Zaklatottak és zaklatók

2018. január 30. 14:37

Még gyakran hallani áldozathibáztató hangokat, de már az is előrelépés, hogy van szavunk erre a jelenségre.

2018. január 30. 14:37
Kiss Judit Ágnes
168 Óra

„Minden politikai döntés és kijelentés ellenére, amely az országot a középkorba vagy legalábbis Ázsiába szeretné visszavezetni, a társadalom kétségtelenül fejlődik. A zaklatási botrányok kapcsán újabb tabu tört meg, és visszafordíthatatlanul része lett a közbeszédnek a szexuális abúzus, a hatalommal való visszaélés, az erőszak. Még gyakran hallani áldozathibáztató hangokat – az okát is tudjuk: az igazságos világba vetett hit, ahol a jó kisfiúknak és jó kislányoknak nem eshet bajuk –, de már az is előrelépés, hogy van szavunk erre a jelenségre. Lassan elhallgatnak ezek a hangok, mert épp olyan kínos lesz azt feltételezni, hogy az áldozat tehet az őt ért erőszakról, mint a rabszolgatartás jogosságát feszegetni.

Nem véletlen ez a hasonlat. Akárhogy próbálom elhessegetni, újra és újra elém tolakszik az analógia. Egy rabszolgatartó társadalomban különcnek számít, aki nem tart rabszolgát. Nehéz is nemet mondani a kényelemre, amit egy ingyencseléd biztosít, és még nehezebb nem visszaélni a kiszolgáltatottsággal. Ahogy a társadalom átalakul, bűncselekménnyé válik mások szabadságának korlátozása. Egy hierarchikusan felépülő, hatalmaskodással átitatott országban a zaklatóban fel sem merül, hogy jogtalanul cselekszik. Ahol mindenki abban szocializálódik, hogy csak annak vannak jogai, akinek hatalma is van, szinte magától értetődik, hogy a hatalommal való élés visszaélést is jelent. (Ajánlom e témában Szerbhorváth György A zaklatás és a generációs hasadék című írását az erőszak és a sorkatonaság lehetséges összefüggéseiről.) Erre utal az eddigi tettesek első reakciója, a totális tagadás is. Megteszem, mert megtehetem, és megtehetem, mert megteszem, és lám, semmi következménye. Ha nincs büntetés, nincs bűn sem. Ahol az áldozat megszokta, hogy egyetlen lehetősége a hallgatás, a tűrés (mert számára nemhogy igazság-, még jogszolgáltatás sincsen), ott nincs, ami megállítaná az elkövetőket, és javarészt – nyilván önigazolásképp – nem is gondolnak magukra elkövetőként.

Hogy mindez megváltozzon, több lépcsőt igényel, de talán megtettük az elsőt. Indulhatott volna az ország vezetői felől, akár az isztambuli egyezmény ratifikálásával, de nem így történt. Az áldozatok szólaltak meg, nevesítették az elkövetőket, álltak ki egymás mellett, és áll ki mellettük egyre inkább az eddig néma (cinkos) közvélemény. A közösségi médiának köszönhetően villámgyorsan szembesülhetünk azzal, más országokban hogyan kezelik az ilyen eseteket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szotyiratöbbpénzt
2018. január 30. 20:14
A gyalázkodó előttem szólóknak csak annyit, hogy Kiss Judit Ágnes, sok egyéb mellett József Attila-díjas költő, a diákjai által rajongott tanár, az M5-ön Ő vitte a magyar érettségi felkészítést és amúgy anya is, ja és hívő református. Ezt rakjátok össze "sikeremberek"!
néhai Ch.Pilot
2018. január 30. 18:15
A cikkírónak hosszú, nyugodt, minden izgalomtól, valamint zaklatás- és orgazmusmentes életet kívánok!
1000bocs
2018. január 30. 17:39
E tetszik felejteni, hogy a zaklatottak más élethelyzetben zaklatók... A Golden Globe-on is milyen ártatlanul szövegelt az összes felszólaló a zaklatás ellen, kiemelve, hogy ennyi, elég volt! Azt pedig elfelejtették hozzátenni, hogy a terem tele van zaklatókkal, és olyan nőkkel, akik karriert csináltak abból hogy szexuális tárgyat játszanak... Álsásgos, szemforgató inkvizítorok. "Megtudod valakiről milyen ember,ha hatalmat adsz a kezébe!" Az egyenléőségprédikátor modernátorok eddig már sokszor bemutatkoztak... Isten ments az ő általuk irányított fasiszta világtól!
Sipi2
2018. január 30. 17:31
Egy jó kis jogi elemzés arról a nagyon vágyott isztambuli egyezményről: http://www.jogiforum.hu/files/publikaciok/gyongyosi_zoltan__isztambuli_egyezmeny_alapelvei[jogi_forum].pdf
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!