Munkaképes szépkorú generáció

2017. október 05. 20:06

Lehetővé kell tenni, hogy az idős emberek 65 éves koruk után is dolgozhassanak.

2017. október 05. 20:06
Kiss Károly
Magyar Idők

„A lakosság elöregedik. A 65 évnél idősebbek aránya az OECD-országokban 2015-ben 16 százalék volt, a század közepére 25 százalék lesz. Ez rontja a munkaképes korúak és az eltartottak arányát, és számtalan társadalmi-gazdasági problémát okoz: munkaerőhiányt, stagnáló gazdaságot, csökkenő adóbevételeket, a költségvetési kiadások elszaladását, a nyugdíjalapok és az egészségbiztosítás megterhelését. Ez utóbbi kettő már ma is a gazdag országok GDP-jének a 16 százalékát teszi ki.

A szociális érzékenységű kormányok gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket hoznak – nem sok eredménnyel. Bár könnyen meglehet, hogy azok nélkül még kevesebb gyermek születne. A fogyasztói társadalomban nem divat a többgyermekes nagycsalád. A bevándorlás elősegítése ezt a problémát hivatott orvosolni, de már egyre több ország látja be, hogy a harmadik világból jöttek esetében ez nem járható út. A megoldás kulcsa abban rejlik, hogy a hosszabb életkor egyben több egészséges évet is jelent.

A mai hetvenesek – testi-lelki állapotukat tekintve – a hetvenes évek hatvanasainak felelnek meg. Ezért lehetővé kell tenni, hogy az idős emberek 65 éves koruk után is dolgozhassanak. A dánok, úgy tűnik, megtalálták a megoldást. Egyrészt nem engedik, hogy a fiatalok szinte tetszés szerinti ideig elhúzzák egyetemi éveiket, másrészt kitolják a nyugdíjkorhatárt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. október 06. 11:11
Jobbat mondok: Tegyek a nyugdijfolyositas felteteleve a havi X (ahol X ugy 160 korul van) ora onkentes kozmunkat. Mint az erettsegihez a diakoknak az onkenteskedest. Hat nem? Hogy baszna teherbe a kurva anyjat..
Text adósság
2017. október 06. 08:50
Én ma is dolgoznék ha az MSZP nem baszott volna ki a továbbdolgozó nyugdíjasokkal. Havi 50.000 Ft os plusz adót kicsit soknak találtam nem csak az állami alkalmazottakat büntette, hanem a versenyszférába dolgozókat is. Meghirdette a elveszik a nyugdíjasok a munkát a fiataloktól.
Vidėken újrakezdő
2017. október 06. 08:08
Sokkal hasznosabb lenne, ha az idősek a csaladjukkal foglalkoznának, pl az unokákkal. Ha nincs saját, akkor segítse, szeresse a rokongyerekeket. Biztos vagyok benne, hogy egészségesebb lenne így a társadalom, ervo kevesebbe is kerülne. Cikkíró talán csak "irodista" munkavállalót látott életében, aki fél napot a büfèben / màs irodákban csacsog?
Autós csoki
2017. október 06. 03:02
Pár éve az egyik nagy magyarországi olajipari cégnél (sok ilyen van...) nyugdíjazási hullám lett volna úgy, hogy nem ált rendelkezésre a kellően szakképzett fiatal munkaerő, aki jöhetne az idősek helyére. Nos, úgy lett nyugdíjazási hullám, hogy nem lett - a cég ajánlott egy olyan javadalmazási csomagot, ami mellett hülye lenne bárki is elmenni nyugdíjba. Szóval nem igazán értem sok embernek ezt a felháborodását: úgy sem ők döntik el, hogy lesz-e belőlük nyugdíjas munkaerő. Gyári melóval, kőművesekkel meg pincérekkel példálózni meg nettó populizmus: ilyen beosztásban már 50 évesen sincs szükség az emberre, nem hogy 65 évesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!