Nem gondolom, hogy a katolicizmus lerobbant

2018. július 13. 15:31

Az Egyház élő részei azok, amelyek II. János Pál és XVI. Benedek tanítását tették magukévá a II. Vatikáni Zsinat autentikus értelmezésével kapcsolatban, és ezt a tanítást az Új Evangelizációra használják.

2018. július 13. 15:31
George Weigel
Katolikus Válasz

„A Katolikus Válasz blog nemrég megjelentette a First Things magazinba írt cikkét azzal kapcsolatban, hogy »A Katolikus Egyházban nincs paradigmaváltás«, melyben ön helyesen megállapítja, hogy »valami megszakadt ma a katolicizmusban«, és felhívja a figyelmet a püspökök testvéri korrekciójának fontosságára ilyen helyzetben. Gondolja, hogy a jelen helyzet megoldódhat a püspökök szintjén a pápa nélkül? Ha igen, mi a hithű püspökök dolga?  

Nem gondolom, hogy a katolicizmus »lerobbant«; azt gondolom, hogy figyelemre méltó zavarodottság van az Egyház bizonyos részeiben, és hogy a püspökök, akik kellően közeli kapcsolatban vannak ahhoz, hogy megosszák aggodalmaikat, segíthetnek ennek a zavarodottságnak az enyhítésében vagy legalább világossá tehetik, hogy a zavarodottság az Egyház bizonyos részeiben hogyan akadályozza az Új Evangelizációt az Egyház más részeiben.

Megjegyezném azt is, hogy az Egyház élő részei azok, amelyek II. János Pál és XVI. Benedek tanítását tették magukévá a II. Vatikáni Zsinat autentikus értelmezésével kapcsolatban, és ezt a tanítást az Új Evangelizációra használják. Ezzel szemben az Egyház haldokló részei azok, amelyek a bukott »Light Katolikus« projektet erőltetik. A »Light Katolikus« projekt kiüresíti az Egyház evangelizációs és missziós energiáit.

Az egyszerű reménykedés attitűdje, hogy ez a helyzet megoldódik valahogy, miközben csöndben maradunk, elfogadható a püspökök részéről, vagy már túl van ezen a ponton az Amoris Laetitia és az Interkommúnió-botrány?  

Isten türelmes az Egyházával, és nekünk is türelmesnek kell lennünk. De türelmesnek lenni nem jelent semmittevést. Jelenti ellenben az igazság tanítását, a liturgia szépen celebrálását, a rászorulók szolgálatát, és az Új Evangelizáció végzését.

Mi a hithű laikusok dolga, ha azzal szembesülnek, hogy a pásztoraik és püspökeik a paradigmaváltás gondolatát hirdetik nekik?

Türelmesen meg kell a pásztoraiknak magyarázniuk, hogy a Katolikus Egyházban nincsenek »paradigmaváltások« – amely fogalom helyesen a múlttal való radikális szakítást jelent. A Katolikus Egyházban »dogmafejlődés« van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2018. július 14. 23:54
Röhejesek a hitetlenek megnyilvánulásai hitbéli kérdésekben, miként a protestánsok, különösen a neoprotestánsok véleményei katolikus ügyekben.
liberálzöld.
2018. július 14. 21:36
Mitől is lenne lerobbant? Költünk rá elég közpénzt! "Nem gondolom, hogy a katolicizmus lerobbant"
catalina9
2018. július 14. 12:53
Nem gondolom, hogy a katolicizmus lerobbant" pedig elég ránézni Ferenc pápára....
syphax
2018. július 14. 05:16
A katolicizmussal tkp. nincs semmi baj, csak a rosszindulatúak-rosszmájúak, akik az esetek 99%-ában ABSZOLÚT TÁJÉKOZATLANOK--lényegi elemeit tekintve-- TÖMÉNYTELEN BADARSÁGOT írnak-mondanak róla. Amiben--valljuk be--a manapság dívó FUNDAMENTALISTA PROTESTANTIZMUSNAK IS nem kis szerepe és részvétele van. Lényeg: olyasmit mondanak-irnak a katolicizmusról, ami valamikor kis részben talán-talán igaz is volt vagy lehetett, de ma már MESSZE NEM ÁLL FÖNN! Ám mégis úgy állitják be, mondják el, mntha manapsági helyzetként élő valóság lenne..a katolikus MÁ-ban. Osztközbe' már többszáz éve nem "úgy" áll a dolog sőt, nem kevés területen többszáz éve SEM(!) állt "úgy", csak ráfogták-bemószerolták. Az ellenségkeresési technikák, a rosszindulatú sejtetések, kimondott vagy ki sem mondott sanda háátsógondolatok--SZÓVAL: AZ EMBERI ROMLOTTSÁG ÉS GONOSZSÁG semmilyen más területen nem oly' intenziv, mnt a katoliciumus elleni áskálódásban és alaptalan vádakodásokban.Amivel nem azt akarnók mondani, hogy teljesen hibátlan maga a katolicizmus, de azt igen, hogy messze nem olyan MÉRTÉKBEN és sokszor nem is azokon a területeken, melyeken a sátánian rosszak és gátlástalanul BŰNÖSÖK vádolják. Sokszor a saját, nagyon súlyos bűneiket LEPLEZENDŐ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!