Lakomára hívnak

2018. június 10. 10:28

Minden gondosan előkészített földi lakoma tulajdonképpen e végtelenül nagy ünnepnek az előképe. A legnagyobb ünnepi lakomára pedig mindannyian meghívást kaptunk.

2018. június 10. 10:28
Horváth Árpád SJ
A Szív

„Érdekes, hogy a szüleim és a nagyszüleim generációja még nem a születésnapot, hanem a névnapot ünnepelte igazán. Szent György napján nálunk az utca mindig úgy megtelt szabálytalanul parkoló idegen autókkal, hogy a szomszédok folyton azzal hecceltek: »Áruld már el, te nősülsz, vagy a bátyád, hogy megint ekkora lakodalom van nálatok?!« A legnépesebb családi összejöveteleink azonban nagyszüleinknél voltak. Ilyenkor be sem fértünk a házba, ezért az asszonyok az udvaron, az eperfa árnyéka alatt terítettek meg. Kisboldogasszony napján, a templomunk búcsújakor és néhány héttel később, szüretkor nemcsak a különben is tágas vérrokonság jött össze, hanem ott voltak velünk nagymamáéknál a szomszédok, és eljöttek családjaikkal nagyszüleim keresztgyermekei is, akikből huszonnégyet gyűjtöttek össze ötvennégy éves házasságuk alatt.

A nyugati kultúrát döntően meghatározza a közös étkezés képe és élménye. Az egyik legkorábban dokumentált emlékünk: mielőtt Trójáért harcba indultak volna a görög hősök, összeültek egy közös étkezésre. És ez nemcsak falatozás volt, hanem rituálé is: a barátság, az összetartozás, az egység ünnepe. A nyugati filozófiai gondolkodás kibontakozásának a hajnalán ott van Platóntól A lakoma, melynek alapvető üzenete, hogy az igazán fontos belátások megszületését nagyon jól elősegíthetik az ünnepi étkezések. De a kivonulás története is az áldozati bárány elfogyasztásával kezdődik, amely a kereszténységben az utolsó vacsora megülésében nyer új értelmet, és ez a kép már nemcsak a katolikus világ legmélyebb misztériuma, az Eucharisztia, hanem a jövő előképe is: ami halálunk után vár ránk, az végső soron egy nagy ünnepi találkozás.

Az örökkévalóságban újra együtt fogunk ünnepelni.

Ezért minden gondosan előkészített földi lakoma tulajdonképpen e végtelenül nagy ünnepnek az előképe. A legnagyobb ünnepi lakomára pedig mindannyian meghívást kaptunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jóakaratúember
2018. június 12. 05:31
Drága nagyszüleim, akik felnevelték két unokájukat is, házat építettek Gyömrőn, szinte a semmiből. Mikor elkészült, sokat emlegetett ünnepi lakomájuk desszertje a ház udvarán álló eperfa termése volt. A Szív újság régebbi példányait őrizgetem, az áldott emlékezetű Hevenesi János atya emlékével együtt.
annamanna
2018. június 11. 23:38
"Ezért minden gondosan előkészített földi lakoma tulajdonképpen e végtelenül nagy ünnepnek az előképe. " Aha, persze-persze. Vagy nem. "Augusztus 20., valahol a Balaton-felvidéken. A vasutascsalád hatalmas sürgés-forgás közepette készül a nagy napra: pesti rokonuk jön vendégségbe, nagyhatalmú funkcionárius főnökével, Vetró Gézával és annak családjával. Itt a soha vissza nem térő lehetőség, hogy bávatag gyermekeiket remek álláshoz juttassák. Kajtárné, a háziasszony lucullusi lakomát rendez, gőzölögnek a levesek, illatoznak a húsok, csurran a házipálinka, csakhogy mégis hiba csúszik a számításba: a magas vendég, Vetró elvtárs, a munkásmozgalom veteránja, mára gyomorbajos, aszkétikus funkcionárius, aki meglehetős idegenséggel tekint a terített asztalra." https://videa.hu/videok/film-animacio/veri-az-ordog-a-feleseget-erzsi-pasztor-szatira-480p5ah5aqF3X7ju - Talán kis muri? He? - Birkapörkölt vacsora? - Kotmányunk ünnepére! - Jól hangzik! Aktuál! - Tombol a zenekar! - Miért ne? Az elnök cimbora! - Hölgyválasz! Népszerűt intézkedel! - Libáknak tetszene! - Még ma hirdesd! https://www.youtube.com/watch?v=9uxlouynbgU "Vadat és halat, s mi jó falat Szem-szájnak ingere, Sürgő csoport, száz szolga hord, Hogy nézni is tereh." Legyen ebéd vagy vacsora, Életformánk a lakoma. Aki magyar, addig eszik, Míg a koporsóba teszik. Gondold meg és igyál, örökké a világ sem áll, De amíg áll, és amíg él, ront vagy javít, de nem henyél. Ront vagy javít, de nem henyél. Egyél! Igyál! Egyél! Igyál! Egyél! Egyél! Egyél! Egyél! Egyél! https://www.youtube.com/watch?v=kc3ipYZIzpM
mokány
2018. június 11. 19:31
A katolikus, az egyetlen univerzális vallás. Minden más vallás szerint, a menyország csak az ő vallásuk tagjainak jár.
mokány
2018. június 11. 13:07
A pogány vallások is mind ezt mondják. A nagy különbségről is írhatna az atya, amiben egyedülálló Krisztus tanítása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!