Adtunk egy páratlan szót a világnak!

2019. május 12. 08:56

A „SZABAD” szó a magyarság KÖZÖSSÉGI ERKÖLCSE és POLITIKAI KULTÚRÁJA! Tömény FILOZÓFIA!

2019. május 12. 08:56
Király B. Izabella
Facebook

„Nekünk SZABAD!

Mi nem írtunk könyvtárnyi irodalmat a liberalizmusról, demokráciáról, szocializmusról! Mi adtunk egy páratlan szót a világnak! A »SZABAD« szó a magyarság KÖZÖSSÉGI ERKÖLCSE és POLITIKAI KULTÚRÁJA! Tömény FILOZÓFIA!

A mai hivatalos nyelvtudomány a magyar »szabad« szó szláv (szlovák), észt, finn, héber (szvobodnij, sabbath) eredetét keresi és vallja, hogy ez a magyar nyelvben JÖVEVÉNYSZÓ! A ma érvényes nyelvtani szabályok szerint a »szabad« szó helyes elválasztása: sza-bad! Érdekes, hogy a gyöknyelvészek sem jutottak el odáig, hogy megfejtsék a szab-ad igazi titkát, üzenetét. A SZABAD szó nálunk évezredek óta azt jelenti, hogy a KÖZÖSSÉG ÉRDEKEI MEGSZABJÁK, KISZABJÁK AZ EGYÉN LEHETŐSÉGEIT, a közösség határok között AD szabadságot az egyénnek.

Hogy a nemzeti közösség és az egyén mely funkciójában merülhet föl a »szabadság« kérdése – mint az öntudat fontos eleme – Heltai Jenő szavaival élve: »Amíg te is csak másnál szabadabb vagy / Te sem vagy még szabad, te is csak Gyáva rab vagy.« (Kötött Kéve 1995. március)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2019. május 13. 13:09
Eddig hol volt ez a banya, már csak ő hiányzott.:-(
Senye Péter
2019. május 13. 09:09
Hm. Így is lehet érteni: "Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,..." (J.A.)
OberEnnsinnen
2019. május 12. 18:28
Akkor most már mondana valaki Királynál értelmesebbet a "szabad" szavunkról? Meraztmártudjuk, amit ő mondott, úgy sz.. az egész...
Senki Alfonz
2019. május 12. 13:54
Ha ezt korábban tudta volna az Omega együttes, akkor a számot átírta volna az "Egy ezeréves kézimunka-tanárnőnek szörnyű álma volt" tartalomra. És így érte el a Mandiner a Mariana ároknál lejjebbi mélységeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!