Brazil sorozat

2019. augusztus 27. 09:25

Emlékezhetünk még, amikor az illiberális brazil vezető januári beiktatásán Orbán Viktor is lelkesen tapsolt.

2019. augusztus 27. 09:25
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Az utóbbi időben rájár a rúd a populista vezetőkre. Heinz-Christian Strache »Ibiza-botránya« miatt az Osztrák Szabadságpárt jó időre kiszorulhat a bécsi kormányból, Matteo Salvini várhatóan már csak rövid ideig marad olasz belügyminiszter, és Jair Bolsonaro brazil elnökből is mintha hiányozna a korábbi határozottság. Pedig emlékezhetünk még, amikor az illiberális brazil vezető januári beiktatásán Orbán Viktor is lelkesen tapsolt, miközben az unió vezetőinek döntő többsége távolmaradt. A brazilok elnökük iránti lelkesedése a múlté, honfitársainak mindössze harmada bízik Bolsonaróban.

Biztosra vehetjük, hogy az Amazonas őserdeiben pusztító tűzvész miatt tovább apad a brazil elnök közkedveltségi mutatója. Sokáig mintha nem is érdekelte volna, hogy pusztulni kezdett a »Föld tüdeje«, majd nemzetközi nyomásra elismerte: hazája nem képes arra, hogy megfékezze a természeti katasztrófát. Ez a kijelentés a helyiek fülében is különösen csengett olyasvalaki részéről, aki nem is olyan rég még ellentmondást nem tűrően követelte a leszámolást mindazzal, ami a Munkáspárthoz köthető. Bolsonaro mintha béna kacsává vált volna.

Hiába oly fontosak a brazil őserdők a Föld klímája szempontjából, Brazíliában még gyerekcipőben jár a klímavédelem, amely a pártok szintjén nem jelenik meg úgy, mint Európában. Ám a mostani drámai helyzet nem csak Bolsonaro bűne. Túl nagy befolyással rendelkezik a parlamentben az agrárlobbi, amely az őserdők megsemmisítésében, új termőterületek létrejöttében érdekelt. Brazília ráadásul megújuló energiaforrásokra épít, ezért egyre több fát vágnak ki az országban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2019. augusztus 29. 12:49
Rónay elvtárs, te nagyon hülye kommunista vagy!!
Peter8811
2019. augusztus 28. 00:16
Tomi bácsi ez semmi, szerintem Orbán Viktor Adolf Hitlertot is üdvözölte és vas tapsolt neki előző életében a vasfüggönyötök mögül. Sőt van egy olyan érzésem, hogy Orbán Viktor még a Szabad Európa Rádiót is hallgatta, hiába zavartátok Tomi bácsi az ÁVH- toknál. Mije van a fának? Levele!
puszika
2019. augusztus 27. 20:25
....és igaza volt Rónay elvtárs! A segítség adását NEM LEHET FELTÉTELEKHEZ KÖTNI!! Sem Európában sem Braziliában!! De ezt te úgy sem érted firkász!!
tintapaca
2019. augusztus 27. 17:41
A Főld klímája szempontjából a a világóceánok és a sarkvidékek bírnak jelentőséggel. Ma ugyanazt a levegőt szívjuk, keletkezés szempontjából -, amit Nagy Sándor. Ha Brazília nagy mezőgazdasági területeket nyer, akkor komoly versenytárs jelenik meg a mezőgazdasági termékek piacán. Ezért az USA és Mac(e)ron sivalkodása. Amikor a kauccukfa és a banánültetvények miatt irtották a trópusi őserdőket, akkor nem sikítoztak. Akkor sem sikítoztak amikor a mai Szahel -övezetben a szaporodó afrikai nomádok kecskenyájai úgy lelegelték a szavannákat, hogy sivatag lett belőlük. Tudniillik a kecske a gyökeret is kirágja. Inkább arról beszéljünk, hogy a nagyvárosokban mindent lebetonoznak, térköveznek, a nappali hőség után a panelházak a kövezetek és a beton éjszaka ontja a hőt. Öntözni kéne éjjel, amelyhez a villámárvizek felfogott mennyisége bőven elég volna. Gyermekkoromban a nyári melegben végig ment a locsolóautó a városon, és hűtötte az aszfaltot és a járdákat. Ma kinek jutna ez eszébe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!