Az uniós választások elé

2019. február 11. 10:24

Lévy és elvbarátai szerint az EU és Európa egy és ugyanaz. Jó lenne tudni, hogy ezt mivel tudnák megindokolni?

2019. február 11. 10:24
Schmidt Mária
Látószög

„2018. január 25-én Bernard-Henri Lévy francia filozófus nyílt levéllel fordult az európai közvéleményhez: Európai hazafiak kiáltványa: Már ég a ház! Felhívása, drámai címe ellenére, teljes érdektelenségbe fulladt. Lévy, a magukat meghatározónak tartó értelmiségi aláírótársaival együtt azt állítja, hogy Európát a szemünk láttára tépik szét az általa populistákként beazonosított romboló erők. Felhívásához magyar részről Konrád György és Heller Ágnes csatlakozott, ami minden magyar érdeklődő számára világossá tette, hogy a hivatásszerű aláírók ezúttal is egy olyan utópikus európai birodalom mellett törnek lándzsát, amelyet egy arra hivatott élcsapat (vagyis ők) irányít, egy antidemokratikus és bürokratikus adminisztráción keresztül. Egyáltalán nem a véletlen műve, hogy erről mifelénk mindenkinek azonnal a harminc éve kimúlt szovjet birodalom jut az eszébe.

Lévyre akkor figyeltem fel, amikor 2011-ben ugyanilyen eltökélten követelte a nyugati döntéshozóktól Líbia porig rombolását, ami az ottani államhatalom teljes megszűnését eredményezte. Ezzel aztán elhárult a Közel-Keletről Európába induló illegális migránsok beáramlásának utolsó akadálya is. Hiába: tudta, merte, tette. Ahogy akkor, úgy most is. A kiáltvány objektív és független, szakértő értelmiségi aláírói szerint a populisták, más szóval a nemzetállampártiak lelkén szárad, hogy az európai projekt, vagyis az európai birodalom utópista víziója kisiklani látszik. Szerintük ugyanis a nemzeti szuverenitás nem érték, sőt gát. »Ez a lélek és ez az identitás csupán a demagógok képzeletében létezik.« Sőt, a populisták »elpusztítják Európa lelkét és szellemét Párizstól Rómáig, és tovább« Ezzel szemben annak az Európának, amit a birodalompárti elit képvisel, nem csak lelke, de »eszméje, akarata és reprezentációja«, mi több, hagyatéka is van pl. »Erasmus, Dante, Goethe, Comenius«.

Figyelemre méltó, hogy Lévy és elvbarátai szerint az Európai Unió és Európa egy és ugyanaz. Jó lenne tudni, hogy ezt mivel tudnák megindokolni?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2019. február 11. 19:41
Heller maga mondta, hogy az EU erkölcstelen hatalom. Akkor most mit akar? Heller Ágnes: „A boszniai háború…meglehetősen világosan megmutatta, hogy Európa nem vállalja annak kockázatát, hogy megakadályozza a háborút saját területén – hogyan lehetne akkor erkölcsi hatalomnak tekinteni?” (Beszélő, 1992/2)
zakar zoltán béla
2019. február 11. 17:04
Semmivel-populizmus!
Esvány
2019. február 11. 14:10
"Szerintük ugyanis a nemzeti szuverenitás nem érték, sőt gát." Én elhiszem, hogy az internacionalista komcsik, a globáltőke kufárjai, és a kozmopolita zsidó megmondóemberek számára "a nemzeti szuverenitás nem érték", de miért érdekeljen ez bennünket, európaiakat? Számunkra a nemzeti szuverenitás identitásunk és fennmaradásunk fontos tényezője, s nem fogjuk néhány őrült, vagy önjelölt ál-Messiás hagymázas "világmegváltó" elképzeléseiért odadobni!
gallfec
2019. február 11. 13:47
Pont annyira vizilófus, mint a sallerágnes. Meg is találtak egymást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!