Elképesztő cirkusz az amerikai egyetemeken

2017. szeptember 18. 10:18

A vezetés könnyebben elviselte a hangoskodást, ameddig az egybecsengett az egyetem liberális szellemével.

2017. szeptember 18. 10:18
Balla Eszter
Válasz.hu

„Az egyetem vezetősége sokszoros dilemma előtt áll. Mi a fontosabb: a hallgatóság védelme, a nyugodt munka biztosítása vagy az elvek? Mert a 60-as években ez az intézmény hirdette meg az egyetemi szólásszabadság elvét. Itt voltak a legnagyobb polgárjogi tiltakozások, tüntetések a vietnami háború ellen. Bár idővel a politikai aktivizmus alábbhagyott, a kampusz főterén ma is vannak kisebb demonstrációk, ma is nyújtanak be petíciókat a hallgatók különféle ügyekben. A vezetés könnyebben elviselte a hangoskodást, ameddig az egybecsengett az egyetem liberális szellemével. De ki gondolta volna, hogy az új évezredben a baloldaliak elhalványulnak, a jobboldaliak megerősödnek, és egyre inkább szót követelnek?

Az egyetem több mint 200 professzora tiltakozik azzal, hogy a »Milo-héten« nem tart órát. A korábbi véres összeütközésekre – Seattle, Portland, Charlottesville – hivatkozva arra intik tanítványaikat, hogy maradjanak otthon. Szerintük az egyetem kötelessége, hogy megteremtse az intézményre jellemző magas szintű oktatáshoz szükséges nyugodt feltételeket. (Az egyetemnek több Nobel-díjas oktatója között volt mások mellett a magyar származású John Harsányi közgazdász. Itt tanított Roska Tamás Bolyai-díjas magyar villamosmérnök is.)

De a rektor, Carol Christ – aki mellesleg a CEU igazgatótanácsának is tagja – kiáll a szólásszabadság mellett. Amennyiben az egyetem konzervatív csoportja szabályos kérvényt nyújt be, a jobboldali előadók megtarthatják előadásaikat, az egyetem biztosítja a feltételeket. Nem tudni, milyen áron.

Többen felvetik a kérdést: ki pénzeli ezeket a jobbos sztárokat, akik saját testőreik gyűrűjében járják az egyetemeket? És ki finanszírozza az ellenük szervezkedő baloldali erőszakszervezetet, az Antifát?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. szeptember 18. 18:41
Ballibre egy tyúkólat sem szabad bízni, sehol a világon! (kölcsönvett mondat).
Apáczai
2017. szeptember 18. 16:15
Az Antifa antifallos-t jelent. Állítólag eredetileg kib---ott vén p...-ák volt a nevük.
krakken96
2017. szeptember 18. 12:37
a rómaiak ostoba teológiai vitákat folytattak amíg a barbárok majd a muszlimok lerohanták a birodalmat...úgy látom,hogy az állatok jogairól,az ember természetéről alkotott filozófiai viták azok amik kitöltik a politika ürességét,mert a politikusok mást nem tudnak ajánlani. Nem mondhatják,hogy eljutunk a Marsra,legyőzzük a rákot,emelkednek a bérek,megszüntetjük a szegénységet,mert nyilván hazudnának.
Mich
2017. szeptember 18. 11:45
Felkavarták a szart - és most csodálkoznak, hogy olyan büdös van...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!