Az én öt kedvenc magyar csúcsteljesítményem

2019. január 23. 13:58

A magyar líra, az Emberek a havason, a Mátyás-templom, az Aranycsapat, Bartók...

2019. január 23. 13:58
Jásdi István
Jásdi István
Vendégszerző

Jásdi István csopaki borász írása

 

Sétálok a Vérmezőről fölfelé a Mikó utcán. A kereszteződés után jobbra újabb keletű épület áll a régi helyén. amelyet az ostrom elsöpört. Márai legjobb éveit itt töltötte. Elvesztését siratja a Naplóban. Ide vágyott vissza az óceán partjáról következő hosszú magányos életében. „Vajon mikor lészen jó Budában lakásom?”

Tovább, jobbra fordulva a Logodi utca folytatásában üres telek a bal oldalon. Itt állt Kosztolányiék kis háza az ostromig, itt hülyéskedtek Karinthyvel. „Milyen szegényes, elhagyott innen a Logodi-utca, ahol lakom.”

Tovább föl a Lovas utca felé, majd hosszú, a várfalhoz tapadó lépcsőn a sétányra. A Hadtörténetitől a palota épület együtteséig fasor fut. Tóth Árpád sétánya. Örök lakása van a Várban.

1. Első helyen nálam a magyar líra áll Bornemiszától Balassin, Berzsenyin, Petőfin, Aranyon át Adyig, József Attiláig. Radnótitól és Weörestől Nemes-Nagy Ágnesig és Pilinszkyig. Akkor is, ha többé-kevésbé hozzáférhetetlen, elérhetetlen minden más nyelvű számára. Vagy éppen azért.

„Nézd csak, tudom, hogy nincsen mibe hinnem

s azt is tudom, hogy el kell mennem innen

de pattanó szívem feszítve húrnak

dalolni kezdtem ekkor az azúrnak

annak, kiről nem tudja senki, hol van

annak, kit nem lelek se most, se holtan.

Bizony ma már, hogy izmaim lazulnak,

úgy érzem én Barátom, hogy a porban

hol lelkek és göröngyök közt botoltam,

mégis csak egy nagy ismeretlen Úrnak

vendége voltam.”

 

A Tóth Árpád sétányról vonzza a szemet és az embert a budavári Boldogasszony-templom. Talán háromszáz lépés innen. Ide minden Budapestre látogató eljut. Innen a legszebb a kilátás a városra, ez Európa egyik legszebb épületegyüttese.

2. A Schulek Frigyes által tervezett Mátyás-templom és Halászbástya

Tudom persze, hogy történelmietlen, neogótikus, édeskés giccs, ha tetszik. Sajnos azonban azt, ami itt állt, lerombolta a török, leégett az ostromokban. A valódi, a gótikus korban épült katedrálisok Kassán, Pozsonyban, Gyulafehérváron és Brassóban a mi időnkben határon túliak. Ez az újra álmodott múlt a mienk!

Kézenfekvő lenne, ha most, hogy a magyar zene van soron, egyszerűen belépnék a templom ajtaján és a kuruckodás látszatát is kerülve, megjelölném Liszt Ferenc Ferenc József király 1867-es koronázására írott Koronázási miséjét a harmadik helyen. Lehetne Kodályt és a Budavári Te Deumot is.

Inkább mégis hazajövök Csopakra. Az ezeréves paloznaki plébániatemplom és a csopaki református templom közötti völgyben Ranolder Jánosnak, az Erzsébetet koronázó veszprémi püspöknek Szentirmay József által tervezett klasszicista borháza körül kétezer éve, a római idők óta szőlőt művelnek. Paloznaki szőlőjéről végrendelkezett 1079-ben a László seregébe valamelyik Henrik ellen bevonuló Guden úr. Klasszicista tornácunkon húsz éve, minden augusztusban kamarazenei koncertet hallgatunk a naplementében egy pohár Csopaki mellett. 2009-ben itt adta 3999. koncertjét a Bartók vonósnégyes.

3. Bartók Béla: 5.vonósnégyes

Nem kell messzire menni a színházi élményért sem. Húsz éve falusiak vagyunk. Ritkábbak a fővárosi színházi élményeink. Szerencsére jó a veszprémi színház, ahova negyed óra az út. A szomszédos Paloznakon tölti nyarait Trokán Péter és Haumann Péter. Biztos, hogy legnagyszerűbb magyar színházi élményeim között is legelsők között van Szókratesz védőbeszéde. A filmek mégis maradandóbbak: a Radványi-féle Valahol Európában, az ugyancsak egykori paloznaki, Makk Károly Szerelemje.

Mégis leginkább az erdélyi favágó, Csutak Gergely szomorú története:

4. Szőts István: Emberek a havason

Az ötödik „top” nagy felelősség. Nem jelöltem képzőművészeti alkotást, sem Ferenczyt, sem Czóbelt, sem Márffyt. Regényt sem, pedig Jókainak, Márainak, Ottliknak, Esterházynak ott lenne a helye. Fotóst sem. Brassaï, Kertész megérdemelné. Hírünkért, megmaradásunkért azonban legalább ugyanannyit tettek, mint a művészeink vagy tudósaink, jóval többet, mint politikusaink és katonáink: a magyar sportolók. Vívók, pólósok, úszók és kajakosok és öttusázók sokszor művészi teljesítménnyel vitték a hírünket és tartották egy nemzetben a lelket. A megmaradó helyet tehát (anélkül, hogy ez bármire feljogosítaná mai, méltatlan utódaikat) kapja:

5. Az Aranycsapat és az évszázad mérkőzése

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2019. január 24. 21:25
Az én listámon biztosan ott lenne pl. Dusán. Ő a legjobb példája annak, hogy nem is olyan egyszerű megválaszolni, hogy "Mi a magyar?" Aki szerb születésűként és szerb anyanyelvűként (6 évesen tanult meg magyarul) a legszebb kortárs magyar verseket írja dalszövegekben (Adamis Anna mellett), az minden elismerést megérdemel.
Vén Csataló
2019. január 24. 12:04
Az én 5 magyar csúcsteljesítményem: 1. Honfoglalás és államalapítás, mint katonai politikai és közigazgatási teljesítmény. 2. Magyar nyelv -egyedülállóü kifejezzőerő, egy nyugat-euróüpai számára felfoghatatlanul színes. 3. Szabadságharcaink Bocskaitól a pesti srácokig. 4. Megszállásaink túlélése (tatár, török, német, orosz) 5. Országház - méltó temploma a magyar nemzetnek.
teljesenertelmetlen
2019. január 23. 21:25
Nagyon jó kezdeményezés a Manditól. És örülök, hogy az irodalom és a versek még mindig ennyire élők a magyar köztudatban.
Móna
2019. január 23. 21:23
A legnagyobbak kiválasztása talán szubjektív, végigolvasva a tegnapi és a mai válogatásokat ezzel is - azzal is azonosulni tudtam, miközben mást elsőre kikapnék belőle. Én azt hiszem, az, amire itt már utalt valaki, ha lecsupaszítjuk “A” magyar identitást, valami olyan csodára lelhetünk, amelynek kell lennie egy szakràlis eredetnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!