Sokasodjatok, de itthon

2017. május 20. 09:20

Többen vannak, akik hosszú távú elmenetelben gondolkodnak, mint, akik hamar visszajönnének.

2017. május 20. 09:20
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

„A magasan kvalifikált vagy közepesen képzett magyar munkaerő kivándorlásával kapcsolatban az szokott elhangzani, hogy nem baj, menjenek csak el, majd visszajönnek. De ismerjük-e elképzeléseiket ahhoz, hogy visszajövetelükre számíthassunk? Egy friss KSH-fölmérésből, amely az elvándorlási szándékokat vizsgálja, kiderül, hogy a rövid és a hosszú távon külföldön dolgozni akaró magyarok aránya nagyjából megegyezik. Sőt, kicsivel többen vannak, akik hosszú távú elmenetelben gondolkodnak! És ez elég lehangoló. (A célországok népszerűségi sorrendben Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.) Az is elképesztő adat, hogy a külföldön munkát vállaló magyar nők több gyereket szülnek, mint ahány az itthon maradt családokban világra jön. Abban az évben, amikor Angliában vagy Walesben dolgozó magyarországi anyáktól 1225 gyerek jött világra, a termékenységi arányszám ott tehát 1,63-ot ért el, idehaza ez a szám csak 1,24 volt. S míg a kétezres évek elején jóval több férfi hagyta el az országot külföldi munkavállalás céljából, mint nő, 2004-es uniós tagságunk után a nők fölbátorodtak, és ma már a hazánkból eltávozottak nemek szerinti megoszlása majdnem egyforma. Jó lenne ebben a megvilágításban is látnunk, tíz-húsz év múlva milyen következményekkel fog járni földrészünk etnikai, vallási és kulturális arculatára nézve, hogy az Afrikából és Ázsiából Európába áramló migránsok túlnyomó része viszont változatlanul férfi.

A külföldi munkavállalást tervezőknél az ország elhagyásának okai közt első helyen szerepel a munkájukkal, illetve szakmai előmenetelükkel való elégedetlenség. Csak ezután következik az okok sorában az alacsonynak érzett életszínvonal, az anyagi körülmények szűkössége, a lakáshelyzet vagy a gyenge közbiztonság. Ez ugyanis azt jelenti, hogy hiába lesznek a választások előtt várhatóan közérzetjavító osztogatások, azok csak a választások kimenetelére fognak hatni, vagyis csak a felszínt érintik, a struktúrát nem. Pedig egy egészségesen működő társadalomnak alapkritériuma, hogy a fiataloknak perspektívát adjon, s az ország természetes megtartó ereje érvényesüljön.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. május 21. 18:11
Az csak propaganda szöveg, hogy a munkavállalók nem a pénzért, nem a megélhetését, nem a jó életszínvonalért akarnak dolgozni, hanem a babzsákon ugrálásért, a szakmai kihívásért, meg a jó csapatért. Ez utóbbiakból lehetetlen megélni.
Héja
2017. május 20. 16:57
Én az örök életben gondolkodom. Zsuzsa néni a sajtótisztességben. Reménytelen mindkettő.
Agnieszka
2017. május 20. 14:24
Meg nem becsülhető az értékén az, h. kezdünk kijönni a 2010-es csődhöz közeli helyzetből. Iszonyú veszteség a szakemberek kivándorlása. Itt egészen egyszerűen a fizetések a végzett munkához SZÜKSÉGES szakképzettség alapján nem lehetnek igazán széthúzva, mert NINCS rá pénz. Egy tanárnak, aki CSAK jó lehet, mert aki rossz, azt NEM alkalmazzák, egy bölcsődei, óvodai dolgozónak, mert neki a felelőssége óriási, egy ápolónőnek, nem beszélve orvosokról, mérnökökről, sokkal-sokkal többet kéne keresni, mint a szakképzetleneknek. Jelenleg még mindig egyik fizetése SEM tartalmazza a lakhatás egyre magasabb költségeit. 7 év alatt nem is lehet többre jutni. Az az 56-os kimenekült 200.000 fiatal mindig hiányozni fog éppúgy, mint az egyéni boldogulásukat csak kinn megtalálni képes cca. ugyanennyi ember. A nagyobbik fiam kinn végzett a volt NDK-ban, kint maradt, a négy gyermeke édesanyja német, a fiam reggeltől estig dolgozott, h. jussanak valamire, a gyerekek NEM tudnak magyarul, de nem is igyekeztek, h. legalább a nyelv valamennyire menjen, a fiam volt felesége szerint megzavarta volna a fejlődésüket az anya nyelvükben. A legkisebb fiam 10 éve ment ki, otthon magyar világ van, évente kétszer jönnek haza, a 3 gyerekből csak egy született kinn, de egyre erősebb az akcentusuk, NEM a magyar irodalmat, történelmet, földrajzot tanulják. Ez már nagyon NEM az igazi. A mai eszemmel önzőbb lennék és küzdenék az ellen, h. kimenjenek. Az ország és a család számára is óhatatlanul, általában elvész a kinn iskolázott nemzedék.
Mich
2017. május 20. 13:08
Simicsicska néninek is "minél rosszabb, annál jobb"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!