Kábult bódulatban

2017. július 02. 15:24

Sok probléma van a magyar egészségügyben, számos elemén kell és lehet is változtatni, de a halálhírét költeni bűnös felelőtlenség, lelkiismeretlenség.

2017. július 02. 15:24
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„Sok probléma van a magyar egészségügyben, számos elemén kell és lehet is változtatni, de a halálhírét költeni bűnös felelőtlenség, lelkiismeretlenség. S mindezt összekapcsolni azzal, hogy nem nyílt ki a 3-as metró ajtaja: ostoba pitiánerség. Ma egészségügyi okokból aligha hagyja el valaki Magyarországot, inkább fordítva van: ha kínnal, félelemmel, roskatagsággal megérinti a betegség, jön haza az Egyesült Államokból, Németországból, Angliából is. És nem éppen meghalni jönnek, hanem még egy kis időt kérni, gyógyulni. És persze biztosan vannak olyanok is, akik meghalni jönnek, mert még azt is jobb otthon, a hazájukban, ahol helyesen írják le a nevüket, s lesz, ki eltemesse a porhüvelyüket. Ahol élni is szerettek volna, ha a történelem vagy az elvakító vágyak nem űzik és vonzzák őket a távolba. A legszomorúbb nem is a »hivatásos forradalmárok« naponta ontott gyűlölete, hanem az, hogy százak valami eszelős bűvöletben skandálják a mostani vezetőkre kirótt ítéletet! »Börtönben a helyük, patkányok, mocskok, brigantik! Csak a döglött fideSS-s a jó fideSS-s« – skandálják kábult bódulatban. Riasztóan ugyanaz az embertípus ez, mint aki Mindszenty József bíborosnak, Rajk László kommunista főelvtársnak, a »kulákok«, »kémek«, »szabotőrök«, »ellenforradalmárok« százainak követelt kötelet. (...)

A ma »leszámolásról« ábrándozók növekvő hangja mögött öklöt mutató erő áll. Nem lebecsülendő. Mert amit hirdetnek, tisztán politikai leszámolás. Talán észre sem veszik, hogy ezzel megtagadják a legalapvetőbb értékeinket: a demokráciát, a toleranciát. Kun Bélát zsenge korában Ady Endre párszor felpofozta: nem volt elég. Kiválasztották a patkányuszító szerepre. Ilyen szerepet ma is sokan játszanak. Van, aki egymaga olyan aktív, mint egykoron a Vörös Újság. A technika fejlődik, a világmegváltó célok maradnak. 

Szerencse, hogy túl vagyunk már Kun Béláékon, Szálasiékon, Rákosié- kon és Kádárékon is. A nagy többség tanult ebből, s nem kér az újabb félnótásokból. Szeret ebben az országban élni. Mert lehet jövőt tervezni. Vannak alapok. Lehet gyermekeket nevelni. Lehet dolgozni is. Lehet álmodni. Útra indulni és hazajönni. Otthont alapítani. Olvasni, színházba, múzeumba, moziba járni, táncházba, koncertre, operába, kocsmába. Kertészkedni, vagy csak úgy kiülni a Duna vagy a Tisza partjára. S ha folyó sincs arra, a kút mellé a végtelenség illúzióját adó alföldi emlékpatakok partjára. A halállal fenyegetők, akármilyen varázslatból is készítenének maguknak igazolást, még soha semmi jót nem hoztak az emberiségre és a magyarságra. A demokrácia azért a legmegfelelőbb politikai rendszer számunkra, mert esélyt ad arra, hogy az életre, a nemzetre szavazzunk. A függetlenség pedig lehetővé teszi, hogy ne veszítsük el magunkat. És ne omoljunk bele kábult bódulatban abba a világ-kohóba, amelyben elforrnak manapság azok a népek, amelyek már elveszítették önmagukat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magyarben
2017. július 03. 11:57
Működik a "göbbelszminisztérium"! Hihetetlenül idegesítő, mennyire "meghüjítették" a sajátjaikat! A sajátjaikat, mert aki nem azt mondja, amit ők, azok "sorosista-simicskás-libsi-hazaárulók", ("aki nincs velünk az ellenünk van"?!) és aki nem a habony-mészáros-vajna médiában nyilatkozik, annak a szava mit sem ér, amit ott nem mondanak ki az nem is létezik. Nem tetszik nekik, hogy csúnya szavakat vágnak a fejükhöz, de ők taknyukon akarnak kirángatni közintézményekből némán tüntető "álcivileket"! Ha meg azt kérik számon rajtuk, hogy ők hogy beszélnek, akkor az a reakció, hogy ők csak vissza szolnak (mint a kocsmai bunyó után: "az úgy kezdődött tisztelt rendőr úr, hogy én csak visszaütöttem") Demokráciázik itt a megfizetett prominens "úriember", nagy szavakat hangoztat. "Demokráciázik", miközben azorbán nyíltan illiberális demokráciát hangoztat, ami jobb helyeken az autokrácia előszobája! És még az autokráciával se lenne gondom, ha bízhatnánk abban, hogy a vezető réteg becsületes! De azorbán és baráti köre messze van a becsületességtől! És most az egészségügyről: Fura, hogy a "halálhír-hármas-metró-vesszen orbán" szövegek eljutnak a tudatukig, de pl a "fekete ruhás nővér" építő jellegű értelmes kritikái nem! Bár nem is fura, mert a csúnya szavakra vissza lehet támadni, azt lehet lobogtatni, de az értelmes kritikákkal már nem tudnak mit kezdeni, ÍGY Jön a részükről a hiteltelenítés, a nyilvános lejáratás . Apropó "nyilvánosság": milyen nyilvánosság az, ahol a hővér, az ápoló, az orvos, az igazgató helyettes NEM nyilatkozhat, nem adhat interjút, a fideszesvezetők tudta/beleegyezése nélkül?! És ha mégis megteszi, mégis kimondja, azt amit igaznak tart, és az az igazság nem felel meg a "göbbelszminisztériumnak", akkor megy a megmagyarázás ("nem is kritika, amit nyilatkozott," "nem úgy értette" stb-stb) megy a "mosdatás"!
Egri Marika
2017. július 03. 11:06
Ha valaki ismeri a hazai eü-t én igen. 2016 évben háromszor voltam kórházban. Igaz nem Pesten, hanem egy vidéki városban, ahol most fejeződött be a felújítás, a többi vidéki kórházzal együtt. Szinte már minden vidéki kórházat felújítottak. Még az orvoshiányt sem lehet észrevenni, de némely osztályon a nővér durva és őrmesternek képzeli magát, aki kiabálhat a beteggel. Bizony azt még jobban meg sínylik a betegek, hogy a nővérek elmennek magán betegek ápolni, mert nyilván könnyebb egy ember ápolni, mint 20-t egy osztályon. Nem igaz a paraszolvencia sem. Több olyan orvossal találkoztam, aki egyenesen visszautasította a hálapénzt. Voltam sebészeten /mellrák miatt nagy műtét/ kardiológián többször már négyszer űttötek ki a magas pulzusszám miatt persze az onkológián a chemo miatt, belgyógyászaton többször is. Így a hazai egészségügyet jól ismerem. Fele rossz indulatú ráfogás, mert az ellenzék nem csinált semmit, ezért szeretnék ráfogni a fideszre, hogy ő sem csinál semmit. Stadionok Tao pénzekből épülnek, az eu-s pénzt csak arra használhatjuk fel amire adták, és úgy adják, hogy ne hogy már a multik ne járjanak jól. Talán ezt is a kritikánál fegyelembe kellene venni.
Senye Péter
2017. július 03. 10:55
Egészségügyünk akkor épült ki, mikor még a nyugdíjazást követően 5-10 évet lehetett leélni, most ez az időszak 10-20 év. A 70-80 éves embereknek több gondja van egészségükkel, mint öt-hat évtizede az akkori 60-65 éveseknek.
Kanóc
2017. július 02. 22:28
De jó írás ez. Végre. Köszönet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!