Önmérséklet

2018. április 12. 13:25

Ebbe az egyetlen szóba tömörítenénk össze elvárásunkat az újból megválasztott kormánnyal szemben.

2018. április 12. 13:25
Hörcher Ferenc-Pócza Kálmán
Vendégszerzők

Szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt, 2014. április 11-én, az előző országgyűlési választások után ezt írtuk:

„Önmérséklet. Ebbe az egyetlen szóba tömörítenénk össze elvárásunkat az újból megválasztott kormánnyal szemben. Önmérsékletre pedig legalább két okból van szükség: az egyik egy racionálisnak tűnő, a másik pedig egy haszonelvű érv.

Egyrészről önmérséklet nélkül nincs normális politikai kultúra: csak végletek léteznek, a politikai ellenfél (sőt néha a társadalom egy része is) ellenség marad. Egy ilyen politikai térben senki nem tud gesztusokat tenni, mivel azt gondolja, hogy ez gyengeségéről tesz tanúbizonyságot. A gesztusok a politikában azonban sosem a gyengeséget jelzik, hanem a felek kompromisszumkészségéről adnak hírt, és ezért a politikai közösség vitán alapuló együttműködéséhez nélkülözhetetlenek.

(…)

Nem tagadjuk, hogy van helye az erőpolitikának: sok eredmény, amit az előző ciklusban elért a kormányzat, egészen biztosan ennek a határozott kiállásának köszönhető. De vannak alkalmak, amikor érdemes nagyvonalúnak lenni. Ha a politikai kultúra minőségi kérdésétől még el is tekintenénk (mint ahogy nem tesszük), és pusztán haszonelvűen közelítenénk meg a dolgot, akkor is azt mondhatjuk: bizonyos esetekben politikailag is kifizetődőbb nagyvonalúnak lenni.

A választások eredménye a mi értelmezésünkben nem azt jelenti, hogy minden mehet tovább úgy, ahogy az elmúlt négy évben. A mi értelmezésünkben a kormány arra kapott felhatalmazást, hogy politikájának tartalmát többé-kevésbé hasonlóképpen határozza meg, mint az elmúlt négy évben. Itt is szükség lenne komolyabb korrekciókra, ahol azonban nagyon nagy változásra lenne szükség, az a politizálás és a kormányzás stílusa.”

Egyszerű választópolgárokként a véleményünket továbbra is fenntartjuk.

Budapest, 2018. április 12.

Hörcher Ferenc

Pócza Kálmán

Összesen 254 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horkay Hörcher Ferenc
2018. április 14. 08:38
Kedves brekker, az önmérsékletet természetesen nem a gazdasági eredmények elérésében üdvözölném. Üdv, HHF
Csomorkany
2018. április 13. 20:19
Ásít. Lapoz.
szandi-mandi
2018. április 13. 14:04
Horkay nem a fidesz csapatában focizik. Jeszi által megfogalmazott sértett konzervatív, politikai jellegét tekintve a baloldal hasznos hülyéje lett. Az önmérsékletet a másik oldalnak javasolgassa, ha majd ha az általuk adott municióvan Brüsszel nem megbuktatni akarja Orbánt, hanem megegyezni vele, akkor automatikusan létrejön a kormányzati önmérséklet. Amilyen az adjon Isten, olyan a .... Ok és okozat. Előbb volt a hazaárulás, az Orbán megbukik kéthetente 2010-től a külföldről jövő visszhang a maffiakormányról. Vagy ahogy régebben fogalmazta Kövér László fogalmazta: a fene akart a fél világgal összeveszni. Na ezért nincs igaza a mi ferencünknek, mert inkább a nyugatot választja az igazság helyett.
Karbantartó9
2018. április 13. 12:35
A szombatra tervezett kisebbségi szemtétláda tüntetes után szó sem lehet önmérsékletről!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!