Bukott szabadságharc, győztes forradalom

2017. március 14. 08:44

A fegyveres harc elbukott ugyan, de „a kőszívű ember unokái« megnyerték” a királyi örökséget, a szabadságot.

2017. március 14. 08:44
Paár Ádám
Magyar Nemzet

„Az összkép tehát, 1848 többi forradalmával összevetve, nem mondható kedvezőtlennek. Magyarországon a forradalom nem csapott át társadalmi csoportok közti polgárháborúba (mint Franciaországban, Ausztriában, vagy a német területek egy részén), nem volt vallási háború (mint ekkor Svájcban a katolikus és protestáns kantonok háborúja). A nemzetiségi kérdés valóban időzített bombaként ketyegett az 1840-es évek Magyarországán, és végül 1848-ban felrobbant. Kossuthék nem értették meg, hogy a nemzetiségi értelmiség túlnyomó része lojális akar maradni a magyar hazához, de elsősorban románként, szlovákként, szerbként akar annak polgára lenni. Ám a nemzetiségi viszonyok sem voltak olyan egydimenziósak, mint az a köztudatban él. Teljesen szlovák legénységű ezredek harcoltak a honvédseregben. Az erdélyi románok és a délvidéki szerbek többségének, valamint a dél-erdélyi szászok és a felvidéki szlovákok egy részének kivételével a nemzetiségi lakosság lojális maradt a közös hazához, amelytől a jobbágyfelszabadítást, a törvény előtti egyenlőséget és a közteherviselést kapta.

A forradalom legfontosabb célja, a rendi viszonyok megszüntetése és a polgári átalakulás megvalósult, ha végül nem is a független Magyarország keretében (de mint tudjuk, 1849 áprilisáig a függetlenség nem is tartozott a háborús célok közé). A fegyveres harc elbukott ugyan, de »a kőszívű ember unokái« megnyerték – hogy Albert Camus szavait idézzük – a királyi örökséget, a szabadságot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Poszata
2017. március 14. 22:51
Nem igaz! Magyar igában MINDENKI boldog volt. Milyen hülye feltételezné azt, hogy a szlovákoknak vagy románoknak valaha voltak nemzeti érzelmeik. Az csakis NEKÜNK lehet!
Mich
2017. március 14. 11:51
Simicsicska.
Hunyadi Mátyás
2017. március 14. 10:17
A fegyveres harc elbukott ugyan, de „a kőszívű ember unokái« megnyerték” a királyi örökséget, a szabadságot. *********** Nem akarok ünneprontó lenni, tehát csak halkan mondom, hogy a "fegyveres harc" egyrészt érte meg, másrészt a "szabadságot" csak hátráltatta. Ezzel együtt: "Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!"
Lilumilu
2017. március 14. 10:00
Magyarországon nemzeti kérdés csak azért létezhetett ,mert egy Jászi Oszkar nevű senki szíthatta őket Magyarország ellen : https://www.youtube.com/watch?v=U_LWjp0GhNU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!