Lassan halad Afrika a demokrácia útján

2017. augusztus 08. 13:37

A nyugati típusú demokrácia idegen az afrikaiak számára, mivel a kontinensen nincsenek meg a modell előfeltételei és történelmi előzményei.

2017. augusztus 08. 13:37
Földi Bence
Magyar Nemzet

„A gyarmati uralom alól több mint fél évszázada felszabadult szubszaharai Afrika demokratizálódása nem zökkenőmentes. A Freedom House 2016-os jelentése szerint mindössze tíz szubszaharai afrikai állam számított szabad demokráciának, 18 részben szabad demokráciának (köztük Kenya), 19 pedig nem szabad demokráciának (köztük Ruanda).

A washingtoni Brookings Intézet 2017-es, Afrikára vonatkozó előrejelzése szerint a világszerte csökkenő biztonságérzetet a felhasználhatják az afrikai vezetők arra, hogy korlátozzák a szabad mozgást és a szólásszabadságot. Alemayehu G. Mariam politikatudós még 2010-ből származó megállapítása szerint az afrikai választópolgárok elsősorban a megélhetésük miatt aggódnak, csak második szempont számukra, hogy mennyire érvényesülnek a szabadságjogaik.

A Kaliforniában oktató etiópiai professzor úgy vélte, a nyugati típusú demokrácia nem működőképes és idegen az afrikaiak számára, mivel a kontinensen nincsenek meg a modell előfeltételei és történelmi előzményei. Mint írta, a liberális demokrácia csak komoly gazdasági növekedés után lesz képes elterjedni a kontinensen – más kérdés, hogy Ruanda fejlődése éppen ennek mond ellent. Ráadásul a Freedom House vonatkozó adatai szerint az afrikai demokráciák helyzete folyamatosan javul – 1990 környékén ugrásszerűen, azóta lelassulva.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. augusztus 10. 08:56
A feherember lejott a farol mert volt celja, amit a foldon csinalni akart. A niggerek meg azert jottek le, mert azt lattak hogy a feher lejott, de fogalmuk sincs mit kezdjenek magukkal odalenn, ellenben kovetelnek abbol amit a feher letrehozott. Ez a kulonbseg.
Gregorius
2017. augusztus 08. 23:15
A határokat a valamikori gyarmattartók húzták. ( A régi államok pl. Benin, Timbuktu eltűntek, csak Etiópia maradt.) Egy-egy országon belül gyakran egy rakás ellenséges törzs él. Nigériában pl. hauszák, ibok, jorubák meg még egy rakás, ráadásul egyik részük keresztény, a maradék muszlim meg animista. Ilyen körülmények között alig van nemzeti identitás, a törzshöz tartoznak elsősorban, aminek gyakran van saját szultánja, királya, Főnöke...Egyszerű dolgok, talán a sport (foci, futás etc.) hozhatják talán össze őket.
Onurisz
2017. augusztus 08. 17:55
Bizony hiányoznak Afrikában "a demokrácia előfeltételei és történelmi előzményei". Fekete-Afrikában soha nem voltak meg az értékteremtő gazdálkodás előfeltételei, a nemesíthető haszonnövények és háziasítható haszonállatok. Ezért aztán nem jöhettek létre összetett, hierarchizált társadalmi rendszerek sem. Kimaradt a görög és római demokrácia, a feudális elit szerződéses demokráciája, a faluközösségek, a városi, egyetemi és korporatív autonómiák, illetve a protestáns egyházközösségek demokráciája, s a nacionalista fejlődés is, amely elvezetett a mai hatalom-megosztásos tömegdemokráciához. Ezt a kultúrát nem lehet exportálni sem olyan civilizációba, amely ezzel szemben kifejezetten ellenséges és ellenáll, mint az iszlám, sem olyan civilizációba, amely nem ellenséges ugyan, de nem tudja mire használni, ezért nem érti, mint a törzsi afrikai. Csak beleszületni lehet!. Nem véletlen, hogy a tömegmészárlások után egy évtizeddel már sikeres új rendszert kiépítő Ruanda nem az európai, hanem a kelet-ázsiai modellt alkalmazta, amelyben több ezer éves aprólékosan kidolgozott erkölcsi és magatartási szabályok alakítják az együttélést. A kelet-ázsiai civilizációban ugyancsak idegen test a demokrácia, mert szükség van egy olyan központi hatalomra, amely ezeknek a szabályoknak a betartását felügyeli és arra felülről többé-kevésbé példát is mutat. A demokrácia a belénk nevelődő együttműködési és megegyezési hajlandóság és a velünk egyet nem értő felek iránti "szeretet", azaz a másik érdekeinek beszámítása iránti hajlandóság, a kompromisszum közös sikerélménye nélkül nagyon könnyen válik korrupttá vagy veszekedőssé és gyűlölködővé. Ezt nem értik az exportálók.
Hunyadi Mátyás
2017. augusztus 08. 16:29
Hahaha. Vissza a fára, ill. a kannibalizmusba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!