Jogos a kormányzati szándék

2017. április 03. 22:19

Jogos, hogy a kormányzat elvárja a jogkövető magatartást, de ez nem vezethet a CEU bezárásához.

2017. április 03. 22:19
Magyar Rektori Konferencia Elnöksége
Magyar Rektori Konferencia

„A Magyar Rektori Konferencia a sajtóból értesült a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását célzó törvényjavaslat benyújtásáról. Sajnálattal állapítjuk meg, hogy az MRK-nak az előterjesztő ebben az esetben nem biztosított véleményezési lehetőséget. (...)

Az MRK elismeri és jogosnak tartja azon kormányzati szándékot, hogy – figyelemmel az Oktatási Hivatal jelentésében megállapított hiányosságokra – a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi képzései kérdésében egyértelmű szabályozást vezessen be, illetve a jelenlegi szabályozás alapján elvárja a jogkövető magatartást, amely egyaránt érdeke a magyar felsőoktatásnak és a továbbtanulni szándékozó fiataloknak. Ez a szabályozási igény azonban nem vezethet magas színvonalú képzési és kutatási tevékenységet folytató intézmények bezárásához és a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi együttműködési lehetőségeinek beszűküléséhez.

Nem kitérve az amerikai Central European University (CEU) és a magyarországi Közép-európai Egyetem (KEE) közötti jogi és adminisztratív különbségekre, az MRK-nak és a magyarországi egyetemeknek egyaránt érdeke, hogy elismerjék és támogassák a KEE azon törekvését, hogy a továbbiakban is Magyarországon működjön, természetesen eleget téve a magyar akkreditációs és egyéb jogszabályokban előírt követelményeknek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. április 04. 22:21
"Jogos, hogy a kormányzat elvárja a jogkövető magatartást, de ez nem vezethet a CEU bezárásához." A Soros-egyetemen múlik...
madarasi.abel
2017. április 04. 08:45
"úgy módosítják a feltételeket, hogy ne csak New York állam vezetésének, hanem a Donald Trumpnak is szerződést kelljen kötnie a magyar kormánnyal. Csakhogy az oktatással kapcsolatos ügyekben az Egyesült Államokban pont nem a szövetségi kormány, hanem a tagállamok kormányai az illetékesek. Trump – vagy bármely más szövetségi politikus – az USA törvényei szerint egyáltalán NEM ILLETÉKES oktatási ügyekben." Nem öljük meg, meghal magától.
vendelin
2017. április 04. 07:55
Végre egy tiszta hang ebben a CEU hisztériában. A "történet" ennyire egyszerű: mindenkitől elvárható a jogkövető magatartás, és akkor nem kell bezárni a hipergalaktikus tér messze legkiemelkedőbb egyetemét (amelyet vadul védelmeznek a nem létező Soros-hálózat jelesei...). Apró megjegyzés: bezárásról, bezáratásról természetesen a Je sui CEU bódulatba esett "függetlenek" és "demokraták" vizionáltak csak, de hát az ő "véleményük" a "mértékadó".
péterx
2017. április 04. 07:51
Ilyen egyszerű ez ! Aki betartja a törvényt , annak nincs problémája . A kormány viszont joggal várja el a szabálytalanságok kijavítását . Aki ezt nem akarja érteni , az egyszerűen balhézni akar , mert frusztrált a kormány jó munkája miatt , amit a választók többsége most már évek óta támogat .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!