Népességfogyás ellen: értsük meg a magyar embereket!

2018. április 27. 09:26

Elérhetjük, hogy több magyar gyerek szülessen a világra, de ehhez pontosan meg kell érteni a magyar emberek gondolkodásmódját, döntéseik mozgatórugóit.

2018. április 27. 09:26
Partos Bence
Mandiner

Abban talán pártszimpátiától függetlenül mindenki egyetért, hogy a nemzet szempontjából legfontosabb kérdések a megmaradásunk, a biztonságunk és az életszínvonalunk köré csoportosulnak. A mindenkori magyar kormány elsődleges célkitűzésének annak kell lennie, hogy

a Kárpát-medencében egyre több magyar, egyre magasabb életszínvonalon, egyre nagyobb biztonságban élhessen.

A választások után a miniszterelnök egyértelművé tette: a negyedik Orbán-kormány egyik legfőbb célkitűzése a negatív demográfiai folyamatok megfordítása lesz. Orbán Viktor egy újabb kétharmaddal a háta mögött megpróbálja megállítani a magyar lakosság természetes fogyását.

Egyesek szerint ezzel a miniszerelnök lehetetlen küldetésre vállalkozik. Tény és való, hogy a népességfogyásnak már sok ország sok kormánya próbált meg gátat szabni, a legtöbb esetben sikertelenül. Mégis azt gondolom, nem lehetetlen megakadályozni, hogy elvesszünk mind egy szálig, csak nem mindegy, mibe öljük a milliárdokat. Elérhetjük, hogy több magyar gyerek szülessen a világra, de ez nemzeti párválasztó napokkal egészen biztosan nem fog menni.

Mindenekelőtt fel kell térképezni a gyermekvállalással kapcsolatos motivációkat. A tudomány képviselőit bevonva átfogó kutatásoknak kell indulniuk a témában, hogy megtudjuk: a magyar nők milyen körülmények között szeretnének gyereket vállalni? Egyáltalán hány százalékuk akar édesanya lenni?

Értsük meg azokat is, akik nem szeretnének szülni! Tárjuk fel a gyermekvállalás mögött meghúzódó okokat és a mozgatórugókat! Ha van téma, amiben valóban érdemes nemzeti konzultációt indítani, az ez!

Egyébként

a gyermekvállalással kapcsolatos magatartással és motivációkkal méltatlanul keveset foglalkoznak a kutatók.

Míg a fogyasztói magatartást számtalan kutatóműhelyben vizsgálják, addig gyermekvállalási motivációs kérdőív nemzetközi szinten nem is létezik a szakirodalomban! A fogyasztói magatartással nyilván jobban megéri foglalkozni, hiszen abban több a pénz. Ugyanakkor, ha a kormány komolyan gondolja, hogy szeretné megállítani a népességfogyást, akkor jócskán kell költenie az ezzel kapcsolatos kutatómunkára is. Ha ez megvan, akkor a kutatási eredményekre alapozva elindulhatnak az első kampányok. Meg kell próbálni megszólítani az embereket! Dániában például sikerült: a Spies Rejser utazási iroda elkezdett reklámfilmeket forgatni és kedvezményeket adni a gyermekvállalás ösztönzése céljából.

A dán cég tökéletesen kötötte össze az üzleti és a közösségi érdekeket, így 2016 nyarán ezerkétszázzal több baba született Dániában, mint az előző év ezen időszakában. Sokak szerint ebben nagy szerepet játszott a Spies Rejser jól eltalált termékenységi kampánya.

Természetesen egy fecske nem csinál nyarat, de a fenti példa jól mutatja, hogy ha a kormány tényleg komolyan gondolja, hogy meg akarja állítani a népességfogyást, akkor érdemes lehet nagy brandeket az ügy mögé állítania. Tegyenek érdekeltté minél több erős céget, vállalatot a magyarság fogyásának megállításában. Külföldieket és hazaiakat egyaránt.  

Nem tartom lehetetlennek megfordítani a negatív demográfiai folyamatokat, de

elsősorban a gyermekvállalással kapcsolatos gondolkodásmódot kell megérteni,

arra kell hatással lenni. Ehhez széles körű összefogásra és hosszú távú stratégiára van szükség. A tudomány képviselőitől kezdve a sportolókon át a piaci szereplőkig mindenkit be kell vonni a projektbe. Legyen ez a nemzet legfontosabb közös ügye a következő hosszú években!

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2018. április 29. 08:43
Baku sétáló utcáján, a tengerparti promenádon délután kettő után hömpölyög a tömeg. 90 %-ban fiatal párok, s gyermekkocsit tolnak. Az ottaniak elmondása szerint valami nagyon megváltozott, mert kevesebb gyermek születik. Nagyvárosban általában 2, kisebb településen 4-5. Jó volt látni egy ilyen fiatalos társadalmat... Az azeriek számára a család a legfontosabb. Az anyagiak kevésbé befolyásolják a gyermekvállalási kedvet, mert a család az első. Ezt kellene megtanulnia a szabályzatokon, előírásokon felnevelődő, önmegvalósító fekete-karmú nőknek: az élettel velejáró kötelesség az élet továbbadása is....
syphax
2018. április 28. 08:55
DE MÁR BE IS FEJEZEM, MERT SOK ITT A NAGYPOFÁJÚ LIBERÁLGYENYÓ, AKI AZT HISZI, HOGY Ő SZARTA A SPANYOLVIASZKOT. És unom a hülyékkel--segghülyékkel való--értelmetlen szócséplést.Beleszarok a pofájukba hígan!
Agnieszka
2018. április 28. 08:03
A magyar átlagos, de még az annál kicsit magasabb jövedelmek SEM tartalmazzák a lakhatás költségeit. Az albérlet piac a telekárakkal együtt szaladt el. A szülési szándék rejtelmeinek tudományos kutatására való pénzfordítást ellenzem. A CSOK nagyszerű lehetőség, ennyit tett most lehetővé az ország anyagi helyzete, ebbe az irányba kell tovább haladni. A gyermeknevelés költségeire, nehézségeire minél hathatósabb állami támogatás kell a jelen helyzetben, fontos, h. az iskolázott, adózó gyermekek fölnevelését a nyugdíj rendszer is díjazza. Részmunkaidő, jó bölcsőde-óvoda-iskola jó napközivel szükséges, de mindez NEM oldaná meg a beteg gyerekek ellátását. Valószínűleg NEM kéne anyagilag reménytelen helyzetbe jutnia annak, aki viszont a 3-4 gyerekével mégiscsak inkább otthon szeretne maradni, mert ez a társadalom számára a legolcsóbb, elvileg a gyerekek és a férj számára a legjobb megoldás. Nagyon helyes, h. van főállású anyaság. Nem sértés, de a gyámhatóságok aktívabb, ellenőrző tevékenysége talán hasznos lenne. NE legyenek komoly juttatások feltételek, ellenőrzés, problémák estén szankciók nélkül, viszont ez már maga a falanszter, vagy Norvégia a norvég-román házaspárral, akik végül inkább Romániában kötöttek ki. Lehet, h. NINCS megoldás, ha egy kicsit nagyobbak lesznek a fizetések, olcsóbb lesz a lakhatás, a munkaidő tényleg inkább 8 mint 9 óra, elkezd majd több ember a szívére hallgatni s több lesz a gyermek. Akkor is megmarad a beteg gyermek ellátásának problémája. Nekem 4 gyemekem volt, VOLT év, h. szinte egyfolytában betegek voltak, egymást követték a meghűlések szövődményekkel, a bárányhimlő és így tovább. Végül a fiúk egészséges, sportoló felnőttek lettek, a lányom felnőttkori SM betegségének pedig nincs a gyerekbetegségekhez köze, ez egy ritka sorscsapás, amivel együtt kell élni.
syphax
2018. április 28. 07:37
Viszont, ismerve valamennyire a NŐI LELKÜLETET, tudom: ma már azok a terrhes vagy--régi terminussal szólva: "megesett" vagy "teherbe esett" lányok--akik-nek van bátorságuk magzatukat megtartani-kihordani, (tehát NEM(!) abortáltatni) VALÓBAN BÜSZKÉK TERHESSÉGÜKRE. Akár cigánylányok akár nem cigánylányok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!