Nem hagyjuk

2017. május 21. 09:07

A világ legszuverénebb országa alighanem Észak-Korea: senki sem szólhat bele, hogy mit csinál, bár ettől az észak-koreaiak nem feltétlenül lesznek boldogabbak.

2017. május 21. 09:07
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„A világ legszuverénebb országa alighanem Észak-Korea – most éppen az USA-t és Japánt fenyegeti atomcsapással, amihez azért viszonylag keveseknek lenne bátorságuk -: senki sem szólhat bele, hogy mit csinál, bár ettől az észak-koreaiak nem feltétlenül lesznek boldogabbak. A szuverenitás a fenti példa alapján aligha tekinthető olyan abszolút értéknek, aminek érdemes alárendelni az államműködést –, de tegyük fel, hogy mégis: hogy Orbán Viktornak van igaza, és Magyarországnak annál jobb, minél nagyobb az önállóságunk. Ez nem csupán gondolatkísérlet: a miniszterelnök azt fejtegette péntek reggeli igehirdetésében, hogy a sorozatos európai konfliktusaink tétje a nemzeti önrendelkezés. »Mi akarjuk megmondani, kikkel éljünk együtt, kikkel nem. Mi akarjuk megszabni az energiaárakat, hogy mekkorák legyenek az adók, ezt a jogot nem adjuk át Brüsszelnek« - így fogalmazta meg a krédót, utalva rá, hogy Magyarország 2010 óta az ő vezetésével a saját útját járja, az alávetettségtől a szabadság felé.

Létezik azonban a történetnek egy másik olvasata is, amely arról szól, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten, nyilvánosan ripakodhat rá Orbánra, amikor a magyar kormány föl meri vetni, hogy esetleg mégsem vennénk föl a piaci kamatok duplájáért a paksi hitelt; és ha Kína a kínai áruk terítését megkönnyítő (tehát semmilyen magyar gazdasági érdeket nem szolgáló) vasutat építtethet magának – csillagászati kilométeráron – kínai vállalatok kivitelezésében a magyar adófizetőkkel, akkor talán mégsem jutottunk túl messzire a hét éve megkezdett úton, vagy eleve rossz irányba indultunk el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. május 21. 18:49
Az ervelesi hibad Hargitai ur, a "naci kartya". Eszak-Korea szuveren allam, tehat a szuverenitas rossz. A nacik tamogattak a testnevelest es az egeszseges eletmodot, tehat a sportolas rossz dolog. A kommunistak altalanos jolet eleresere torekedtek, ezert a tarsadalmi jolet rossz dolog... http://a.te.ervelesi.hibad.hu/naci-kommunista-liberalis-kartya
Akitlosz
2017. május 21. 18:42
Putyin tartott egy korrekt sajtótájékoztatót. Semmiféle "ráripakodás" nem történt.
Akitlosz
2017. május 21. 18:40
Na és nem ezt jelenti a szuverenitás? Az az ország mitől lenne szuverén, amelyik másik ország(ok) dirigál(nak)?
Senye Péter
2017. május 21. 16:16
Csak É-K-ban az állami vezetés nem csak a külvilágtól, de saját népétől is független.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!