A Notre-Dame leckéje

2019. április 17. 16:22

Nem hagyhatjuk, hogy a pirománok szétszakítsák az európai népet.

2019. április 17. 16:22
Bernard-Henri Lévy
La Règle du jeu

Bernard-Henri Lévy (1948-) író, filozófus. 

A Lévyről írott portrécikkünket ezen a linken olvashatják. Az alábbi szöveg a Notre-Dame-i tűzeset kapcsán írt véleménycikke részletének fordítása.

*

„Kedd dél. Teljesen megfékezték a tüzet? Egy párizsi számára kész szenvedés újra látni ezeket a képeket Párizs szívéből, a lángok pusztítását. Mert nem csupán egy templom pusztult el. Az emberiség egy darabja. Az emberi értelem, szépség és nagyság egy darabja. A lélek és mindannyiunk szellemének egy része.

A Notre-Dame-ot mindenki elpusztíthatatlannak hitte. És íme, itt látjuk tehetetlenül önnön sorsa előtt – épp ilyenek voltunk mi is tegnap este, tehetetlenek, miközben a lángok nyaldosták a katedrálist. Ám íme, e sírásra késztető képek láttán az egész világot elöntik az érzelmek. Olaszok, svédek, írek, spanyolok… Most mind velünk vannak, párizsiakkal. Mindannyian, éppen úgy, ahogyan egy merénylet, egy nemzeti tragédia után: »Párizs vagyunk«.

Az égő Notre-Dame történelmünk és örökségünk törékenységére emlékeztet, arra, hogy ingatag az, amit építettünk, arra, hogy ez az évezredes Európa, a művészetek hazája, amelynek a Notre-Dame az egyik legmagasabbrendű szimbóluma, véges.

Mit gondoljunk és főleg: mit tegyünk az érzelmek után? Reméljük azt, hogy a Notre-Dame áldozata képes lesz felébreszteni az elszenderedett öntudatokat, és hogy e katasztrófán keresztül felismerjük: Európa éppen ezt a nagy művészetet, ezt a veszélyben lévő örökséget, az intelligencia ragyogó, közösen birtokolt példáit jelenti – és hogy mindez túl fontos ahhoz, hogy hagyjuk, hogy mindenféle pirománok szétszakítsák a templomok, a paloták és a szépség építőinek népét, az európai népet. Ez a Notre-Dame leckéje.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2019. április 20. 10:04
A hivatalos közlemény szerint rövidzárlat volt az ok, nem gyújtogatás.
Esvány
2019. április 19. 14:04
Miről is vitázol? Először azt mondtad, hogy a klérus nem foglalkozott eleget a hittérítéssel, hanem bezárkózott. Erre mondtam, hogy nem igaz, mert kezdettől fogva működött a misszió. A missziók már évszázadokkal ezelőtt eljutottak a világ végére is, ezért vannak katolikusok Japánban, Afrikában és Amerikában is. A többi már az emberek választásán, személyes döntésén múlik. Erre most megint jössz azzal, hogy de nem térítettek meg a papok minden embert. Mintha ez így működne! Mintha Jézus missziója ellenére is nem Barrabást kiáltott volna a tömeg... A "Tágas a kapu és széles az út, amely a romlásba visz – SOKAN bemennek rajta." azt jelenti, hogy bármilyen sajnálatos is, sokan választják a romlásba vivő utat - szabad akaratukból.
Esvány
2019. április 19. 12:39
"hétről hétre pedig le lehet másolni annyit kézzel is, amit valaki fel tud olvasni." Nyilván lemásolták, nyilván felolvasták, különben nem maradt volna fenn, illetve nem terjedt volna el a korai egyházban. Nem ez volt a probléma. Hanem az, hogy a papírgyártás beindulásáig az írásbeliség terjedésének korlátot szabott az írásra felhasználható anyag. Ókori iratokat levakartak, hogy legyen mire írni. Az új kódexekhez meg egész marhacsordát kellett levágni, hogy a bőréből tudjanak pergament készíteni - nem volt két fillér, elhiheted! "Hol követeli meg a Biblia a könyvnyomtatást? " Természetesen nem a Biblia követeli meg a könyvnyomtatást, hanem az a telhetetlenség, amellyel elvártad volna, hogy minden ember kezébe nyomjanak Bibliát, akkor, amikor ez fizikai lehetetlenség volt. Ez könyvnyomtatással sem könnyű feladat, hiszen a Gutenberg Bibliából is csak 180 + 135 példány készült.
nemecsekerno_007
2019. április 18. 10:32
Na egyből ez is nacionalista lett, hogy az franciák f@szával verik a csalánt :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!