Panta rhei

2019. március 08. 09:47

A Várban kezd nagyon útban lenni a kultúra.

2019. március 08. 09:47
N. Kósa Judit
Népszava

„Ha az ember olyan hosszú időn át volt kulturális újságíró, mint mondjuk én, csak rezignáltan bólint arra a hírre, hogy az egykori Kilián laktanyába költözhet az Országos Széchényi Könyvtár. Miért pont az ne költözhetne oda? Hild József hatalmas körúti kaszárnyáját az elmúlt évtizedekben - a teljesség igénye nélkül - kinézték már a Néprajzi, az Építészeti és a Műszaki Múzeumnak, összevont múzeumi raktárnak, sőt egyes habókos lelkek még Nemzeti Színháznak is. Minek nem volt épp helye a városban. 

Nincsen abban sem semmi meglepő, ha most, amikor a budai Várban kezd nagyon útban lenni a kultúra, az egykori Horthy-lakosztálynak egyesek el tudnának képzelni jobb hasznosítási módot is, mint hogy könyvek porosodjanak benne milliószám. És ilyenkor, amikor a józan észnek nem osztanak lapot, nem tűnik döntő érvnek az sem, hogy a nevezett palotaszárnyban tizenegy szintes vasbeton tornyok épültek kifejezetten könyvraktárnak, vagy hogy ami ott van, az nyomokban sem Hauszmann, viszont elegáns és védelemre érdemes hatvanas évekbeli, Havassy Pál- és Lőrinczi Edit-féle architektúra. Ha a borítékolható döntés megszületik, akkor nem lesz mese, a könyvek kiköltöznek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. március 11. 15:22
A kultúra alapja ott kezdődik, hogy nem veszem el a szegények földjét és nyugdíjának felét.
atila68
2019. március 09. 11:32
Ha hasznosítják az a baaaaj, Ha nem hasznosítják az a baaaaj. #szánalmas
Leskelődő
2019. március 09. 11:02
elegáns és védelemre érdemes hatvanas évekbeli, Havassy Pál- és Lőrinczi Edit-féle architektúra.
Zsolt75
2019. március 09. 08:41
Ha tíz éve történik, azt írná eme egyed: "Pestre, emberközeli helyre költözik a kultúra"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!