Egy álruhás herceg

2017. július 31. 11:46

Ne adjuk fel a reményt, hogy a nemzeti nagyságra való törekvés és a modernitás ígérete most, a 21. század elején megint egyszerre jelöli ki a pályánkat.

2017. július 31. 11:46
Schmidt Mária
Látószög

„Kemény István büszke arra, hogy a rendszert váltók generációjának tagja. Büszke arra a pozitív szerepre, amit mi, magyarok játszottunk ebben a világrengető folyamatban. Hogy bátrak voltunk és nemcsak akartuk a változást, de tettünk is érte. Kockáztattunk, és vér nélkül leváltottuk a diktatúránkat. „Mert mi voltunk Horn Gyula stábja, mi bontottuk le a vasfüggönyt, mi indítottuk el a német egyesítést, és mi voltunk Tőkés László református gyülekezete is, akik Temesvárról az első rést ütötték a Ceaucescu rendszeren. Ez bizony mind mi voltunk, magyarok, 1989-ben” És –folytatom én – mi voltunk Orbán Viktor is, aki a mi nevünkben szólt, és a régióban először mondta ki nyilvánosan, hogy szabad választásokat akarunk, és hogy a szovjet megszállók menjenek ki végre. „Az utolsó olyan alkalom volt ez, amikor a magyarság nagyobb feladatot vállalt magára, mint amekkora elvárható lett volna tőle. és nem csak vállalta, hanem végre is hajtotta. Hajtottuk.”

„1989-ben csodálatos érzés volt magyarnak lenni… És ’89 után is jó érzés volt tudni, hogy a jó jövő felé tartunk. Hogy Magyarország be fog lépni az Európai Unióba, hogy a környező országokban milliószámra élő magyarok elnyomása véget ér, hogy oda utazom, ahova akarok, és a gyermekeim egy szabad országban fognak felnőni… Volt jövőképünk.” – 1989-ben elértük tehát azt a nagyságot, amelyet Kemény a magyarság hivatásának jelölt ki. Nagy dolog ez, hiszen az előttünk levő generációk 1956-ban is megostromolták az eget. Az volt csak a nagyszabású vállalkozás! Felkelni a világ legnagyobb szárazföldi hadserege ellen. És győzelmet aratni. Ha nem is a háborús tereppé tett országban, de a szívekben.  

Jó tudni, hogy ugyanazok vagyunk, akik mindig is voltunk. Időről időre, ha nagyon kell, összerendeződünk, egy akaratra kerülünk és képesek vagyunk a legnagyobb, legnemesebb tettekre. Persze, csak ha nagyon muszáj, és már minden más lehetőséget kimerítettünk. Ne adjuk fel a reményt, hogy a nemzeti nagyságra való törekvés és a modernitás ígérete most, a 21. század elején megint egyszerre jelöli ki a pályánkat. És ha így lesz, akkor azzá válhat ez a régió, amivé mindig is akart. Talán most jön el a mi időnk, mert el kell jönnie. Mert úgy igazságos.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. július 31. 21:22
Mariska, bazmeg, a kommunizmust epited ujra. Nem birod eszrevenni? A legocsmanyabb huberuralmi autoriter rendszerek fele csuszunk, te meg tapsikolsz a vilag legkorruptabban levezenyelt vizesvb-je utan? Nem hanytok, bazmeg, hogy ejjel-nappal orban gazda segget nyaljatok?
vaniliaalomkex
2017. július 31. 19:14
Kemény István annyira nagy rendszerváltó, hogy felesége a kezdetek óta a Barátok közt dramaturgja, sőt, Kemény maga is írta egy ideig ennek a színvonalas sorozatnak a szövegkönyveit, amely annyit hozzátett a '89 utáni Magyarország kultúrájához. :)
balbako_
2017. július 31. 17:22
A kerítésnyitásról csak annyit, hogy a jegyzőkönyvek tanulsága szerint Pozsgay és Németh Miklós a határnyitás mellett, Horn ellene szavazott. Ez nem gátolta meg abban, hogy az ezért járó összes bilétát bezsebelje.
Onurisz
2017. július 31. 16:20
Én is árnyalnám a képet, mint az előttem szóló. 86-tól valóban olyan volt és úgy éreztük a rendszerváltozást, ahogy Kemény és Schmidt. (Hogy aztán 93-96 között retteneteset csalódjunk. No és 2002-ben.) Előtte azonban szörnyű volt a magyar társadalom túlnyomó többsége. Teljesen el voltak telve maguktól és a gulyáskommunizmustól. Elfelejtették és bizony meg is tagadták 56-ot, lenézték és leszólták a lengyeleket ("nem dolgoznak"), fölényeskedtek a többiekkel, dagonyáztak, behódoltak Kádáréknak és nem hitték el nekünk, "nem együttműködő" fiataloknak, hogy a paraván mögött nagy baj van, nagyon nagy (a rendszer szügyig eladósodott, a "jóléti szocializmus" fenntarthatatlan). Nem csak nem hitték el, ki is mosolyogtak bennünket. Kb. 85-ig önhittség és változatlanság uralta Magyarország hangulatát a nagyvárosi értelmiség és az egyetemek kivételével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!