Balavány úr és a HVG küzd a gyűlölet ellen

2017. november 06. 12:19

Nem árt, ha ez a gyűlölködő és kirekesztő magyar reformátusság is szembesül azzal, hogy milyen az, amikor a gyűlölet és a kirekesztés elleni küzdelem professzionális harcosa prófétai hevülettel tükröt tart elé.

2017. november 06. 12:19
Köntös László
reposzt

„Balavány György, az igazi keresztyén, amúgy liberális, vagy mi, ezt a kérdést bírja megfogalmazni a hvg.hun: »Miért a gyűlölködés és kirekesztés melegágya a Magyar Református Egyház?« Balavány György számíthat ránk. Végtére is, ráfér egy kis promóció a valaha szebb napokat látott HVG-re, s a valamikor nem így gondolkodó publicistájára is. Továbbá nem árt, ha ez a »gyűlölködő« és »kirekesztő« magyar reformátusság is szembesül azzal, hogy milyen az, amikor a gyűlölet és a kirekesztés elleni küzdelem professzionális harcosa prófétai hevülettel tükröt tart elé. Mégpedig igazi keresztyén szeretetből. Mert ugyebár az, aki küzd a gyűlölet ellen, nem lehet gyűlölködő. Hogy úgy mondjam, ez ontológiailag kizárt. Ez olyan lenne, mint a zsidó antiszemita, avagy a liberális fasiszta. De mint tudjuk, ilyen nincs. Hogyan is lehetne Balavány úr és a HVG gyűlölködő?

Szóval, én egyfolytában csak csodálkozom, hogyan is lehet egy ilyen kérdésbe bújtatott durva állítást megfogalmazni? Csak a református egyházi belügyekben kevésbé járatos olvasónak mondom, a Magyar Református Egyház a világ minden táján élő magyar reformátusok összessége (szemben a Magyarországi Református Egyházzal, amely az országhatáron belüli reformátusságra utal). Balavány úrnak sikerült a magyar reformátusok összességéről ezt a megbélyegző, démonizáló mondatot leírnia, s a HVG-nek, amely mégis csak egy országos jelenlétű portál, megjelentetnie. Tehát nem a nyilvánosság legaljáról beszélünk. A magyar reformátusok, éljenek tehát bárhol is a világon, megtudhatják ebből az igazi keresztyén mondatból, hogy valójában milyenek is ők. Gyűlölködnek és kirekesztenek. Na, jó, mondja Balavány, »akadnak kivételek«, de ő a »nagy képről« beszél.

De miért is ilyenek a magyar reformátusok? Balavány nem ad rá magyarázatot, ő csak kérdez, ugyebár. Még csak kísérletet sem tesz arra, hogy a kérdésében megfogalmazott súlyos állítást, egészen pontosan rágalmazást, valamiképp alátámassza. Ő állít. Az írás arról szólna ugyebár, hogy ma, a Reformáció 500. évfordulóján hol vannak a reformátorok? Ezt a kérdést természetesen fel lehet tenni. Nincs ezzel semmi baj. De sajnos Balavány György ezt a vonalat hamar félredobja, hogy aztán teret engedjen árnyaltságot éppen nem mutató véleményének. Ime: »Most, 2017. október 31-én az egyház, beleértve mindegyik keresztény felekezetet, világszerte rettenetes állapotban van. (Adjunk a tisztességnek: akadnak kivételek, de itt most a nagy képről beszélek.) A szekuláris világ hétköznapi tapasztalata az egyházzal kapcsolatban a következőképp foglalható össze: képmutatás, széthúzás, gyűlölködés, korrupció, harc a hatalomért, a képmutatást már mondtam, más vallások gyalázása, kárhozattal való fenyegetőzés, kirekesztés, megbélyegzés, türhőség, műveletlenség, maradiság, ítélkezés, szexuális és gazdasági visszaélések, gyermekek megrontása, és persze képmutatás.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. november 06. 17:20
Kedves Balavány Éltárs! Valaha október 31.(Az interáktív szocializmusban !) VILÁGTAKARÉKOSSÁGI NAP volt! Ön tud szoc?!
szervita
2017. november 06. 17:01
Ha a választások után még kevesebb pénz lesz az ellenzéki médiában, Balaványnak akkor is ennie kell, ő a megélhetési bűnöző, akarom mondani újságíró tökéletes mintapéldánya.
terra
2017. november 06. 16:02
A valamikori Magyar Nemzettől a HVG-ig... ez aztán az elvhű újságírói karrier. Simicska Hír tévéjében, az MN-ben meg csontig benyalnak a ballibnek a régi gárdából ottmaradt selejtek, mert a gazda ezért fizeti őket. Nem is tudom melyik az undorítóbb.
Öreg
2017. november 06. 15:22
Egyébként Balavány az a magát "hívőnek" tartó gyűlölködő liberális, aki különböző egyházi oldalakra jár botrányos véleményével!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!