz, fontossági sorrendben: a szerző, a kiadó és a terjesztő. (Siker esetén közülük legjobban a terjesztő jár, legkevésbé a szerző.) Különös, ha egy kiadó megszűnik vagy csődközelbe jut, mindenki a piacra hivatkozik, de ha egy mamut terjesztő bedől, ott csak áldozatokról esik szó; a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése hárommilliárd forintos állami segítséget kér, arra hivatkozva, hogy ha az Alexandra-bolthálózat fizetésképtelenné válik, magával ránthatja az egész könyvpiacot. Matyi Dezső, az Alexandra cégbirodalom tulajdonosa, aki ifjúkorában a jogi egyetemre kétszer felvételizett sikertelenül, aligha álmodott róla, hogy egyszer még ő lesz az, aki sikere csúcsain majd fölvásárolja az Európa Könyvkiadót is, hogy a gomblyukába tűzze mutatós virágként. Most azonban rosszul áll a szénája, mert több mint hárommilliárdos tartozását nem tudja rendezni. Furcsa, hogy azokra a megmentendő kiadókra hivatkozik, amelyeknek éppen ő tartozik.

Nem kívánom egyetlen kiadónak sem a becsődölését az Alexandra-birodalom zűrös ügyei miatt, az is kész tragédia lenne, ha a kiadók visszakapnák eladatlan könyveik tömegét. (A szerzők, műfordítók szerény honoráriuma, gyanítom, nem lesz ettől se több, se kevesebb.) De az »ügyes« Matyi Dezső személyétől most már függetlenül, akár a Quaestor-ügy tanulságait is idevéve: mi lenne, ha egy üzleteit gátlástalanul bonyolító milliárdos egyszer végre amúgy tisztességesen csődbe menne, mert vagyonával kellene felelnie a megkopasztott cégek vagy magánemberek kártalanításáért?

Valahol meg kellene húzni a határvonalat, mire adhat ki pénzt az állam, és mire nem. Nehéz rendet vágni a könyves világban, de vajon érdemes-e oda, azokhoz csatornázni a pénzt, ahol úgyis elfolyik? Matyi Dezső a jég hátán is megél, ha bedől az Alexandra, többi cége révén nem fog éhkoppra jutni. Amíg az állam minden hazardírozás sikerén szemet huny – a kiskapuk szárnyai szelet csapva csak úgy lengenek ide-oda a nagy forgalomban –, viszont minden hazardírozás bedőlésekor mélyen a zsebébe nyúl, addig ez az ország sosem jut egyről a kettőre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2017. február 01. 13:12
theorbo kuki szabadmail . hu
puszika
2017. február 01. 12:07
Kedves Körmendy! Ön már a legrosszabb piaci kofák pletykaszintjét is messze megugorja. A Könyvterjesztők Egyesülete 3 milliárdot kért! ÉS KAPOTT??? NEM KAPOTT!! A többit az olvasó fantáziájára bízom!!!
Onurisz
2017. február 01. 11:46
Körmendy Zsuzsannának teljesen igaza van. Egy állami forintot sem szabad az ágazatba a kereskedelem támogatásával beletenni, csakis a kiadáson keresztül. Ha csak a fele igaz annak, amit az "átvilágító" cég Matyi üzelmeiről elmondott, az ünnepelt vállalkozónak csalás és lopás miatt börtönben lenne a helye. A szakmának már hosszú évekkel ezelőtt, együtt, összefogva fel kellett volna számoltatnia Matyi birodalmát, nem újra és újra meghunyászkodni előtte, s már régen túl lennének az egészen. Most is ezt kellene tenniük, s egyúttal feljelentést is tenni ellene. Milliárdokat kunyerálni az államtól, az természetesen mindig könnyebb. Az államnak azonban nem pénzt, hanem egy alapos és átgondolt piacszabályozó törvényt kellene alkotnia, figyelembe véve az online könyvpiac bővülését is. Mert jelenleg a kiadók sem átláthatóan működnek, a különböző csatornákon a könyvkiadásba áramló költségvetési támogatások is nagyobb mértékben folynak el nem megjelölt célokra, mint kellene.
*ufó*
2017. február 01. 10:55
Kultúra és a fideszke ... :))) Na nézzünk valami jobbat, mit is csinálnak a kommunista állatok: Tállai havi 249 638 forintot kap a Kompkonzult Kft. nevű cégtől is, szintén szerkesztői tevékenységért. Ennek a cégnek a honlapján adózással és számviteli kérdésekkel kapcsolatos információk vannak. Illetve a NAV oldala szerint ez a cég adja ki az adóhatóság hivatalos lapját, az Adóvilág című kiadványt, amelynek Tállai András a főszerkesztője. A Kompkonzult a cégnyilvántartási adatok szerint magánszemélyek tulajdonában van. Havi félmilliót kap adózással foglalkozó cégektől a NAV-elnök http://444.hu/2017/02/01/havi-felmilliot-kap-adotanacsado-cegektol-a-nav-elnok Na, mizu, fideszes köcsögök ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!