Jordan Peterson keresztény szemmel

2018. március 23. 16:51

A képessége, hogy kallódó fiatalok számára vonzó kulturális, filozófiai és pszichológiai olvasmányként képes bemutatni a Bibliát, figyelemreméltó.

2018. március 23. 16:51
Szerdahelyi Miklós
Katolikus Válasz

„Kétségkívül Peterson sok mindent helyesen lát a Bibliát illetően is, és a képessége, hogy kallódó fiatalok számára vonzó kulturális, filozófiai és pszichológiai olvasmányként képes bemutatni a Bibliát, figyelemreméltó. Azonban ugyanebből fakadnak a korlátai is, mint vallási tekintély. (…)

A Jordan Peterson előadásain inspirálódó keresztényeknek azzal volna jó kiegészíteniük a bibliai archetípusok értelmet adó erejéről szóló előadásokat, hogy amennyiben a kereszténység tényszerűen igaz, és nem csak jelképesen (elsősorban Isten történeti megtestesülésére és Jézus testi feltámadására gondolok), akkor az jelentőségben messze felülmúlja az archetípusok pszichológiáját. Sőt, akkor a keresztény igazságok – mint tényszerű, történeti és egyben természetfeletti igazságok – forrásai minden archetípusnak.(…)

Jordan Peterson természetesen meg sem próbálja magát keresztény guruként bemutatni, sőt egyre kijelenti, hogy a történeti és tényszerű igazságokkal egyszerűen nem foglalkozik, mert »még« nincsen róla meggyőződése. Ne maradjon azonban kimondatlan, hogy a bibliai és keresztény szimbólumok éppen azáltal válnak életbevágóan fontossá, ha azok, mint jelzőtáblák, éppenséggel egy valóságra utalnak: ha a meghaló és feltámadó Isten szimbóluma nem csak praktikus jelentőséggel bír a földi életünk harcai közepette, hanem ha Jézus történetileg elsőszülött a testileg feltámadottak között, és ha benne az Isten minket is testben támaszt majd fel a halhatatlan dicsőségre.”  

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Demonic infestation
2018. március 24. 11:10
A teológiának a hithez nem sok köze van, természetesen lehet és kell is vallási témákről beszélni, függetlenül attól hogy ki miben hisz. Én sem azért járatom a gyerekeket hittanra hogy hitet adjanak nekik, hanem hogy megfelelő alapműveltséget szerezzenek. Ha hívő lesz belőlük az az ő dolguk, ahogy az is ha nem. A hitet kikényszeríteni nem lehet de a műveltséget igen.
annamanna
2018. március 23. 20:37
Jordan Petersont mi akadályozza, hogy higgyen a Bibliában és keresztény legyen, ha már egyszer folyton rá hivatkozik? Akkor miért nem hisz benne? Mi akadályozza ebben?
Petkó Zsigmond
2018. március 23. 19:20
Ha ez igaz: "Jordan Peterson természetesen meg sem próbálja magát keresztény guruként bemutatni, sőt egyre kijelenti, hogy a történeti és tényszerű igazságokkal egyszerűen nem foglalkozik, mert »még« nincsen róla meggyőződése." akkor egy hitetlen magyarázza a "kallódó fiataloknak" a Bibliát. Ez voltaképpen mire is jó?
még fokozza
2018. március 23. 17:09
Mi közük van a magyar nemzeti keresztényeknek a jegesmedvékhez? Miért tapsolnak annak egy keresztény politikai gyűlésen, hogy meg akarnak ölni egy jegesmedvét? Miért nem hagynak békét annak a szegény állatnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!