Amikor feltárulnak szívünk mélységei

2017. szeptember 30. 10:18

Szent Pió Atya és a hozzá hasonlók, akik láthatták a kenyér és a bor színe alatt történteket nem táncoltak hanem összeestek, megrendültek a szeretet szédítő isteni mélységeit megsejtve.

2017. szeptember 30. 10:18
Barsi Balázs
Katolikus Válasz

„Szőnyi Szilárd, akit tisztelek és becsülök, ezzel kapcsolatban a Katolikus Válasz honlapot szélsőségesen fundamentalistának nevezi. Ezt a jellemzést meg kellene okolni. Van az Egyházban szélsőséges fundamentalizmus. Ez utóbbi azért szélsőséges, mert nem az Úr Jézus személyére, mint fundamentumra épít, hanem kizárólag elvekre és előírásokra. Van az Egyházban szélsőséges laxizmus, liberalizmus. Ez az irányzat általában a II. Vatikáni Zsinat után megszületett előírásokra hivatkozik (ritkán a zsinat szövegére) illetve semmiféle szövegre sem hivatkozik, hanem a zsinat szellemére illetve egyfajta modern »Jézus-képre.« Mindkettő valaminek a széle, de nem a közepe. Még az sem baj, hogy a széleken vannak, hanem az a baj, hogy minden áron ott is akarnak maradni. Ez az igazi szélsőségesség. (…)

A mise gesztusainak, énekkultúrájának ezt a mély réteget kell kifejeznie. Mennyire meglepő módon fejezi ki ezt a Missa Luba és mennyire nem fejezte ki ez a tánc!! Vajon a tánc (akármilyen szakrális is egy kultúrában) képes-e erre a megváltó áldozatra utalni? Szent Pió Atya és a hozzá hasonlók, akik láthatták a kenyér és a bor színe alatt történteket nem táncoltak (még ha olaszok is voltak) hanem összeestek, megrendültek a szeretet szédítő isteni mélységeit megsejtve. (...)

»Íme, amikor felbőszülünk (jogosan) vagy ellenbőszülünk tudatlanul is mélyebb alapok tárulnak fel belőlünk, hitünk mélységeiből. Ezen mélységek azonban, remélem közösek! Ha bármelyik szélről ugrunk Jézus misztériumának mélységeibe nem azért tesszük, hogy a szélhez, a parthoz ragaszkodjunk, hanem a közép mélységei vonzanak.«”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2017. október 02. 07:59
Egyébként a katolikusok _tényleg_ ennyire buták? A hivatkozott cikkben vagy egy mondat: "Miközben filozófiát és teológiát tanult, elmélyült az ősi indiai bharatanatyam táncművészetben is. " CSAK egy gyors keresés: http://www.bharatanatyam.info.hu/bharatnatyam.php "A Bharatanatyam az egyik legnagyobb becsben tartott indiai klasszikus tánc, leszármazottja az ősi dél-indiai templomi táncosok művészetének, amelyben zene, tánc, színészet, költészet és spiritualitás elválaszthatatlan egységet alkot. A ritmikus és erőteljes, ám de mégis könnyed, kecses és mélyen spirituális Bharatanatyamot, eredetileg templomi táncosnők, Devadasi-k táncolták India templomaiban. Neve ekkor még Dasi Attam vagy Sadir volt. Jelenlegi formáját a 19-20. században foglalták egységes rendszerekbe a dél-indiai Tamilnadu-ban, azonban mind a lépések, mind a tradicionális előadások formáját illetően irodalmi és építészeti bizonyítékok igazolják több ezer éves gyökereit." Lefordítva: az a tánc, amit ez az indus pap lejt, azért lett kitalálva, és azért gyakorolták évszázadokon keresztül, hogy indiaiak a _Saját_ a kereszténység és a római katolicizmus szerint is bálvány, gonosz, tisztátalan isteneiket dicsőítsék, mutassanak be áldozatot, satöbbi. Ezzel a tánccal lehet azt a Jézus Krisztust dicsőíteni, aki feltámadásával bebizonyította, hogy az összes indiai vallás a sátán terméke, és csak szemétre való?
I_Isti
2017. október 02. 07:11
Ennek az ükapja még lehet, hogy embereket áldozott sívának. Ahhoz képest egy kis tánci-tánci miért is problémás?
jebuzita
2017. szeptember 30. 13:09
Erősen inkulturalizált itt katolikus hit. Egyetértve fr. Barsi Balázzsal szinte lényegét veszíti. Értem én hogy ott is megjelent az öröm híre. De "ezt cselekedjétek az én emlékezetemre" és "aki eszi az én testem". Az biza vacsora es evés volt és nem tánc. Figyeljünk mindig koncentráltan az átváltoztatásra, még ha személyes és magánkinyilatkoztatást nem is kapunk.
mokány
2017. szeptember 30. 13:01
És a templomot se kell ezért újraszentelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!