Mínusz egy iskola

2017. július 19. 19:10

Valami nagy baj lehet velünk, felvidéki magyarokkal. Önként és dalolva mondunk le megmaradásunk egyik alappilléréről, az iskoláról. Mintha eldobnánk a jövőt…

2017. július 19. 19:10
B. Vida Júlia
Felvidék Ma

„Döbbenet. Fájdalom. Sok-sok miért… Nem a hatalom tett lakatot egyik iskola ajtajára sem, hanem a gyermekhiány és talán a közöny. Igaz, hogy ma sokkal kevesebb gyermek születik, mint azokban az években, amikor 20-30 közötti osztályétszámokban folyt az oktatás a bakai alapiskolában. De az is igaz, hogy azt a pár szem gyermeket sem a saját faluja iskolájába íratta be a legtöbb szülő, hanem elvitte, s utaztatja a jobbnak vélt vagy legalábbis nagyobb iskolákba… S lehet, hogy ez kapóra jött az önkormányzatnak, a polgármesternek, hogy az amúgy is veszteséges, kis létszámú intézményt likvidálja… Persze nem lehet és nem is szabad általánosítani, hiszen vannak faluvezetők, akik minden követ megmozgatnak, hogy az iskolát megmentsék…

(...)

Valami nagy baj lehet velünk, felvidéki magyarokkal. Önként és dalolva mondunk le megmaradásunk egyik alappilléréről, az iskoláról. Mintha eldobnánk a jövőt… Mintha nem tudatosítanánk, hogy ahol nincs iskola, ott leépül a közösség, s értékéből is jócskán veszít a község. Baka, Dercsika, Csallóköznádasd… Ha ez így megy tovább, a felsorolás korántsem lesz véges.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2017. július 19. 23:41
Mélyinterjút kéne készíteni névtelenül a szülőkkel, akik szlovák iskolába íratják a gyereket: MIÉRT teszik ezt? Az okokat sürgősen és pontosan fel kéne tárni.
Burmin
2017. július 19. 21:42
Ne vicceljünk ha szülő viszi el gyereket akkor ehhez aztán Ficonak semmi köze. Szüljenek többet a nők Bakán. Ja Londonban vannak ők is....
Akitlosz
2017. július 19. 21:39
Kikből is lettek a szlovákok? Hát nagyon nagy részükben a magyarokból. És még nincsen vége. A folyamatok megfordulásához országhatárváltoztatás kellene. A jelenlegi folyamatok alapján a határon túli magyaroknak annyi lesz. Asszimilálódnak.
krakken96
2017. július 19. 20:37
van legalább három gyereked?ha nincs, addig nincs miről beszélni...nemcsak a felvidéki magyarok szarnak az iskolára,ez amolyan fehér ember szokása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!