Elégedettek lehetnek-e magukkal a terroristák?

2017. június 07. 08:32

Tény ugyan, hogy az elmúlt években nőtt az európai terrorfenyegetettség és a korábbiakhoz képest több támadást szenved el a kontinens, de Európa még így is a világ legbiztonságosabb helye.

2017. június 07. 08:32
Dezső András
Dezső András
Index

„Azt tudjuk, hogy a dzsihadisták hülyék, mert ilyen őrültségeket csak a hülyék csinálnak. De vajon »sikeresek«-e? Egy tavaly őszi adat szerint az azt megelőző két évben legalább tíz merényletet hiúsított meg a brit rendvédelem. A terrortámadások jellege pedig azt jelzi, hogy az Iszlám Állam kevésbé képes olyan bonyolult, nagy tömegeket halálba küldő akciókra, mint amilyet az al-Kaida hajtott végre 2001-ben. Ehelyett arra törekszik, hogy egy-egy embert vagy kisebb csoportot buzdítson primitív és jóval kevesebb halálos áldozatokat követelő akciókra, ahol egyre gyakrabban már lőfegyvert sem tudnak használni. A londoni merénylet után Párizsban egy férfi kalapáccsal támadt egy rendőre, de villámgyorsan ártalmatlanították. Egyfelől rémisztő, hogy milyen agymosásra képes az Iszlám Állam és boldog-boldogtalant be tud hülyíteni, másfelől pozitív fejlemény, hogy a legtöbb esetben »csak« ilyen primitív egyéni akciókra futja.

Jóllehet egy halott is sok és nem szép dolog a terroristák »eredményével« számháborúzni, de ez esetben azért is szükség van rá, hogy lássuk, mennyire hatékonyak valójában. A Telegraph egy infografikákban gazdag cikket közölt arról, hány ember halt meg terrortámadásban az Egyesült Királyságban. 2000 és 2015 között 90 ember halt meg, további 30 brit állampolgár pedig Tunéziában. Ugyanakkor 1985 és 1999 között 1094 britet öltek meg terrortámadásban, 1970 és 1984 között pedig 2211-et.  

Ami egyben azt is jelenti, hogy a nyolcvanas években – a halálos áldozatokat tekintve – sokkal durvább volt a brit terrorhelyzet, mint most. Hasonló a helyzet, ha Európát hasonlítjuk össze a többi kontinenssel. Tény ugyan, hogy az elmúlt években nőtt az európai terrorfenyegetettség és a korábbiakhoz képest több támadást szenved el a kontinens, de Európa még így is a világ legbiztonságosabb helye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SilentBob
2017. június 08. 00:24
Bizonyos esetben lehet véralgebrázni, más esetben pedig tilos. Vili?
luisbathhelena
2017. június 07. 20:52
Hát faszikám te (igen, te Dezső András) aztán tudsz manipulálni az adatokkal. Az hogy Alsó Burundiban robbantanak és meghalnak britek, az rohadtul nincs hatással az EURÓPAI és brit terrorhelyzetre, és ennek a firkásznak ez a legnagyobb csúsztatása: brit áldozatokról beszél akik nagy része NEM BRITANNIÁBAN LETT ÁLDOZAT!! Én vettem a fáradtságot és trara...az angol nyelvű wikipédián gyönyörű, 2017 júniust is magában foglaló táblázat van a terror áldozatairól, országra, halottra, sebesültre, elkövetőre lebontva: https://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism_in_Europe#frb-inline 1867-től 2005-ig 161 (százhatvanegy! cca 140 év alatt!) halottja volt a brit földön elkövetett NEM MUSZLIM terrornak. 2005 óta egy sem!!! 1988 óta a PAN AM felrobbantásával (270 halott) kezdődő iszlám terrornak 360 halálos áldozata volt!
Mich
2017. június 07. 12:33
G.index... mivel akartok harcolni a terroristák ellen, kötelező bevándoroltatással...?
Onurisz
2017. június 07. 11:42
A dzsihadisták nem hülyék barátocskám. A hülye az te vagy. A dzsihadisták fanatikusok. S elérték azt, hogy egy olyan országban, ahol még nem is robbantottak, egy petárda hangjától összetapossák egymást az emberek. Ez aztán a biztonság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!