Mit akar az amerikai tinédzserforradalom?

2018. március 26. 13:16

A Z betűvel jelzett generáció a milleniumiaknál aktívabb, politizálóbb lesz, ami fordulatot hozhat a közéletben.

2018. március 26. 13:16
Balla Eszter
Heti Válasz

„A z betűvel jelzett generáció a milleniumiaknál aktívabb, politizálóbb lesz, ami fordulatot hozhat a közéletben. Legalábbis erre lehet következtetni a most zajló tengerentúli tüntetéshullámból.

Szombaton országszerte tüntetések voltak az Egyesült Államok közel nyolcszáz városában March for Our Lives (Menetelés az életünkért) címmel. A cél: a fegyverhasználat korlátozásának elérése. Csak Washingtonban több százezren vettek részt a megmozduláson.

Ez idáig amerikai belügy. Az viszont Magyarországról nézve is érdekes, hogy a demonstráció kezdeményezői, főszereplői ezúttal tinédzserek voltak. A »Z nemzedék« politikai aktivitására érdemes odafigyelni, hiszen az ilyen mozgalmak nem állnak meg az Egyesült Államok határánál, gyorsan terjednek szerte a világon.

»Ne tovább! Elég volt! A felnőttek becsaptak minket, kezünkbe kell venni dolgainkat« – harsogták a fiatalok a megmozdulásokon. És valóban elegük lett a szavakból, »a felnőttek« üres ígéreteiből. Nem véletlen: a gyerekek, kamaszok biztonságáról, életéről volt szó. 1999-ben történt Amerikában az első iskolai lövöldözés a coloradói Columbine Gimnáziumban, akkor 13 halálos áldozatot követelt az ámokfutás. Azóta 187 ezer diákot érintettek valamilyen módon a különféle iskolai lövöldözések. Forgatókönyv mindenütt hasonló volt: a tragédia után gyász, részvétnyilvánítás, ima, megható politikusi beszédek. A fegyverhasználat ügyében viszont nem történt változás.

Idén február 14-én 15 diák és 2 felnőtt halt meg a floridai Marjory Stoneman Douglas Gimnáziumban történt lövöldözésben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2018. március 27. 07:40
Mit szeretne tenni, dolgozni e pláza-generáció?
pppp
2018. március 26. 21:02
azért jobb gyerekeket, kutyát, cicát felhergelni és vinni a tüntetésre, mert a rendőrök nem mernek csinálni semmit, és a hatalom sem. a gyerekek mindenhol védettek, minden társadalomban, az ügyesek ezt ki is használják.
brekker
2018. március 26. 20:07
Akarni akarhatnak, de jutni már nem fog. Nem csodálkozom, ha erre bedurvulnak.
Bolond Istók
2018. március 26. 19:37
Fegyverek ellen tüntettek úgy, hogy egy rakás fegyveres, fegyverekkel védte őket. :) Egyébként meg ha szigorítva lesz, csak annyi fog történni, hogy kicsit bonyolultabb és több pénzbe kerül fegyverhez jutni, bűnözők fognak rajta jól keresni, de aki akar az szerez magának. Olyan lesz mint a drog. Hiába van tiltva, bárki tud szerezni, vagy tud olyat aki tud... "A z betűvel jelzett generáció a milleniumiaknál aktívabb, politizálóbb lesz, ami fordulatot hozhat a közéletben." És a következő elnök egy arab, néger, kínai... keverékű transznemű aszexuális, pán... genderizé lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!