A magyarság puszta létezése egy sikertörténet

2017. szeptember 26. 12:03

Nem mindegy, hogy mit gondolunk a múltunkról, mert az hatással van a jelenünkre.

2017. szeptember 26. 12:03
Partos Bence
Mandiner

Hegyláncok által közrefogott medence, a X. században ide menekültek őseink a besenyők elől.” A minap lettem figyelmes erre a 2006-os középszintű történelem érettségiben szereplő feladványra. Önök kitalálják a megfejtést?  

Igen, a Kárpát-medence az és a magyar honfoglalásról van szó.  

Fogalmam sincs, hogy akkoriban ki volt az az ember az Oktatási Minisztériumban, aki megengedte, hogy hivatalos formában így írjanak történelmünk egyik legjelesebb eseményéről, de őszintén remélem, hogy ma már a múltunk közelébe sem engedik.  

Eliot R. Smith szociálpszichológus ismerte fel elsőként, hogy érzelmeink nemcsak egyéni élményekből, emlékekből fakadhatnak, hanem a csoporttagság is kiválthatja őket. A tudományos felfogás szerint a nemzet egy olyan csoport, amelyhez az egyén érzelmileg kötődik, amellyel gyakran azonosul. Elsajátítja a csoportra jellemző kulturális szimbólumokat, részesedik a csoport múltjában, az eseményeket a csoport perspektívájából képes szemlélni, átveszi a csoportra jellemző attitűdöket, értékeket, viselkedési mintákat és megküzdési módokat. A nemzeti múltról alkotott kép jelentősen befolyásolja egy nép ma élő tagjainak az életét, viselkedését és mentalitását.

Nem mindegy tehát, mit gondolunk a múltunkról, mert az hatással van a jelenünkre. A nemzeti identitásunkon túl akár a jövőnk is múlhat rajta.  

Ezért is volt különösen undorító azt sugallni a fiataloknak, hogy nem is volt itt szó semmilyen büszke honfoglalásról, mi csak véletlenül bemenekültünk ide holmi besenyők elől, aztán ha már így alakult, itt maradtunk. Ha még van is ebben némi igazság, a nemzet szempontjából akkor sem konstruktív ezt hangsúlyozni. Említsük meg, hogy volt rajtunk egy kisebb-nagyobb besenyő nyomás, de tegyük hozzá, hogy őket meg az úzok nyomták, akiket pedig számánida támadás ért. Így mentek akkoriban a dolgok a végtelen sztyeppén. Mindenki nyomott mindenkit, ezt hívják népvándorlásnak. Az azonban nem normális, ha minden második kisiskolás azon agyal dolgozatírás közben, hogy az őseink végső soron besenyők vagy serpenyők elől menekültek be az új hazába. 

A mentálisan egészséges emberek egyik ismérve, hogy a valóságot pozitív irányba torzítják (Taylor, 1989). Az érző lelkekből felépülő nemzetekkel kapcsolatban ez miért ne lenne így? Az a normális, ha egy nép pozitívan torzítja a múltját. Minden nép érthetően szeretne valamilyen dicsőséges múltra visszatekinteni, ez erőt és tartást adhat a jelenben. Nincs ezzel semmi gond, minden nemzet magánügye, hogy mit gondol a saját múltjáról. Engem nem érdekel, hogy a szomszédos nemzetek mit kommunikálnak a történelmükről. Nem érdekel, hogy a történelemkönyveik mennyire tükrözik a valóságot. Nekünk csak annyi lenne a dolgunk, hogy ne torzítsuk negatívan a saját múltunkat. Nem kell hazudnunk, nem kell túloznunk és áltudományos eszközökhöz sem kell nyúlnunk. Egyszerűen

ne csak Mohácsról beszéljünk egyfolytában, hanem Pozsonyról is.

Mindemellett persze az újvidéki vérengzésektől kezdve a holokausztban való részvételig őszintén kell beszélnünk minden nemzeti bűnünkről, mert ezekből tanulhatnak a jövő generációi. 

Dicséretes, hogy a mai tankönyvekben, érettségikben már nem azt írjuk a honfoglalás kapcsán, hogy űzött vadként, fejvesztve menekültünk be az új hazánkba. Mára sikerült leírnunk, hogy „a honfoglalás valószínűleg tervszerű vállalkozásnak indult”. Nem rossz. A szocialista kormány alatt kommunikált bemeneküléshez képest az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, de van még hová fejlődni.

Miért nem árasztjuk el az országot jó magyar történelmi filmekkel, amik elmesélik a fiataloknak, mit is jelent magyarnak születni? Andy Vajnáék miért nem csinálnak olyan filmeket a múltunkról, amikben feldolgozzuk nemzetünk büszke vagy épp szomorú pillanatait? A Don-kanyarról miért nem vagyunk képesek forgatni valamit? Miért nem csinálunk olyan történelmi filmeket, amelyek elmagyarázzák, miért nem hazudott Sajó Sándor, amikor 1919-ben azt írta: „magyarnak lenni: büszke gyönyörűség”?  

A mellünket verve kellene hirdetnünk, hogy mi ezer évvel ezelőtt, az összes rokonunkat és testvérünket hátrahagyva, harciasan, de megfontoltan beékelődtünk egy olyan szláv-germán tengerbe, ahol fél Európa ki akart bennünket írtani. Egy olyan ékszerdobozt foglaltunk el, amelyre két szomszédos birodalom is fente a fogát. Egy olyan süllyesztőben maradtunk meg, ahol előttünk hatalmas népek tűntek el. Hunok, avarok, gepidák és kelták. Hol vannak ma?

Mi még csodával határos módon mindig itt vagyunk.

Történelmünk során számos népet befogadtunk, ma mégis magyarul beszélünk Európa szívében. Ebben az átjáróházban a tatároktól kezdve a törökökön át az oroszokig mindenkit túléltünk.

A magyarság puszta létezése egy sikertörténet. Egy csoda. Valahogy így kellene hozzáállnunk a történelmünkhöz. Ha Trianonra gondolunk, joggal fáj a szívünk. De a kesergés helyett, ha a térképre tekintünk, töltsön el minket a büszkeség, hogy egyáltalán még látni ott valamit, amit úgy hívnak: Magyarország.  

Lehet, hogy pozitívan torzítottam a magyar történelemmel kapcsolatban, de kicsit sem érdekel. Ez a normális. 

Összesen 270 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Flagellator1974
2017. szeptember 28. 06:28
A sok délibábozó faszfejnek! "Nekünk csak annyi lenne a dolgunk, hogy ne torzítsuk negatívan a saját múltunkat. Nem kell hazudnunk, nem kell túloznunk és áltudományos eszközökhöz sem kell nyúlnunk. Egyszerűen ne csak Mohácsról beszéljünk egyfolytában, hanem Pozsonyról is."
Csomorkany
2017. szeptember 27. 18:14
Na, erről a sztoriról beszélek Szent Kinga életéből: "1287-ben egy tatár betörés elől ismét Csorsztin sziklavárába menekült, nővértársaivai együtt. Az ostromlókat Baksa Simonfia György vitéz és maroknyi magyar csapata futamította meg egy éjjeli rajtaütés alkalmával. A szandeci kolostort a tatárok földúlták, és Kingának 63 évesen az újjáépítés munkáját kellett irányítania." Tudnátok említeni olyan magyarországi főnemest, akinek a tatárok elől kellett volna menekülnie 1242 után? Mert ha nem, az annak a jele lehet, hogy nem pukkadtunk le annyira, mint pl. Dél-Lengyelország. Ezzel persze abszlút nem a várépítések fontosságát vitatom.
2017. szeptember 27. 13:09
Ez egy nagyszerű írás! Köszönet Partos Bencének!
2017. szeptember 27. 13:07
"Ebben az átjáróházban a tatároktól kezdve a törökökön át az oroszokig mindenkit túléltünk." Végső soron ez a lényeg. Hihetetlenül sok, örök létűnek hitt birodalom, hatalom szűnt már meg azóta, hogy ezt a sok ezer éves nyelvet beszélő közösséget el akarták pusztítani. Ezek mind elvesztek, a magyarság pedig, ennyi sok balszerencse ellenére is túl tudta élni a történelem örökösen fenyegető elveszejtését. Ráadásul ez a közösség rendelkezik a világ egyik legvarázslatosabb csodájával a magyar nyelvvel, amely olyan árnyaltan képes dolgokat megfogalmazni, amilyen módon talán egyik nyelv sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!