Nem értem, Orbán hogy tud még egyáltalán létezni Európában

2019. január 27. 11:25

Megint ott vagyunk, hogy az a politikai művészet, amiről a hatalom mondja azt, és nem az alkotó. Így ki kell mondani: Orbánnak mennie kell! Balassa Tamás interjúja Rajk Lászlóval.

2019. január 27. 11:25
Rajk László
Népszava

Mi lehet a Fidesz célja?

Nekem úgy tűnik, hogy az 1989. március 15-i tüntetést akarják a rendszerváltás kezdőpontjának tekinteni. Ez körülbelül olyan, mint amikor az 1848-as forradalom 50. évfordulóján Ferenc József már nem tudott engedni abból, hogy mégiscsak történt valami 1848. március 15-én, és ezért ellenünnepnapnak akarta nyilváníttatni az alkotmány aláírásának a napját, április 11-ét. Ez most egy rettenetes vergődés, kegyetlen és megalázó történet. De hosszú távon nem fog sikerülni.

(...)

Hogy éli meg, hogy 30 évvel a rendszerváltás után arra szavaz 2,5 millió ember, hogy ne legyen szabad az ország?

Ez számomra megfejthetetlen. Nem készülnek olyan felmérések, hogy mennyien vannak a vakon hívők, mennyien a rezsimet haszonelvűségből támogatók, és mennyi fiatal számít arra, hogy veszélybe kerül a karrierje, ha nem teszi meg ezeket a lépéseket. A 2,5 millió tényleg szomorú szám. A másik szomorúság a politikai struktúrából, pontosabban egy manipulált választási rendszerből és a diktatúra természetrajzából adódik: ezzel a támogatottsággal kétharmadot lehet kapni a parlamentben, és bármit meg lehet vele csinálni.

Ha ma lenne fiatal pályakezdő, mi lenne a stratégiája?

A kultúra felől érkeztem a demokratikus ellenzékbe, most is a kultúrából érkeznék oda. Egyszer minden kultúrát művelő ember – nem is kell, hogy kreatív legyen – szembesül azzal, hogy ki kell mondania: »ez nem mehet tovább!«. Van egy híres mondat a demokratikus ellenzék történetéből: »Kádárnak mennie kell«. Megint ott vagyunk, hogy az a politikai művészet, amiről a hatalom mondja azt, és nem az alkotó. Így ki kell mondani: Orbánnak mennie kell!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 360 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heracliofurnier
2019. január 29. 23:36
Orsósék csaltak a választási adatokkal egyértelmű! Nagy bajba kerültek colna ha nem nyernek amit 8 évig loptak elvették volna tőle és a Mészáros és Mészárostól illetve Tiborcztól!
Béna Géza
2019. január 29. 15:36
Emberek engedjétek meg hogy emlékeztesselek benneteket ezek a demokratikus balosok mindig a lakosság megfélemlítésével tudtak labdába rúgni akasztottak gyilkoltak padlást söpörtek a nép az isten adta nép rettegett, vannak akik napjainkban is azért rettegnek hogy ezek a házi szarok vissza jönnek Hála Istenek mind többen vannak azok akik már nem félnek, ezért van a Viktornak kétharmada. Ne féljetek álljatok ki és védjétek magatokat!
Amerigo
2019. január 29. 09:46
Átvette Jánosom Kisem szabadalmaztatott szlogenjét: "mennie kell"! ( Kádárnak...) Azóta ha valaki nem tetszik, ugyanezt ismétli ez a velejéig rohadt banda, M.o. legkártékonyabb politikai maffiája! Szerencsére már csak agonizálnak a jómadarak, de klónjaik újra próbálgatják szárnyaikat!
kaktuszvirág
2019. január 29. 02:50
Apád is okos baloldaivolt,mégis pórul járt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!