Iszlamista módszer, szélsőjobb köntösben – a charlottesville-i támadás háttere

2017. augusztus 14. 12:09

A szélsőjobb fordulópontnak vélte a charlottesville-i tüntetést az ország „visszaszerzéséért” vívott harcban.

2017. augusztus 14. 12:09
Balla Eszter
Heti Válasz

„A megmozdulással tiltakozni kívántak az amerikai polgárháború konföderációs szárnyához tartozó Robert E. Lee tábornok szobrának eltávolítása miatt. Lee az elszakadni kívánó, a rabszolgaságot megtartó déli államok parancsnoka volt. A konföderációsok 1865-ben elveszítették a polgárháborút, de szimbólumaik – zászlók, emlékművek szobrok – tovább élnek. Az elmúlt időszakban azonban mozgalom indult eltávolításukra. (Emlékezetes, hogy a 2015-ös dél-Karolinai gyilkosság után, amikor a 21 éves fehér Dylann Roof kilenc imádkozó fekete hívőt ölt meg a templomban, a kormányzó, a Trump-kormány mai ENSZ- nagykövete, Nikki Haley levetette a konföderációs zászlót.)

A szobrok eltávolítása azonban szenvedélyes ellenállásba is ütközik. Egyesek a múlt megtagadását látják benne. Kristin Szakos, Charlottesville egyik vezetője például halálos fenyegetéseket kapott, amikor kijelentette, hogy tárgyalni kellene Edward Lee szobrának eltávolításáról. A szélsőjobb fordulópontnak vélte a charlottesville-i tüntetést az ország »visszaszerzéséért« vívott harcban. De kitől kellene visszavenni?  A szombati felvonulás azt sugallta, hogy mindenkitől, aki nem fehér.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2017. augusztus 15. 08:47
Lee Virginiáért harcolt, és most elkeseredve látná, hogy végképp elveszett. Mélységesen el lenne keseredve, akármelyik oldalt nézi ebben a kutyakomédiában.
vigyor
2017. augusztus 15. 07:35
Nos, valójában nem történt semmi meglepő, várható volt. Beindult az inga effektus. Sokan mondták, sokan figyelmeztették őket, hogy kedves überliberális demokraták nem kéne túltolni azt a kurva biciklit, mert baj lesz belőle. Hát most tessék. Lee tábornok tevékenysége egy dolog, de azért eltávolítani a szobrot, mert sérti valamelyik kisebbség érzékenységét egyszerűen őrület! És ez még csak a kezdet, ezt sem nehéz megjósolni. Az integrálhatatlan feketék, mexikóiak, Fülöp szigetekik, Dél-Amerkaiak, muszlimok ott élnek köztük, és egészen elképesztő, hogy ők semmit nem tesznek azért, hogy beilleszkedjenek, de feszt megsértődnek mindenen és mindenkin.
puszika
2017. augusztus 14. 17:47
Leányom! A történelem már csak ilyen. A háború meg olyan,hogy vesztes is van,de attól még egy ország történelmének része marad!!
catalina9
2017. augusztus 14. 16:33
„A megmozdulással tiltakozni kívántak az amerikai polgárháború konföderációs szárnyához tartozó Robert E. Lee tábornok szobrának eltávolítása miatt. Lee az elszakadni kívánó, a rabszolgaságot megtartó déli államok parancsnoka volt..." A polgárháborúnak semmi köze sem volt a rabszolgasághoz...ezt csak a libsik találták ki..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!