Mátyás éve

2018. január 02. 19:16

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Mátyás király mindenkinek egy kicsit a szíve csücske. Megszeretjük őt már kiskorunkban, mikor az első róla szóló meséket hallgatjuk, olvassák nekünk szüleink, vagy a tévében nézzük a Mátyás-sorozatot.

2018. január 02. 19:16
B. Vida Júlia
Felvidék Ma

„Az igazságos uralkodó, a reneszánsz kultúra felvirágoztatója, a híres fekete sereg vezetője, az, aki a török ellen védelmezte Magyarországot, akinek a corvinákat köszönhetjük, és aki a legenda szerint, álruhában járta az országot. Ő Mátyás király (Corvin Mátyás vagy Hunyadi Mátyás), Magyarország egyik legnagyobb uralkodója, aki 2018-ban még inkább előtérbe kerül a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Mátyás király-emlékév apropóján.

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Mátyás király mindenkinek egy kicsit a szíve csücske. Megszeretjük őt már kiskorunkban, mikor az első róla szóló meséket hallgatjuk, olvassák nekünk szüleink, vagy a tévében nézzük a Mátyás-sorozatot. Kibontakozik előttünk egy rendkívül furfangos, bölcs, de ugyanakkor jó kedélyű király alakja, aki mindig megbünteti a rosszat és megjutalmazza a jót. Elég, ha csak az Egyszer volt Budán kutyavásár című népmesére gondolunk, bár hosszasan lehetne sorolni a jobbnál jobb történeteket.

Később, a történelemórákon rajongásunk csak nő iránta, hiszen egy olyan erőskezű uralkodót ismerünk meg benne, aki országát a török ellen meg tudta védelmezni és számos reformot hajtott végre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2018. január 03. 12:16
"Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Mátyás király mindenkinek egy kicsit a szíve csücske." Hááá, nekem biiiztosan!
Akitlosz
2018. január 02. 21:35
Milyen Mátyás sorozat van milyen tévében?
Akitlosz
2018. január 02. 21:31
"Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Mátyás király mindenkinek egy kicsit a szíve csücske." Mivel I. Mátyás uralkodása volt Magyarország jó hosszú történelmének a fénykora. Ráadásul Mátyás halálával nem csak az erős ország, de még az igazság is elveszett. Aztán meg nem igaz, hogy az Egyszer volt Budán kutyavásár mese lenne. Az megtörtént, igaz történet, ami mesévé vált. Az történt, hogy egy juhász által őrzött nyájat elraboltak török akindzsik és a juhász csak az életét és a kutyáit tudta megmenteni. A nyáj tulajdonosa azonban kárpótlásul magának elvette a juhász házát és vagyonát, a komondor kutyái nem kellettek, így a juhász földönfutó lett a kutyáival. Ha jól tudom, akkor 5 komondor kutyája volt neki. Azt gondolta ki, hogy felmegy a királyhoz, a kutyáit eladja és beáll a király seregébe. Így is tett, elment Budára a kutyáival. Na persze a várkapuban feltartóztatták az őrök, nem engedték be. Ő meg csak kötötte az ebeket a várkapuhoz. Mátyás király éppen Buda várában tartózkodott és hallotta a lármát és az ugatást és leküldetett a várkapuhoz, hogy mi van már. Miután értesült a juhász történetéről elképedt a juhász naivitásán, de elrendelte a kutyavásárt és azt is, hogy jól fizessék meg a kutyák árát. Így tényleg volt egyszer, egyszer volt Budán kutyavásár. Így nem csoda, hogy fennmaradt a szokatlan történet mese formájában. Mátyás álruhában mászkálós történetei a mesék, de az Egyszer volt Budán kutyavásár az nem az, az igaz történet(en alapul).
brekker
2018. január 02. 20:59
Hát a kisantant hova álljon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!