A roosevelti bölcsesség

2017. október 04. 17:38

Theodore Roosevelt szerint a liberális társadalmak hajlamosak alábecsülni a nemzetközi ügyekben mutatkozó ellenséges érzelmeket és feszültségeket.

2017. október 04. 17:38

„A magyar miniszterelnök elsőként világított rá arra, hogy a migráció kiváltó oka nem a háború, hanem az, hogy Európa nem képes megvédeni önmagát, és olyan jó életet biztosít, amit mások is akarnak.

Orbán Viktor a roosevelti gondolathoz hasonlóan arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az Európai Unió gyenge marad, akkor minden elvész Európában, amiért eddig dolgoztunk, és »túlnövi a kontinenst egy másik közösség«, amelynek erősebb az identitása. Ezt elkerülendő, Magyarország évek óta szorgalmazza az európai hadsereg létrehozását, hiszen csak így tudjuk visszanyerni cselekvőképességünket. Ezen áll és bukik, hogy Európa a gazdasági és politikai erejét katonai erővel is alá tudja-e támasztani.

Úgy tűnik azonban, hogy a brüsszeli vezetők – a nyugati tagállami vezetőkkel egyetértésben – nem érdekeltek ennek a kérdésnek a megoldásában. Nem szeretnék, ha Európa ismét visszanyerné nemzetközi tekintélyét, és hatással lenne az őt körülvevő folyamatokra. Sokkal inkább azon dolgoznak, hogy megleckéztessék azokat a tagállamokat, amelyek előtérbe helyezik a nemzeti és egyben európai érdekeket, és kiállnak minden téren az igazukért. Ennek tudhatjuk be azt a sok-sok igaztalan támadást, amelyet Magyarország és Lengyelország elszenvedett az elmúlt években, legyen szó gazdasági, morális vagy éppen diplomáciai nyomásgyakorlásról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szandi-mandi
2017. október 04. 21:01
Ábel fiam, Te sem az eszedről vagy híres, hanem a politikai hangulatkeltésről.
madarasi.abel
2017. október 04. 20:25
Ugyanakkor: vannak már közös német-holland, stb egységek. Akik tényleg komolyan gondolják az európai hadsereget. Ha minden így marad, a közös sereghez mi max a hadtáposokat fogjuk adni, rezsiszili fog nekik erdélyi tokány főzni a gulyáságyúban :)
madarasi.abel
2017. október 04. 20:23
" Magyarország évek óta szorgalmazza az európai hadsereg létrehozását" Ni, ez is hazudik :) hány százalék GDP-nk megy hadseregre? Mekkora a magyar honvédsereg? A Gripenek és az utászokon kívül csak parittyáink vannak :) És a repülőkhöz már rendesen képzett és edzett pilótáink sincsenek (oda is baszták az egyiket a földhöz nemrég :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!