A jómódú magyarok gyávák, Orbán Viktort semmiféle belső erkölcsi korlát nem gátolja

2019. szeptember 12. 12:55

A rendszer megakadályozza, hogy választáson megbuktassák. Ám a történelem kiszámíthatatlan, nem lehet semmit előre tudni. Interjú.

2019. szeptember 12. 12:55
Paul Lendvai
168 Óra

„A mai európai nacionalisták politikai szövetségben állnak egymással, miközben ideológiájuk kizárja más nemzetek érdekeinek elfogadását. Nem ez a legnagyobb gyengeségük?
A nacionalisták együttműködése nem is olyan szoros, mint amilyennek látszik. Példának okáért alapvető különbség van a magyar és a lengyel helyzet között. Kaczyński nem korrupt, kevesebb ideje van hatalmon, mint Orbán, és nem is olyan rafinált. Ugyanakkor az orosz veszélyt Kaczyński realitásnak tartja, ezért ebből a szempontból egészen más politikát folytat. Igaz, hogy Orbánnal összepuszilkodnak, amikor bírálat éri őket az Európai Unióból. Ez azonban csak helyzeti szövetség. Kétségtelen, mindkét országban az a törekvés, hogy a demokráciát elfojtsák, s hogy egy párt vagy csoport uralma alakuljon ki, de a két ország mégsem ugyanaz. Kaczyńskinak nincs kétharmados többsége, és Lengyelországban sokkal erősebb a civil társadalom. Szlovákiában is más a helyzet, ott egy botrány hatására Fico miniszterelnöknek és a belügyminiszternek le kellett mondania. Magyarországon viszont nincsenek következmények. Felbecsülhetetlen ereje van itt a megszokásnak. Magyarországon kialakult egy felületes konszolidáció, és vele egy látszólagos jólét, amely egy vékony réteget érint. A nyugati tudósítók nem találkoznak a trolin, buszon vagy villamoson utazókkal – mint például én, amikor Budapesten tartózkodom –, nem látják azokat, akiknek nincs autójuk, azt, hogyan élnek ők, milyen állapotban vannak ezek az emberek, mennyi minden megy tönkre körülöttük, például az egészségügyben és az oktatásban.

Utalt az európai bírálatokra: kilenc év után az Európai Unió érti, hogy micsoda az Orbán-jelenség?
Az Európai Unió újra és újra példáját adja az opportunizmusnak és a rövidlátásnak. Abban, ahogyan Kelet-Európához viszonyulnak, abban, ahogyan az Európai Néppárt megtartja a soraiban azokat, akiknek a szavazataira szüksége van. E tekintetben nem vagyok optimista. Orbán nagyon cinikus, ügyes, rutinos politikus, Merkel távozása után a magyar miniszterelnök lesz a rangidős kormányfő Európában. Semmiféle belső erkölcsi korlát nem gátolja. Kialakított egy névleges demokratikus intézményekkel leplezett személyes hatalmi rendszert, amelynek a működtetését a nyugat-európai adófizetők pénze segíti. Sok ember profitál ebből. Akik pedig tehetnének ellene valamit, azok közül sokan külföldre mennek. A rendszer hagyja, hogy az itthon maradók közül pár tízezer ember olvassa az Élet és Irodalmat, a 168 Órát vagy a Népszavát, és megnézzék azt a pár kritikus politikai műsort az ATV-ben vagy késő este az RTL-en, ami még létezik. Közben pedig nincs Orbánnal szemben semmilyen jövőbe mutató politikai koncepció, a médiák, a kritikusak is, állandóan vele foglalkoznak.

Lehetséges-e még változás Magyarországon választás útján?
Ez egy megkésett kérdés. Kornai János már 2011 elején megírta, hogy autokrácia alakult ki, és igaza volt. Akkor ezt sokan nem értették. Most viszont már egészen más a szituáció. Kellene egy egyesült ellenzék, olyan személyiségekkel, akikről az emberek tudják, hogy tisztességesek és értelmesek. Szükség lenne civil társadalomra. Ma ezek hiányoznak. A rendszer viszont jól szervezett, és megakadályozza, hogy választáson megbuktassák. Ám a történelem kiszámíthatatlan, nem lehet semmit sem tudni előre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amelune
2019. szeptember 15. 10:15
Sokáig keresgéltem a megfelelő kifejezést, de most úgy érzem, hogy rátaláltam. Ez anélkül, hogy magyar is lett volna, vagyis lenne gyökere, meghírdeti a nemzetköziséget, amely így a gyökértelenség igazi meghatározása. Meghírdeti a demokráciát, és félelmetes, hogy a demokrácia gyakorlata az, hogy gyűlöli az igazi népképviseletet, amely a valódi demokrácia lényege. Nem tűri el a másként gondolkodókat és csak a hatalmon kívülisége gátolja azt, hogy nem vezeti be a diktatúrát. Ő nem proli, ő azoknál rosszabb. Rombolásra buzdít a zavaros eszméi nevében. Sokszor éltünk romok között, az ő romjait szeretném kihagyni.
orion
2019. szeptember 14. 16:03
Hogy a fenébe kerülte el ez a vén mocsok az idei péntek tizenhármat?
nyugalom
2019. szeptember 14. 12:37
Enne a vénséges árulónak milyen erkölcsi korlátai vannak? Szégyellje magát!
night watch
2019. szeptember 14. 11:06
"nincs Orbánnal szemben semmilyen jövőbe mutató politikai koncepció, a médiák, a kritikusak is, állandóan vele foglalkoznak." Mint ahogy lendvai is. De persze a kormány az EU pénzén fenntartott diktatúra miatt marad csak hatalmon, különben elsöpörné a népharag. Nem tud a vén ávós másból kiindulni, mint magából: az ő hatalmukat tényleg csak a szovjet tankok tartották fenn. El kell ezeknek - mind az ötezernek - takarodniuk a közéletből: restlos, herr lendvai, ahhoz, hogy ellenzéki térfélen mozdulhasson valami. Ahol ti vagytok, ott fű nem terem. Ezt Orbán szerencséjére nem vagytok képesek felfogni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!