Brecht akkor kommunista vagy náci?

2018. március 27. 08:38

A (neo)liberalizmus is marxizmus, csak lereszelték róla az őszinte – bár mégoly rettenetes! – hiteket, és minden maradék identitást, tradicionalizmust.

2018. március 27. 08:38
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Idők

„Pontosan így van. Csak ezt nem látjuk, mivel felnőtt már három nemzedék, amelyet a marxista történelemszemlélet alapján oktattak históriára, ugyanis a (neo)liberalizmus is marxizmus, csak lereszelték róla az őszinte – bár mégoly rettenetes! – hiteket, és minden maradék identitást, tradicionalizmust. Igen, minden messianisztikus, világmegváltó – vagyis elmebeteg – ideológia csak és kizárólag antitradicionalista társadalmakban képes hatalomra vergődni. S a világmegváltó, elmebeteg ideológiák sorában a legifjabb és legrettenetesebb, vagyis a mai neo­liberalizmus már nem egyszerűen küzd a tradicionalizmus ellen, hanem első számú axiómája, hogy a tradicionalizmus az eredendő bűn, a nácizmus maga.

A hagyományban és a hagyománytiszteletben hentereg mindaz, amit a mi világmegváltóink meg akarnak haladni: a vallás; Isten; hit; nemzet; család; identitás; férfi és asszony; gyerek; természet (senkit ne tévesszen meg az »zöldek« természetrajongása, ők a természet legelszántabb, legbigottabb, legmegátalkodottabb gyűlölői!); haza; história; múlt; idő; könyv; Gutenberg-galaxis; kötelező olvasmány, Thomas Mann, Gárdonyi, Jókai; iskola, fegyelem, számonkérés, nevelés, büntetés, tekintély; hierarchia; valahová tartozás.

Ebben a végtelenül beteg világban már a végtelenül kommunista Bertolt Brecht is náci, hiszen így sóhajt fel egy meggondolatlan pillanatában:

A szegény B. B.-ről
1. Én, Bertolt Brecht, a fekete erdőkből / származom. Anyám a városba vitt,
midőn méhében feküdtem. S az erdők hűvösségét / megőrzöm magamban halálomig.

2. Az aszfaltváros az otthonom. Valamennyi / halotti szentségét magamhoz vettem:
ujságokat. És dohányt. Pálinkát. / Gyanakvón, lustán és végül elégedetten.

Szegény, szegény, végtelenül cinikus Brecht, akitől megkérdezték egyszer, ha már egyszer kommunista, akkor miért Amerikába menekült a nácik elől, miért nem a Szovjet­unióba, s akkor azt válaszolta, hogy azért, mert Moszkvában nem kapna elég cukrot a kávéjába.

Szegény, szegény, elviselhetetlen Brecht, ha ezt a verset ma írná, azonnal megkapná a »Völkisch« vádat, ami rosszabb (mert kiterjesztőbb) a nácizmus vádjánál. Még hogy az »erdők hűvösségét«, a származás helyét, az eredetet megőrzöd magadban halálodig? »Völ­kisch!« Nincs származás! Nincs eredet! Nincs emlék! Nincsen múlt és ragaszkodás! Különösen nem a Fekete-erdőhöz! Még hogy Fekete-erdő…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. március 27. 15:10
Bayer akkor vaddisznó vagy vaddisznópörkölő?
Cezar
2018. március 27. 13:37
kereszteslovag neked kijutott mindből. Már voltál minden a felsoroltak közül. Döntsd el te.
luisbathhelena
2018. március 27. 12:32
Anno nem véletlenül lelkesedtek a fasizmusért az olaszok, a németek meg a nácizmusért. Mindkettő modern eszme volt ami leszámol a poros konzervatív múlttal és hagyománnyal. Marinetti már 1909-ben (mint későbbi lelkes fasiszta) a "Futurista kiáltvány"-ban leír minden fasiszta-komcsi alapvetést: az erő, az újdonság, a modernitás tiszteletét, minden régiség lerombolását. Nem véletlenül lett lelkes híve az olasz fasizmusnak Vásárhelyi Miklós, mert meglátta benn a régi világ eltörlésének az eszközét (aztán váltott a komcsikra, majd a legújabb komcsikra: a liberálisokra). Hitlerék tették a rádiót a propaganda eszközévé (addig csak szórakoztatásra kellett), később a TV-t is kitalálták, de vesztes háború megakasztotta őket a tv-zés kihasználásában. Ez anno irtó modern és vonzó dolognak hatott sokaknak. Valódi politikai innováció! Aztán az amcsik csináltak belőle társadalomformáló erőt.
rajgy
2018. március 27. 10:45
A Fidesz jogszolgáltatása: Vona (vizsgálat nélkül) kirúgta, Gyurcsány és Karácsony (Hamis Váddal Btk§265) feljelentette, Orbán (a volt Jobbik fotóst) elítéltette és Merkel minden pénzt megadott a menekültellenesség szimbólumának az elítéléséért. https://youtu.be/qM80JrXgsuA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!