A baloldali diskurzus varázstalanítása

2017. szeptember 15. 11:36

A balliberálisok kezdenek ráeszmélni, hogy az ő valóságuk nem mindenki valósága.

2017. szeptember 15. 11:36
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Demokrata

„A valóságértelmezés monopóliuma, a politikai közbeszéd kontrollja, a nyilvánosság terei azonban körülbelül a 2000-es évek közepe óta radikálisan átalakultak. Míg azt megelőzően a különféle kommunikációs csatornák és ezen keresztül az érvelési kon­textus uralása a baloldal kezében volt, azt követően egyre-másra nőttek ki az aktuális balos fősodorral szemben álló felületek és platformok. (...)

Nem állítom persze azt, hogy 2017-re 180 fokos fordulat állt volna be, de az bizonyos, hogy a helyzet jóval kiegyenlítettebbé vált: a valóság értelmezéséért folyó, sokszor virtuális, de fontos küzdelemben minden »haladó«, »progresszív« állítás mellé oda lehet tenni egy jobboldalit, sőt, a »mese« az elsőség szempontjából is megváltozott. A jó értelemben vett kormányzási kreativitásnak köszönhetően manapság már általában a jobboldal »diktálja a tempót«, a baloldal reaktívvá vált, mi több, a balos pártpolitikai szcéna impotenssé. Ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy valójában a balliberális sajtó és a »civilek« – megeshet, egyenes szándék híján – kerültek be vagy maradtak páston a politikai arénában »anyapártjaik« helyett.

De egy szó mint száz: míg korábban az események interpretálása, a politikai történetmesélés területén a balliberális oldal teljhatalommal rendelkezett, mára »hatalmas zavar támadt az Erőben« – és ez bizony frusztráltsághoz vezet. A korábbi, természetes(nek hitt) állapothoz képest sok »értelmiségi« nem érti, hogy polkorrektséggel és multikulti-fetisizmussal vegyes liberális világértelmezését miért nem osztja mindenki, és »döbbenve döbben rá«, hogy amit ő univerzális értékrendszernek hitt, azt csak egy egyre szűkülő szféra vallja magáénak. Kezdenek ráeszmélni, hogy az ő valóságuk nem mindenki valósága.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2017. szeptember 16. 22:11
Soha sem fognak ráeszmélni.
balbako_
2017. szeptember 16. 14:56
Bizony ez így igaz! Amikor az emberek elkezdték keresgélni az európai értékeket amikhez nekünk feltétlenül csatlakozni kell kiderült az nem más, mint sok százezer migráns akiket idevezényelnének. Aztán körülnézek és nem látták hol a búbánatban bujkál a 4 millió éhező. Az sem világos, ha minden pénzt ellopnak Orbánék miért fejlődik olyan tempóban az ország ahogy még eddig sohasem. Várják a trafikmutyira és a Századvég mutyira vonatkozó bizonyítékokat is mert azzal nagyban tudnák az állításaik hitelességét igazolni. Azt sem értik, ha mindenki közmunkás miért van munkaerőhiány? Sok állítás vár itt még magyarázatra a ballibsi oldalon, de az idejük véges ám!
catalina9
2017. szeptember 16. 12:09
Kezdenek ráeszmélni, hogy az ő valóságuk nem mindenki valósága.” ez hagyján, ennél sokkal rosszabb a helyzet, ugyanis a választók rájöttek, hogy liberálisok valósága valójában hazugság.
Mich
2017. szeptember 15. 20:13
Álmodik a náci. Bár gerinc nélkül még az is kínos...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!