Már csak a karácsony maradt az ősi vigasságok közül

2017. december 23. 14:49

Nincs veszélyesebb és visszataszítóbb szokás, mint ünnepelni a karácsonyt karácsony előtt, mint én teszem most ebben a cikkben.

2017. december 23. 14:49
G.K. Chesterton
Chesterton.org

„Racionális és siralmas éveink körforgásában csak egyetlen ünnep maradt meg ama ősi vigasságok közül, melyek hajdanán elárasztották a világot. Egyedül a karácsony maradt meg, hogy emlékeztessen minket azokra az időkre, lett légyenek pogány vagy keresztény korok, midőn a többség megcselekedte a költészetet a kevesek helyett, akik csak megírták azt. Téli erdeinkben egyetlen fa ragyog: a krisztustövis.”

„Az emberek nagy többsége meg fogja tartani továbbra is azokat a formákat, amelyeket nem lehet elmagyarázni; továbbra is ajándékoznak karácsonykor és áldásokat mondanak; csak megtartják a szokásokat; míg egy nap fel nem ébrednek, és rádöbbennek, miért.”

„Nincs veszélyesebb és visszataszítóbb szokás, mint ünnepelni a karácsonyt karácsony előtt, mint én teszem most ebben a cikkben.”

„Karácsony egy szép és szándékos paradoxonra épül; hogy egy hajléktalan születését minden otthonban ünnepelni kell.”

„Bárki, aki úgy gondolja, hogy a Szent Gyermek decemberben született, azt kell értse ezalatt, amit ezalatt értünk; hogy Krisztus nem pusztán a sikeresek nyári napja, hanem a szerencsétlenek téli melege is.”

„Ha valaki úgy gondolná, hogy karácsony csak egy képmutató alkalom az ivászatra és falánkságra, tévedne, ugyanakkor azért lenne némi rejtett igazság mindebben. De amikor Bernard Shaw azt mondja, hogy karácsony csak egy összeesküvés, amit a baromfi- és borkereskedők puszta kereskedelmi érdekei éltetnek, akkor olyasmit mond, ami nem annyira téves, mint amilyen ijesztő és amilyen lefegyverzően hülyén hangzik. Talán azt is mondhatná, hogy a két nemet az ékszerészek találták fel, hogy el tudják adni a jegygyűrűket.”

„Minél inkább büszkék vagyunk rá, hogy a betlehemi történet elég egyszerű ahhoz, hogy még a pásztorok is megértsék, sőt akár még a bárányok is, annál jobban hagyjuk magunkat sötét és lenyűgözően ötlettes freskókba vagy látványosságokba merülni a három királyok fenségességéről és misztériumáról.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. december 23. 18:05
"Minél inkább büszkék vagyunk rá, hogy a betlehemi történet elég egyszerű ahhoz, hogy még a pásztorok is megértsék," Egyszerű? Érthető? Az atya szentlélek formájában leküldte a ... z izéjét Szűz Máriába, aki ettől aztán jól meg is fogant december 8-án és december 25-én már meg is született a kis Jézuska. Aki aztán a saját apjának és a saját apjának a ... szentlelkével együtt hármasban az egy isten. Az még a legkisebb baj, hogy nem egyszerű a történet. Az ebből a történetből élő egyházak ugyan nem megértést várnak el a híveiktől, hanem csupán hitet. Nem érteni kell, hanem csak hinni.
Hóvirágcsempész
2017. december 23. 17:59
Boldog Karácsonyt Mindenkinek !!!! Ha bárkit megbántottam , most elnézést és bocsánatot kérek . A Csempész kiszáll egy időre . :-))) Aztán folytatódik a horror . :-))) A jóságról „Ne kívánd senki szeretetét. Ne utasítsd el senki szeretetét. Úgy áradjon szereteted, mint a tűz fénye-melege: mindenre egyformán. Akik közel jönnek hozzád, azokra több essék fényedből és melegedből, mint akiknek nincs szükségük terád. Családtagjaid, mindennapi társaid s a hozzád fordulók olyanok legyenek számodra, mint a kályhának a szoba, melynek melegítésére rendelik.”
Akitlosz
2017. december 23. 17:55
"Nincs veszélyesebb és visszataszítóbb szokás, mint ünnepelni a karácsonyt karácsony előtt, mint én teszem most ebben a cikkben." Így van. Nem kicsit durva túlzás, hogy novembertől egy hónapig Karácsony van.
Apáczai
2017. december 23. 15:03
Benrand Shaw jó drámaíró és egy angol tahó volt. Ezt mindenki tudta eddig is. De hogy párja is van egy Chesterton személyében, az újdonság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!