Ragaszkodunk a kultúránkhoz, az értékeink átadásához

2019. február 07. 11:31

Másrészt pedig teljesen nyitva állnak a kapuink: mindenféle színházi nyelv és gondolat megjelenik.

2019. február 07. 11:31
Vidnyánszky Attila
Origo

Tavaly indiai és arab színházak előadásait is láthatta a közönség a MITEM-en. Az idei, hatodik találkozón kik mutatkoznak be?

Az elmúlt évben kinyitottuk a kaput az arab színház felé, és érkezett egy indiai színház is – mindkettő számunkra teljesen ismeretlen világ volt. Izgalmas, gazdag előadásokat láthattunk fantasztikus színészekkel, alkotókkal. Bemutattuk az ő világukat, az ő gondolataikat közvetítettük az aktuális világhelyzetről. Az idén két új ország, Kazahsztán és Portugália mutatkozik be a fesztiválon, míg természetesen számos visszatérő vendégünk lesz.

Most úgy döntöttünk, kicsit a magunk világára reflektálva a gyökereinket, az antropológiai gondolatot járjuk körbe a nemzeti kultúránk lehetőségeiről, hagyományaink megőrzéséről. Az előadások nagy része erről szól.

Hogyan látja, miben egyedi, miben más a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó?

A találkozó lényege kettős: egyrészt folyamatosan jelezzük, hogy ragaszkodunk a kultúránkhoz, ahhoz, hogy az értékeinket át kell adni generációról generációra, ragaszkodunk az egyediségünkhöz. Keressük, hogyan tudnánk ezt megőrizni. Másrészt pedig teljesen nyitva állnak a kapuink: mindenféle színházi nyelv és gondolat megjelenik. Terepet adunk elvek, gondolatok ütköztetésére is. Azt gondolom, ettől vagyunk egyediek. Ez nem mindenütt történhet meg.

Azok az emberek, akik szemrehányást tesznek nekünk egyfajta ideológiához való kötődésünk kizárólagossága kapcsán, ha magukba néznének, és megvizsgálnák, hogy náluk lehetséges lenne-e ilyen fesztivált rendezni, ahol a központi gondolattól ennyire eltérő gondolat is helyet kap, talán átértékelnék a kritikáikat.

Meggyőződésem, hogy tisztelni kell egymást, és meghallgatni a másikat. Amikor hat évvel ezelőtt először rendeztük meg a találkozót, éppen ilyennek képzeltük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2019. február 09. 11:53
Brávó Vidnyánszky! Már ideje, hogy normális emberek vezessék a színházakat, degenerált Alföldik, Schillingek helyett..
makapaka2
2019. február 07. 15:24
Rotter Dani, mások pedig téged rühellnek.
Rotter Dani
2019. február 07. 12:50
Bőgatya, fütyülős barack. Ennyit tudtok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!