Főzelékek, népmesék – 5 magyar csúcsom

2019. január 22. 20:16

Merjünk kreatívak és innovatívak lenni – gondoljunk csak a pirogránitra! És a magyar főzelékekre!

2019. január 22. 20:16
Hausar Szabina
Mandiner

A Mandiner munkatársai sorra közlik 5 kedvenc magyar kulturális csúcsteljesítményükről szóló listájukat a magyar kultúra napja alkalmából, kultúránk előtti tisztelgésül. Várjuk olvasóink listáit is kommentekben!

***

  1. A magyar népmesék

A magyar népmeséken cseperedtem fel, és nagyon szép emlékek kötnek hozzájuk. Például, amikor alsós kisiskolásként a nyári szünetben először magamtól olvasgathattam őket vagy az, amikor esténként Anya bekapcsolta a tévét és nézhettem a TV Macit és benne a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot, amelynek grafikai megoldásai, zenéje és előadása is egészen egyedülálló. Felnőttszemmel igazi műalkotásként tekintek minden egyes epizódra, a mesék tanulságai pedig a mai napig aktuálisak!

  1. Omega: Gyöngyhajú lány

A II. világháború után született magyar zenék közül ez az, amely leginkább megragadja a lelkem, egy valódi magyar világszám! Nyilván nem a legmodernebb hangzás meg stílus, de szerepel a Spotify-listámon és gyakorta hallgatom jövet-menet közben. A magyar retroslágerek amúgy sem koptak ki; bárhova megy az ember házibuliba, mindenki tudja, hogy el fog jönni az a pont valamikor éjfél után, amikor már csak ezek a számok fognak szólni.

  1. A magyar gasztronómia – Főzelékek

Van, aki vitatja, hogy a gasztronómia a kultúra része lenne, szerintem viszont az ételek és az étkezési szokások határozottan ide tartoznak. Lehetne sok mindent írni a töltött káposztán át a gulyásig, én mégis a főzelékeket emelném ki. A sűrített főzelékeket nemigen ismerik és fogyasztják más nemzetek, pedig hát – persze, ízlés dolga – de finomak, táplálók és képesek megfelelni a reformkonyha elvárásainak is.

  1. Kalocsai hímzés

Van otthon olyan párnám, amelyet még a nagymamám díszített saját kezével kalocsai hímzéssel – színvilága, aprólékossága és természetábrázolása egyedivé teszi és gyönyörködtett. Örülök, hogy divatba jött néhány éve a ruhákat ilyen motívumokkal ékesíteni, így manapság már viszonylag könnyen találhatunk magunknak hímzéssel díszített felsőrészt, táskát, sőt akár fehérneműt is.

  1. Zsolnay porcelán

A Zsolnay porcelán valódi hungarikumnak számít, a márka sikertörténete pedig azt üzeni minden magyarnak: merjünk kreatívak és innovatívak lenni – gondoljunk csak a pirogránitra! Ha Pécsett járunk, akkor pedig irány a Zsolnay Kulturális Negyed!

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Micmac
2019. január 23. 14:34
a lisztes sűrített főzelék a magyar gasztronómia szégyene...szerintem.
balbako_
2019. január 23. 07:25
Lehár Ferenc, Zerkovitz Béla, a magyar operett, Erkel Ferenc életműve, Liszt Ferenc életműve.
SoJe
2019. január 22. 22:05
A gyöngyhajú lány zenéje szép, de a szövege a kis kék elefánttal szinkretista zagyvaság... A többi pont egyébként rendben.
szandrarabo
2019. január 22. 20:47
a magyar népmesék sorozat valóban fenomenális, de nekem a főzelékkel sincs bajom, ma is azt ebédeltünk és finom volt fasírttal ... de szeretem a hasamat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!