Tragédiánk, templomaink és csirkepaprikásaink – 5 magyar csúcsom

2019. január 22. 20:26

Külföldön élve mindig a magyar szó hiányzott a legjobban.

2019. január 22. 20:26
Gacsályi Sára
Mandiner

A Mandiner munkatársai sorra közlik 5 kedvenc magyar kulturális csúcsteljesítményükről szóló listájukat a magyar kultúra napja alkalmából, kultúránk előtti tisztelgésül. Várjuk olvasóink listáit is kommentekben!

***

1. A magyar nyelv. Klisés, egyben vitatható válasz: mégis, hiteles és igaz. Külföldön élve mindig a magyar szó hiányzott a legjobban, mert szeretem ezt az ízes, nyakatekert, múltunkat – annak minden örömét és keservességét – leképező és megmutató nyelvet. Igenis kultúra, olyan örökség, ami az én részem, hiszen magyarul tudok a legőszintébben sírni, nevetni és szeretni is.

2. Az ember tragédiája. Ha a klisékkel kezdem, az adu ászt is kiadom: szerintem Madách drámája a magyar irodalom egyik csúcspontja, amit sosem tudtam még úgy elolvasni, hogy ne adjon valami újat.

3. Kányádi Sándor. Életem első versélménye Kányádihoz kötődik: négyévesen szó szerint letaglózott a Valaki jár a fák hegyén. Vagy tíz évvel később fordultam újra Kányádi költészete felé, amiből akkor a Sörény és koponya című kötet érintett meg leginkább. Ezt követően éppen ezen kötet verseit hallhattam a költő saját előadásában egy felolvasóesten, amitől újra olyan színezetet, mélységet nyertek, amit semmi máshoz nem tudok hasonlítani.

„valaki jár a fák hegyén
mondják úr minden porszemen
mondják hogy maga a remény
mondják maga a félelem”

4. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei több száz éves templomok. Keleti megyénk számomra szimbolikus jelentéssel bír: édesapám szülőhelye és sok költözés után is otthona – egy kicsit ezáltal nekem is. Az itteni emberek és a táj szépsége is megérne sok mesét, de most a kultúrára, az épített tájra szorítkozva a templomokat hozom ide, amik közül jó néhányat még a XIII. században húztak fel, de ma is állnak – ferde falakkal, faragott padokkal, sok-sok népi hímzéses terítővel díszítve.

5. A magyar ételek. Csirkepaprikás nokedlivel – kell még valamit mondanom?!

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2019. január 23. 17:37
Csak nem gacsályi ez a Sára?
balbako_
2019. január 23. 07:48
Pörköltek (birka, marha, sertés), Marosvásárhely kultúrpalota (Komor Marcell és Jakab Dezső tervei, Lechner Ödön és a gödöllői művésztelep munkái). Nagyváradi Sas palota, Székelyudvarhelyi szoborpark (13 magyar király, író és más híres ember szobra tekinthető itt meg. ) Zala György Szabadság szobra Aradon.
kérdés
2019. január 23. 00:08
Köszönöm :-) Húsz évig élhettem Svájcban. Végig gyötört a honvágy. Magam felmérni a magyarságom annyiból tudom, hogy mik azok a kulturális tevékenységek, amire 'vetemedtem', ennek a gyötrelemnek következtében: 1. Újraolvastam mindent, ami magyarul elérhető volt...és igen, újra kellett sok mindenféle ismeretemet rendszerezni. Én is megállapítottam, hogy Madách a legnagyobb. 2. Összeírtam például, hogy a rózsaszíntól a vörösig, a pirosra hányféle szavunk van. Majd összeírtam szólásaink, mondásaink, közmondásaink, és a Gyerekeinket, barátainkat, rokonaimat traktáltam vele. Elkezdtem gyűjteni varrottasaink, hímzéseink, faragásaink, agyagedényeink, hogy abból is kiolvashassam az öregjeink kulturális üzeneteit. 3. Három méter belet kerítettem, és kézzel kolbászhúst gyömöszöltem bele (a Gyerekek tartották). Hurkát is csináltam. Fölfedeztem, hogy a tüdő tényleg kidagad a fazékból, mert még ennyit sem tudtam, pedig a régi gyerekdalok is megéneklik. Megtanultam házi kenyeret sütni. Régi szakácskönyveket bogarásztam, kutattam mindenben a múltunk jeleit. 4. Helyére került az ott-hon és az itt-hon a lelkemben, maga a hon, mert több helyre jutottam el Mo-on is időközben, többféle emberrel ismerkedtem meg, mintha csak itt éltem volna. 5. Nekiveselkedtem fórumozni, hogy a sokféle új fölfedezés belém ne szoruljon, no meg valamilyen formát, tartást is kapjon.
reflex
2019. január 22. 23:01
Köszönöm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!