Szőnyi Szilárd nem vitatja a Katolikus Válasz létjogosultságát

2017. október 06. 19:57

A KV nem görcsös, hanem egy jobb, még sokszínűbb életet javasol, Isten akaratának és az Egyház tanításának megfelelően.

2017. október 06. 19:57
Szerdahelyi Miklós
Katolikus Válasz

„Szóval, »a Katolikus Válasz a hitvédelem terén nagy érdemeket szerzett« Szilárd szerint, de »kevéssé egyházias«, és »árgus szemekkel figyeli, mikor lehet Ferenc pápa egy-egy kijelentésében eretnekséget orrantani, valamint »végletesség«, görcsösség és a »legszárazabb elmélet« jellemzi a KV-t »a sokszínű élet helyett«

A hitvédelmi érdemekre adott elismerést csak furcsállom: tehát ez is kijöhet a »szélsőségesen fundamentalista« megfejtéseként?

A többire röviden reagálnék. A KV-n az egyházias stílus, ahogy az a magyaroszági gyakorlatban megvalósult, tudatosan mellőzött. A hit jelenlegi válságának, és annak, hogy ott tartunk, ahol, az egyik oka, hogy az Egyház »egyházias«. A jelenség, hogy a szeretetteljes egyenes beszédet felcseréltük a nyájas egyházi szakzsargonnal, globális, de például angolszász területeken így is több az egyenes beszéd, több a nyíltan felvállalt konfliktus, jobban is megy a párbeszéd, és dinamikusabb az evangelizáció. (…)

Ami a KV görcsösségét, száraz elméletiségét illeti, a továbbiakban látni fogjuk, hogy Szilárd egy-egy fontos ténykérdésben téved a katolikus tanítást illetően. Ennek tükrében a KV nem görcsös, hanem egy jobb, még sokszínűbb életet javasol, Isten akaratának és az Egyház tanításának megfelelően.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. október 09. 12:35
Jó lenne, ha a katolikus egyház kritikusai, Jézus nevében NEM beszélnének Jézus ellen. Továbbá az is jó lenne, ha elolvasnák Márk evangéliumát - is, ami az első evangélium volt a négy közül. 10Jézus onnan elindulva elment Júdea határába és Jordánon túlra; újra sokaság gyülekezett hozzá, ő pedig szokása szerint ismét tanította őket. Farizeusok is mentek hozzá, és megkérdezték tőle, hogy szabad-e a férfinak elbocsátania a feleségét: ezzel kísértették Jézust. Ő azonban visszakérdezett: „Mit parancsolt nektek Mózes?” Azok ezt mondták: „Mózes megengedte a válólevél írását és az elbocsátást.” Jézus erre így szólt hozzájuk: „Szívetek keménysége miatt írta nektek Mózes ezt a parancsolatot, mert a teremtés kezdete óta az embert férfivá és nővé teremtette az Isten. Ezért elhagyja az ember apját és anyját, és lesznek ketten egy testté, úgyhogy ők többé már nem két test, hanem egy. Amit tehát az Isten egybekötött, ember el ne válassza.” Otthon ismét megkérdezték őt erről a tanítványai. Ő ezt mondta nekik: „Aki elbocsátja feleségét, és mást vesz el feleségül, házasságtörést követ el ellene; és ha az asszony bocsátja el férjét, és máshoz megy férjhez, szintén házasságtörést követ el.” Mk 10,1-12
I_Isti
2017. október 07. 19:12
Máma már nem szakad tovább...
Viator
2017. október 07. 13:02
A Katolikus Válasz hiánypótló szerepet tölt be. Aki eddig kizárólag a mainstream katolikus sajtó negédes, a problémákat a szőnyeg alá söprő, a Szenthagyományhoz ragaszkodó híveken kívül mindenkivel jópofizó megközelítésével találkozott, annak lehet hogy furcsa lehet mind a stílus, mind a tartalom. Azonban aki valóban elmélyed a katolikus hitben, aki tisztában van azzal, hogy a vallás nem elsősorban érzelmi, hanem értelmi indíttatású (vö. Szt X. Pius által a modernista eretnekségről tanított igazságokkal), az szükségképpen támogatja erőfeszítéseiket. Mert sajnos már odáig jutott a kereszténység válsága, hogy az efféle blogok sokszor jobban értik és igazabbul képviselik az orthopraxist és az orthodoxiát, mint pl a Magyar Kurír vagy az Új ember...
illesl
2017. október 07. 07:50
Egyetlen szó elég lenne: a megtérés. Megtérés a baálok, astarte, mannom szolgálatából. Celeb pápa, hitetlen nép, hitetlen országok, muzulmán invázió. Íme, a francia felvilágosodásra adott válaszból Mefisztó rondójának dalszövege: Áll a hajsza, áll a bál, járja koldus és király. Áll a hajsza, áll a bál, járja koldus és király. Eladó az egész világ. Aranyborjú fennen trónol, minden Ő előtte hódol. Mindenki hitvány pénzt kíván. Itt a kurta földi pályán kit megejt a sárarany, Ünnepelni úgy rohan ezt a gőgös szörnyű bálványt. Érte koldus és király fékevesztett táncot jár. Áll a hajsza, áll a bál a pénz körül, Járja koldus és király, a sátán örül. Áll a hajsza, áll a bál a pénz körül, a pénz körül. Járja koldus és király, a sátán, a sátán örül. Eladó az erény, a bűn, mert a pénz nem ismer Istent. Mert a pénz legázol mindent. Övé a kéj, övé a kín. Érte küzd a test, a szellem. Ő hozzá visz az minden út. Érte dúlnak háborúk, s harcok ember-ember ellen. És ez átkos mammonért omla annyi drága vér. Áll a hajsza, áll a bál a pénz körül, Járja koldus és király, a sátán örül. Áll a hajsza, áll a bál a pénz körül, a pénz körül. Járja koldus és király, a sátán, a sátán örül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!